Doesburger Theo Colenbrander krijgt eigen plantsoen

Het plantsoen bij de Lindewal in Doesburg krijgt na de zomer van 2016 een naam: het Theo Colenbranderplantsoen, vernieuwer van de kunstnijverheid. Het College van B&W van de gemeente Doesburg heeft hiermee ingestemd op verzoek van het bestuur van Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode Tooren.

Het mooie plantsoen ligt tussen de Lindewal en de Koepoortdijk in Doesburg, een prachtige plek om deze beroemde Doesburgse vormgever te eren.

Theo Colenbrander is in 1841 in Doesburg geboren en is de eerste industriële vormgever van Nederland. Hij is wereldberoemd geworden met zijn keramiekontwerpen en wordt wel vergeleken met de schilders van de Haagse School.

Hij heeft veel betekend voor de Nederlandse kunstnijverheid, vooral vanwege zijn ontwerpen en patronen op aardewerk. Zijn vormen waren in die tijd geheel nieuw en vertonen een robuuste elegantie, terwijl zijn decors een kleurrijke grilligheid weergeven die toen al zeer de aandacht trokken. Zijn patronen op aardewerk zijn bijna abstract, terwijl de abstracte beeldende kunst in die tijd nog helemaal niet bestond.

In Streekmuseum De Roode Tooren is sinds 2011 een Theo Colenbrander Salon ingericht. Voorzitter Rinus Rabeling merkt regelmatig dat bezoekers speciaal komen om de presentatie en de “roots” van Theo Colenbrander te zien. Hij is dan ook zeer verheugd dat zijn verzoek aan de gemeente is gehonoreerd.

De vernoeming van het plantsoen naar deze beroemde Doesburger is het tweede initiatief van Streekmuseum De Roode Tooren in korte tijd. Juist deze week wordt het nieuwe naambordje onthuld van de Vischmarkt in het centrum van Doesburg, dat eveneens verwijst naar de rijke historie van de Hanzestad Doesburg. Naar verwachting zal het naambordje van het Theo Colenbranderplantsoen in oktober worden onthuld ter gelegenheid van zijn 175ste geboortedag.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgLa BoucherieStadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.

1 reactie

  1. robert duis

    @ Doesburg.

    Dit bericht doet mij denken aan een geheel ander bericht in een min of meer
    vergelijkbaar plantsoen:

    https://www.doesburgdirect.nl/doesburgers-willen-muziektent-weer-terug/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑