Doesburgse binnenstad van 1 juni tot 30 september autovrij

Het kernwinkelgebied van Doesburg wordt van 1 juni tot in ieder geval 30 september 24 uur per dag en 7 dagen in de week afgesloten voor verkeer. Zo kunnen bewoners en winkelend publiek zich op de veilige anderhalve meter afstand van elkaar bewegen. Dat maakt de gemeente zojuist bekend.

Horecaondernemers krijgen hiermee de mogelijkheid de terrassen te vergroten en per 1 juni voldoende publiek te ontvangen, terwijl de anderhalve meter-norm in acht kan worden gehouden. Voor de bevoorrading is de binnenstad op werkdagen van 07.00 tot 11.00 uur toegankelijk. Daarnaast worden er enkele laad- en losplekken aangewezen, waar tussentijdse bevoorrading mogelijk is.

‘Het afsluiten van het kernwinkelgebied biedt Doesburg een economische impuls met aandacht voor de volksgezondheid’, laat wethouder Birgit van Veldhuizen (Stadspartij Doesburg) weten. ‘Daarnaast is het een onverwachte kans om zonder veel ingewikkeldheden een aantal plannen voor de binnenstad nu op een natuurgetrouwe wijze tijdelijk samen te testen. Die mogelijkheid grijp ik graag aan’.

De plannen van de gemeente volgen nog geen week na de oproep van onderneemster Hanneke Hoed op DoesburgDirect.nl om de binnenstad af te sluiten. Haar oproep kreeg politieke bijval van onder andere de Stadspartij Doesburg, PvdA/GroenLinks en CDA.

Vandaag laat de gemeente weten dat er een ‘Taskforce 1,5 m’ van start gaat. Verder laat de gemeente weten dat er plan in de maak is om een gastvrije en veilige routing voor bezoekers te creëren per 1 juni. Ook heeft de taskforce aandacht voor de nieuwe invulling van de gemeentelijke accommodaties en consequenties voor het sociale domein als gevolg van de anderhalve meter-samenleving.

‘In deze bijzondere periode moeten we als gemeente soms snelle stappen zetten. Dit vraagt veel creativiteit en flexibiliteit van ondernemers en inwoners. Wij beseffen dat dit niet altijd zonder slag of stoot zal gaan, maar mocht er wat fout gaan of mochten we iets over het hoofd gezien hebben, dan sturen wij bij’, aldus Van Veldhuizen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, en Etos Doesburg

17 reacties

 1. W Klein Mentink.

  Wat wordt er gedaan voor mensen met rollator of scootmobiel op de stoep kun je niet genoeg lopen op de straat gaat het boek boek boek krijg je zere polsen door het gestoot ga je dan maar naar een andere stad jammer.

 2. Aernoudt

  Dat werd tijd dat dit een keer geprobeerd wordt. Goed nieuws ook voor de horeca (en daarmee ook voor alle Doesburgers + gasten om weer lekker een terrasje te kunnen pakken 🙂 ) !

 3. Tonnie Jansen

  Hoe word het fiets verbod aangepakt op de zaterdag, het verbod word steeds vaker aan de laars gelapt, als je er netjes wat van zegt krijg je een grote mond na😡

 4. Frans van der Krul

  Ik ben blij met deze eerste stap naar een verkeersvrije binnenstad en dat na ca 30 jaar discussie.
  Hopelijk worden nu de laatste tegenstanders overtuigd om hieraan mee te gaan doen.
  In die 30 jaar is het winkelaanbod ook duidelijk veranderd, meer zaken die er nu zijn behoeven geen auto meer voor de deur om spullen te laden.
  Laten we deze eerste stap gebruiken om ook eens te bezien of we de binnen stad wat minder afhankelijk te maken van alleen toerisme en dus ook eens kijken naar de mogelijkheid van een winkel centrum /regio/ streek functie te geven.

 5. Robert Duis

  LS.,

  90% van de mensen uit de Randstad zoekt Doesburg in Zeeland.
  Nee joh …Doesburg ligt in Gelderland ….jij bedoelt DOMBURG.

  Na deze afsluiting van de Binnenstad van Doesburg,
  ga ik het antwoord DOMBURG goed rekenen ….:-)))))

 6. Gerty

  Top Hanneke!

 7. Alie

  Een goed plan👍

 8. Alie

  Een goed plan👍 Nog niet eerder geplaatst

 9. Henk Kok

  Ik vind de opmerking van Robert Duis een ‘beetje’ dom. Het voegt ook niets toe aan de geweldige oproep van Hanneke Hoed. Nog geweldiger is het dat de politiek hier zo snel en positief op reageert! Als rasechte geboren Doesburger geniet ik nog steeds van de schoonheid van onze binnenstad. Helaas was dat alleen in het weekend, maar nu dus de gehele week en zonder verkeer. Bravo. Doesburg!

 10. Robert Duis

  Geachte Heer Kok,

  Bent U ook winkelier?
  Of bent U alleen een genietende wandelaar?

  Maatregelen “dom” noemen is geheel iets anders dan
  stadsgenoten “beetje dom” noemen.

  “Op de man spelen” zouden wij niet meer doen volgens de regelen van
  http://www.doesburgdirect.nl
  Ook niet ras-echte Doesburgers kunnen wel – of niet ergens van genieten
  als het Doesburg betreft.

 11. Aernoudt

  Beste Robert, na uw post (van 13 mei 2020 at 16:46) op deze manier reageren op Henk, komt niet zo best over… iets met pot en ketel…
  Niet nodig, laten we dat dan dus ook niet doen.

  We gaan er een mooie zomer van maken met z’n allen op de Doesburgse terrasjes!

 12. Paul Hamer

  Geweldig dat dit idee en plan van de VVD wordt uitgevoerd.

 13. Frans van der Krul

  Helaas Paul heeft het PAD (Progesief Aktief Doesburg) het al in de begin jaren 80 voorgesteld incl verkeerscirculatie plan.
  De VVD heeft het toen resulut afgewezen.

 14. J. Tromp

  De “reacties” zowel op dit item als op andere, zouden voor Doesburg Direct, direct aanleiding moeten zijn om de mogelijkheid tot reageren te sluiten……

 15. Claudia Althoff

  Jammer dat de meeste het zo bekijken, wij ondernemer en bewoner van de binnenstad zijn er totaal niet blij mee , er wordt alleen aan toerisme gedacht en niet aan ondernemers en bewoners, dit heeft niets met de 1,5 meter te maken!!

  Met ons zijn 75% van de ondernemers het eens dat een weekend afsluiting afdoende zou zijn de gemeente is absoluut niet met ons ondernemers in gesprek geweest.

  Afsluiting 24/7 waar is dat voor nodig?
  Oudere bewoners vinden dit een eng idee, wat als ze hulp nodig hebben en de ambulance niet bij hun huis kan komen? Dit voorval deed zich al eens voor op een zaterdag dat een ambulance voor de paaltjes stond en niet verder kon!
  Wij steunen de 24/7 afsluiting totaal niet!
  De mensen die dat hier wel doen wonen zelf niet in het afsluit gebied.

 16. Hendrik van de Pol

  Dit is niet de eerste poging van het gemeente bestuur om een deel van de winkelstraten (tijdelijk) autovrij te maken. En de reacties van een deel van de middenstanders zijn nog net zo bekrompen als de eerste keer die ik meegemaakt heb. Toen werd er zelfs voor gepleit dat de lijnbussen door de Doesburgse winkelstraten moesten blijven rijden. Dat lees ik nu niet, maar de argumenten van sommige middenstanders zijn nog even kortzichtig.

 17. Herman Gorter

  Als oud-voorzitter van DOV kan ik zeggen dat de afsluiting van de binnenstad al 30 jaar een heet hangijzer is, waar vele uren van vergaderen aan vooraf zijn gegaan. Vooral omdat men destijds de domme streek heeft uit gehaald door DOV op te heffen .In mijn tijd hadden we toch bijna 100 leden en telden wij mee en hadden we bovendien bijna altijd een goed overleg met de Gemeente. Nu wordt zoals blijkt , dit overleg gevoerd door een paar ontevreden ondernemers bijgestaan door hun advocaten; een volledig verkeerde handelswijze en wordt het een denken in problemen en niet in oplossingen, en niet wetende hoe de consumenten hierover denken.
  Toch zijn de oplossingen niet zo moeilijk: sluit de Ooipoortstraat af bij de afslag Helmichstraat en het Althoff – probleem is opgelost en het is mij volkomen onduidelijk waarom de kapper in de Kerkstraat problemen heeft. Van de Chinees zou ik dat kunnen begrijpen en moet de Gemeente bijspringen door bijv.. het betaald parkeren op de Markt met een uur te vervroegen. Ook zou de Gemeente het betaald parkeren goedkoper moeten maken en voor een goede aankleding van de binnenstad moeten zorgen’. Ik hoop met dit stuk een bijdrage te hebben geleverd aan de oplossing van dit probleem en verwacht dat in de toekomst de afsluiting de hele week zal duren en Doesburg een bloeiende Hanzestad zal blijven.
  Herman Gorter, oud- voorzitter .en erelid DOV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑