Corinne Boureau uit Doesburg heeft een boek geschreven over het leven van de Franse schilderes Séraphine de Senlis. Meer dan 3 jaar aan research met meerdere bezoeken aan Senlis, ten noorden van Parijs, zijn vooraf gegaan aan het schrijven van een boek over het waar gebeurde verhaal van Séraphine.

 

Deze roman is een fictie, vrij gebaseerd op het leven van Séraphine de Senlis. Séraphine is, na al op jonge leeftijd wees te zijn geworden, aanvankelijk herderin en later huishoudster. Op 40-jarige leeftijd begint zij met schilderen.

 

Bezield door een brandend geloof en begeleid door een engel, wijdt zij geschilderde boeketten aan de Heilige Maagd Maria. Door gebrek aan geld gebruikt zij materialen uit de natuur. Uiteindelijk wordt ze door een Duitse kunstverzamelaar ontdekt als een begenadigd kunstenares.

 

Na een succesvolle periode raakt ze in een psychose en belandt in een psychiatrische inrichting. Uiteindelijk sterft ze op 78-jarige leeftijd in armoede.

 

De eerste roman van Corinne Boureau is op feiten gebaseerd en met fictieve elementen vermengd. Het epos vindt plaats in Bretagne. Het boek is uitgegeven door de Franse uitgeverij L’Harmattan als onderdeel van de literaire collectie Amarante.

 

Naast schrijfster is Corinne Boureau ook schilderes en beeldhouwster. Zij woont in Nederland sinds 1978. Haar werk wordt geïnspireerd door haar intieme en krachtige relatie met de natuur.

 

Als schilderes exposeerde zij onder andere in  Rotterdam, Amsterdam, maar ook meermaals in de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk. Het Bovenhuys, lid van de Doesburgse Culturele Zondag, is de plek waar Corinne Boureau permanent exposeert. Een groot deel van haar collectie is hier te bezichtigen.

 

Tijdens de aankomende culturele zondag op 1 december zal Corinne Boureau in persoon bij Het Bovenhuys, gevestigd aan de Kerkstraat in Doesburg, aanwezig zijn om over haar werk te vertellen. De culturele zondag vindt plaats elke eerste zondag van de maand, wanneer alle deelnemers hun ateliers en galeries openen van 12:00 tot 17:00 uur.