Eerste Doesburgse winkeletalages met kunst

De eerste leegstaande winkelpanden in Doesburg zijn voorzien van kunst. De kunstetalages maken deel uit van het plan om de binnenstad aantrekkelijker te maken en de leegstand van winkelpanden minder goed zichtbaar te laten zijn.

 

Zo is het pand waar vroeger slijterij Van Oostrom zat in de Meipoortstraat voorzien van kunst van Kleurenweelde.nl, zo staat te lezen op internet. Het pand waar vroeger ‘het blinde mannetje’ zijn rookwarenzaak had, is nu voorzien van kunst van Elma van Kruijssen. Ook is het zeer recent vrijgekomen pand waar kledingzaak TerStal zat, opgevuld met kunst.

 

Recent werd bekend dat de Gemeente Doesburg, Stichting Stadsmanagement Doesburg, DOV en vastgoedeigenaren de handen ineen hebben geslagen om gezamenlijk aan de vitalisering van de Doesburgse binnenstad te werken. De eerste aanzet om kunst te plaatsen in leegstaande winkelpanden is afkomstig van Marja Aarts van Delikasa.

 

13 reacties

 1. Hanneke Hoed

  Het ” blinde mannetje” waar over gesproken wordt was een visueel gehandicapte man met een naam : Geert Merkx

 2. Gert-Jan Tas

  Goed zo Hanneke!

 3. Guido Steusel

  Zeer goede ontwikkeling, op deze manier worden de lege etalages gevuld, maakt er een stuk attractiever straatbeeld van.

  Natuurlijk is het beste als alle etalage weer worden opgevuld met middenstand, maar tot die tijd is dit een prachtige oplossing, waar de verhuurder, een kunstenaar en de toerist vq bezoekers allemaal baat bij hebben

 4. Guido Hengeveld

  Theo Houkes schrijft in de Regiobode ook dat het een leuk initiatief is. Hij doet een aantal aanbevelingen voor nieuwe kleine winkeltjes: Een cadeaushop, hobbywinkel, pottenwinkeltje etc. Leuk idee. Maar weet Theo Houkes wel hoe hoog de huren zijn van winkelpandjes? Duizend euro per maand is niks. Dan nog gas water en elektra. De verzekering en niet te vergeten belasting en dan ben ik vast nog wel wat vergeten. En dan moet de winkelier ook nog wat verdienen.
  Neem van mij aan dat als je maandelijks al meer dan 1500 Euro kwijt bent aan vaste lasten je echt geen leuk klein winkeltje kunt runnen waar men hobbyspullen kan kopen, of leuke cadeautjes. Tijdens deze crisis lopen klanten eerst naar de Action of Staaring bijvoorbeeld. Op zich vind ik het een heel goed idee om kleine winkeltjes te beginnen. Daarvoor komen ook toeristen naar Doesburg. Maar dan moeten pandjes eerst betaalbaar zijn. En dan moeten mensen OOK weer geld willen uitgeven. En dat doen ze met deze regering nog lang niet. Nogmaals: prima ideeën, maar door de verschrikkelijk hoge uitgaven voor nieuwe ondernemers geen haalbare kaart. Helaas!

 5. Robert Duis

  Te veel winkels staan LEEG. Dat is de klacht. Deze winkels moeten dus worden (op)gevuld met mooie plaatjes.

  Dit alles wordt veroorzaakt, althans dat wil men mij doen geloven, door de TE HOGE HUREN.

  Stel dat dit de echte oorzaak zou zijn, dan moet iemand mij eens komen uitleggen:

  Waarom verhuurders liever een (te) hoge huur vragen met dus leegstand als gevolg,
  dan hun verhuurprijs te verlagen?

  Een kind van de lagere school kan uitrekenen dat een JAAR leegstand eigenlijk nooit meer in te halen is
  aangezien de TE HOGE HUURPRIJS helemaal niet meer “binnenkomt”.

 6. Gert-Jan Tas

  @Robert Duis
  Helemaal mee eens.
  Vermoed dat de verschillende onroerend goed eigenaren bang zijn om te “verliezen” van een andere eigenaar. Wellicht ligt hier een taak voor de bemiddelende makelaars om de handen ineen te slaan en gezamenlijk (voor een bepaalde periode) de huurvoorwaarden aantrekkelijker te maken. Dat zal moeilijk zijn, maar wellicht de moeite waard.
  Alleen, hoe ga je dan om met al die winkeliers die wel keurig hun (hoge) huren elke maand betalen???? Tijdelijke ook de huren aanpassen zou uit concurrentie overwegingen gepast zijn. Of denk ik nu heel idealistisch?

 7. Guido Hengeveld

  Mooie reacties. De conclusie luidt: Doesburg moet weer aantrekkelijker worden. Men heeft etalages ingericht met “kunst” die alleen een cosmetische functie hebben. De panden BLIJVEN leeg en de eigenaren krijgen geen cent huuropbrengst.
  Zoals ik al eerder opmerkte op een ander forum: Stel, ik heb een slecht gebit met rotte tanden en kiezen. Dan kan ik er heel cosmetisch een paar stukjes papier of folie voor plakken zodat het lijkt alsof ik een mooi gebit heb.
  Maar ik houd een ander voor de gek. Er zal een goede tandarts moeten ingrijpen die de boel eens saneert. Etalages met kunst brengen niets op.
  Pandeigenaren moeten eens nadenken over de hoge huren. Maar de pandeigenaren hebben waarschijnlijk OOK de panden eens gekocht voor een te hoge prijs. En dan komt inderdaad de opmerking van Gert-Jan Tas aan de orde. WANT: moet je de winkelhuurders EN OOK de eigenaren compenseren? DAT zou pas eerlijk zijn.
  Een moeilijke kwestie. Ik pleit voor een goede tandarts (de gemeente Doesburg) die met een plan van aanpak komt. Dit jaar zal de gemeente 170-duizend Euro ontvangen van toeristenbelasting (zie het nieuws). Zou dat geld niet eens ook aan de winkelstand kunnen worden besteed?

 8. Robert Duis

  @ Gert-Jan Tas / @ Guido

  Mooie reacties. Wat zijn wij het met elkaar eens.

  Maar dan toch nog even een vervelende vraag:
  ———————————————————

  “Is het wel zo dat de TE HOGE HUREN het probleem vormen ……. of is er VEEL meer aan de hand?

  Ik ben bang van wel!

  De te hoge huren zijn slechts het topje van de IJSBERG als ik even voor het gemak deze problematiek van de “leegstand”
  vergelijk met een IJSBERG.

  Er zijn veel meer oorzaken aan te wijzen. Voor het gemak verwijs ik even naar de bekende kreten:

  “De tijden veranderen” en “Ja – Jongen (tegenwoordig ook Ja – Meisje) ….. “Je zult nu met hele andere wapens de markt moeten bestrijden!”

  Het gaat TE VER om alle oorzaken op deze interessante website te gaan behandelen, maar ik noem er een paar:

  Het Internet / De Super-Markten / De prijs van de Benzine / Het Parkeer-probleem / De Spaarzaamheid van de Burger i.v.m. de Crisis om er
  slechts een paar te noemen.

  Andersom geredeneerd:

  “Stel dat alle HUREN per WINKEL € 250.00 per maand zouden dalen, zou dan het probleem van de LEEGSTAND opgelost zijn? ”

  NO-WAY!

 9. Robert Duis

  http://www.nugeld.nl/wonen/3523856/woning-staat-langer-koop.html

  Interessante vergelijking met de “leegstand van winkels”.

  Ook hier kan men vaststellen dat het verlagen van de VERKOOP-prijzen van de HUIZEN alleen
  niet echt bijdraagt tot het oplossen van het werkelijke probleem.
  Er is dus ook hier meer aan de hand dan alleen de hoogte van de prijs van het “koophuis”.

 10. Guido Hengeveld

  Ondernemers in spé kunnen iedere cent gebruiken om een zaak te beginnen. Iedere 250 Euro is meegenomen.
  Doesburg is voornemens om 170-duizend Euro binnen te slepen aan toeristenbelasting. En er wordt binnenkort geld vrijgemaakt om de economie in de Doesburgse binnenstad een boost te geven.
  Hopelijk ziet de gemeente in dat ze startende ondernemers een duwtje in de rug moeten geven. Leegstand is net zoals stilstand: achteruitgang.
  Robert Duis heeft gelijk als hij zegt dat leegstaande panden geen huurgeld opbrengen. Maar men kan verhuurders nu eenmaal niet dwingen collectief de prijzen te verlagen. En inderdaad er is meer aan de hand dan alleen de hoge huren. Maar een uitkeringsgerechtigde zal niet snel een winkel beginnen als hij niet wordt geholpen bij het opstarten. Wel helpt het als hij in het begin niet te veel te maken krijgt met de vele regels die het startende ondernemerschap met zich meebrengen. En daar kan de gemeente Doesburg met al haar kennis en invloed zeker een belangrijke rol in spelen. Echter, de “kunst” in de etalages is slechts schone schijn. De werkelijke problemen in de binnenstad worden daarmee cosmetisch weggepoetst. Ik mis een lange termijn visie van de gemeente Doesburg. Wellicht komt die er binnenkort. Want zo kan het echt niet langer.

 11. Guido Steusel

  Inderdaad is de oorzaak een combinatie, waarin de rol van de winkel helaas minder belangrijk wordt.
  Maar ik ga nog altijd graag naar plaatsen (bv voor kleding) waar ik niet/nauwelijks hoef te betalen voor parkeren, geholpen wordt (service) en iets speciaals kan kopen. Dat wissel ik graag af dat shoppen met een terrasje. Het goede nieuws dat heeft Doesburg allemaal!

  Wel moet het er ook aantrekkelijk uitzien, dus lege etalages zijn llelijk en zonde. Dus kunst is een mooie invulling daarvan, dat kan een win-win oplossen, het alternatief is wat ze in Winkelcentrum Presikhaaf doen (een etalage helemaal beplakken alsof er een winkel inzit, ook mooi maar kost ook een lieve duit). Kortom kunst in een lege etalage en een beetje aankleding is het beste.

  Maar inderdaad ik wil niet zeggen dat huren hoog zijn, maar ik stel dat het lastig of onmogelijk is om dit terug te verdienen, want huur is naast personeel een grote kostenpost. Dus een hobby aanpak is idd geen goede (tenzij je met pensioen bent) je moet eea professioneel aanpakken, maar je wil dan niet meteen verdrinken door de huur kosten.

  Verder is het de vooruitgang, zorgen dat we sociale media gebruiken om mensen naar Doesburg te halen, zorgen dat het aantrekkelijk is en een goed aanbod hebben! Dus laten we de ondernemersgeest stimuleren en wellicht moeten omzet, locatie en huurprijs wel gekoppeld worden. In de ICT is de cloud populair omdat de kosten gekoppeld worden aan gebruik en omzet e niet langer meer vaste kosten zijn. Dus wellicht staan we aan de vooravond van de vernieuwing van de huurprijs.

  Geef ruimte aan de ondernemer en maak Doesburg nog aantrekkelijker met mooie etalages, zodat dit zich rondspreidt!

 12. Arvid Ehlert

  Beste mensen,
  Allereerst wil ik melden dat de kunst in het Ter Stal pand van Zippora Meijer is en kleurenweelde.nl van Afke Kerkhoven. Om het stuk verder geheel volledig te maken: Wij waren dit idee al een tijdje met diverse kunstenaars aan het bespreken. En via onder andere Marja Aarts is dit in samenspraak met gemeente en pandeigenaren in gang gezet.

  Economisch gezien klopt het denk ik wel wat jullie schrijven. Echter Guido, niet zo netjes om een positief initiatief “schone schijn”en “cosmetisch wegpoetsen” te noemen. Bovendien is dit nu juist iets wat bedoeld is voor de korte termijn. Onderwijl zijn de verhuurders/pandeigenaren nu in ieder geval aan het samenwerken met de gemeente, in samenspraak met kunstenaars. Daar komt echt wel een lange termijn visie uit, maar ergens moet worden begonnen. Tevens wil ik even in herinnering brengen dat het pand waar wij pop-up galerie Ko zijn Kunstof hadden, binnen een half jaar was verkocht. Het gaat erom dat er wat gebeurd en dat het er niet verpauperd uit ziet, want dan krijg je niks voor elkaar, ook (/juist) niet op de lange termijn.
  Het terug krijgen van specialiteitenwinkels zoals het tegelhuis en Giacomo vergt wellicht een andere insteek. Maar hoewel de discussie logisch is, dit artikel ging in beginsel om het aankondigen van de kunstetalages ivm de positieve samenwerking tussen verschillende partijen.

 13. Harmke Neischans

  Het grootste probleem in dit land is dat er simpelweg veel te veel winkels zijn. Omgerekend per inwoner hebben wij drie-vier keer zoveel winkels als Duitsland. In dit land is ‘winkeltje spelen’ bij heel veel mensen met te veel tijd ( en vaak ook te veel geld) heel erg in. Ze beginnen maar wat, zooooo leuk een winkeltje. Geen benul waar ze het over hebben. Komen er dan achter dat het verdorie net echt werk is, dat je er altijd moet zijn, ook als het 33 graden is en er geen kip komt. En dat de lasten doorgaan, ook als er geen kip komt, en dat de vriendinnen na verloop van tijd echt niet meer dagelijks komen koffiedrinken en jij daar mooi alleen zit. En dat houden ze dan een paar jaar vol en weg zijn ze weer. Te veel varkens maken de spoeling dun en te veel winkelaanbod doet de omzetten geen goed. En dan nog de concurrentie van de grote jongens. De consument mekkert wel als die leuke schattige pandjes leegstaan, maar intussen gaan ze voor een aankoop toch mooi even naar de Action, de Xenos of iets naders voordeligs. En winkels zijn er niet ter decoratie van de binnenstad. Wij verlieten een winkelpand, niet Doesburg, iemand zei, o wat jammer nou, zo’n leuke winkel. Dat mens was dus nog nooit bij ons binnengeweest!!!.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑