Glasvezel in buitengebied van Doesburg

Goed nieuws voor ondernemers en ondernemende mensen in het buitengebied van Doesburg. Daar wordt nu tempo gemaakt met de aanleg van glasvezel. Acht Achterhoekse gemeenten waaronder Doesburg spoeden zich met de aanleg.

De acht Achterhoekse gemeenten maken samen met Doesburg, Zutphen en Lochem haast met de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Met CIF, het bedrijf dat de glasvezel aanlegt, zijn goede afspraken gemaakt over een snelle aanleg van de glasvezel.

Direct na de zomervakantie begint de aanleg in Berkelland en Winterswijk wanneer minimaal de helft van het aantal huishoudens een abonnement afneemt. Naar verwachting ontvangen alle inwoners van het buitengebied in deze 11 gemeenten vóór de zomer van 2017 een aanbod voor de aanleg van glasvezel.

De aanleg vindt alleen plaats in het buitengebied van de gemeenten. Dat zijn gebieden waar nog geen andere breedbandvoorziening is zoals coax of glasvezel. Minimaal 50% van de inwoners in het buitengebied moet meedoen. De volgorde waarin de gemeenten aan de beurt zijn is: Berkelland, Winterswijk, Oost Gelre, Aalten, Lochem, Zutphen, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Bronckhorst, Doesburg en Montferland.

Een snelle verbinding belangrijk voor inwoners en bedrijven

Een goede digitale verbinding is voor iedereen bijna net zo belangrijk als elektriciteit en water. Daarom is een snelle aanleg van glasvezel van groot belang. Inwoners én bedrijven in het buitengebied profiteren van de vele voordelen die een snelle internetverbinding biedt. Bijvoorbeeld zorg op afstand, flexwerken, dataopslag in the cloud, tv on-demand en vele andere digitale diensten die dan beschikbaar komen. Nu CIF en de gemeenten goede afspraken hebben gemaakt over de aanleg van de glasvezel kunnen de eerste bewoners nog dit jaar van deze diensten gebruik maken.

Minimaal 50% moet meedoen voor de aanleg

Minstens de helft van de aansluitingen moet een abonnement bij een van de dienstaanbieders afnemen om de aanleg mogelijk te maken. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van verschillende aanbieders. Waarschijnlijk dezelfde als nu ook op het glasvezelnetwerk actief zijn. Voor consumenten zijn dat Caiway, Solcon en Fiber. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders WeServe en CBizz. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding van € 9,95 per maand. Pas als die 50% wordt gehaald volgt de aanleg.

Berkelland en Winterswijk

In Berkelland en Winterswijk wordt op dit moment de inwoners van het buitengebied gevraagd of ze mee willen doen en een abonnement willen afsluiten. Bij de vraagbundeling betrekt CIF nadrukkelijk de dorpsbelangenorganisaties. Zij vormen een goede verbinding tussen de inwoners en CIF en helpen mee om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het belang van de glasvezel.

Deelgebieden in kaart gebracht

CIF gaat bij de aanleg van de glasvezel niet uit van gemeentegrenzen maar van deelgebieden. De grens wordt dan bijvoorbeeld gevormd door een spoorlijn of een kanaal. Dat betekent dat sommige inwoners van de ene gemeente meegaan met de volgende gemeente. Hoe die geografische grenzen precies lopen is pas bekend op het moment dat een gemeente aan de beurt is. Inwoners krijgen daarover een brief.

Planning

CIF zet maximaal in op de aanleg van de glasvezel en de aannemer zet veel mensen en materiaal in. Maar het is een enorme klus en CIF kan niet in alle gemeenten tegelijk aan het werk. Als de vraagbundeling in Berkelland en Winterswijk succesvol wordt afgerond, begint CIF daar direct na de zomervakantie met de aanleg. Daarna volgen in rap tempo de overige gemeenten, van oost naar west. Met steeds dezelfde werkwijze. De inwoners krijgen voor de start van de vraagbundeling een brief met uitleg en de data van informatieavonden in de buurt. Daarna kunnen ze zich aanmelden.

Informatie

De gemeenten zijn blij met de voortvarende aanpak waarin sprake is van duidelijke afspraken en een strakke planning. Van een intensief traject, waarin ook de Provincie Gelderland een belangrijk aandeel heeft gehad, komt nu het eind in zicht met een succesvolle aansluiting van het buitengebied op de glasvezel. Iedereen is zich terdege bewust van het belang van snel internet in het buitengebied voor inwoners én bedrijven. De gemeenten en CIF hebben er alle vertrouwen in dat meer dan 50% van de inwoners zich gaat aanmelden.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk DoesburgLa BoucherieStadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.

6 reacties

 1. henk beijen

  Prima zaak, ook voor ons buitengebied.

 2. Theo Maas

  Kunnen we Angerlo niet (desnoods) tijdelijk bij Doesburg trekken? De gemeente Zevenaar laat het wat dit betreft lelijk afweten.

 3. Hanny ten Dolle

  Prima zaak, maar krijgen we “in de stad” dan ook glasvezel? Of mogen wij achter blijven lopen hierop.

 4. robert duis

  @Gemeente.

  Wellicht het probleem van de leeftijd c.q. generatie-kloven die niet overwonnen worden?

  “Glasvezel in buitengebied van Doesburg”

  Vraag No. 1: “Wat moet ik mij daarbij voorstellen?

  Vraag No. 2: “Waarom is dat voor de eenvoudige burger iets om te “weten?”

  Kortom: deze informatie is mij veel te onduidelijk om het te kunnen begrijpen wat de aanhef:
  “Glasvezel in buitengebied van Doesburg” …mij precies wil vertellen.

 5. Jerre Cramer

  Vanuit BNO (Buurtschap Noord Oost) zijn we al jaren in gesprek met de gemeente over de aanleg van glasvezel. Dit is inmiddels een langdurig proces geworden.

  In het buitengebied is het bereik zeer slecht in vergelijking met het bereik binnen de bebouwde kom. Vanwege de vele ondernemers in het buitengebied en de aanwezigheid van toeristen op de campings die goed werkend internet ‘eisen’, is het ook economisch zeer belangrijk voor Doesburg en de leefbaarheid op het platteland.

  We zijn dan ook blij dat er nu schot in de zaak lijkt te komen. We kijken uit naar het resultaat.

  Namens het Bestuur van BNO,
  Henri van Beek en Jerre Cramer

 6. robert duis

  @ Jerre Cramer.

  Dank voor Uw bijdrage betreffende de noodzaak van glasvezel buiten de bebouwde kom.
  Begin het nut daarvan nu een beetje te begrijpen. Let wel: een “beetje”.

  In het bezit zijnde van een Apple I-phone heb ik namelijk nooit de indruk dat mijn
  communicatie met “de buitenwereld” via het Internet ….. “anders is dan anders”.

  Dat zou betekenen dat de wezenlijke problematiek pas begint zodra men echt “verweg”
  verwijderd is van hoofdwegen en van stadskernen, zoals bijvoorbeeld: campings?

  Als dat zo is …… dan is het weer moeilijk te begrijpen ……….dat de elkaar in verre – en
  ondoorgankelijke gebieden bestrijdende legereenheden elkaar toch op een of andere manier
  moeiteloos weten te vinden en elkaar het leven behoorlijk “zuur” maken en dan druk ik mij
  veel te voorzichtig uit.
  Dat is kennelijk een vorm van communicatie die helemaal niets met glasvezel te maken heeft?

  Wat mij ook interesseert:
  ——————————–

  Is het aanleggen van (meer) glasvezel duur …. en heeft het wel voldoende prioriteit?
  En dan denk ik aan zovele andere (belangrijke) zaken die aandacht vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑