De gemeente Doesburg houdt op 20 februari een informatieavond over de aanschaf van zonnepanelen. Inwoners van Doesburg kunnen voordelig zonnepalen aanschaffen vanwege een intergemeentelijke inkoopactie. De informatieavond op 20 februari is in het Stadhuis in Doesburg en begint om 19.30 uur.
Uit de grootste intergemeentelijke inkoopactie van Nederland is Ballast Nedam als winnaar uit de bus gekomen, zo laat de gemeente Doesburg weten. Van de tien inschrijvers biedt het bedrijf naar het oordeel van de regionale overheden de beste prijs-kwaliteitverhouding van zonnepanelen. Ook Doesburgse huishoudens hebben nu de mogelijkheid om voordelig zonnepanelen aan te schaffen. Daarnaast kunnen zij in aanmerking komen voor een subsidie van 15 procent van de kosten tot een maximum van 650 euro.
‘Door meer in te zetten op gebruik van zonne-energie snijdt het mes aan twee kanten. Stroom uit zonne-energie zorgt voor lagere woonlasten voor inwoners en de installatie van panelen levert tegelijk een economische impuls op’, aldus milieuwethouder Fred Jansen van de gemeente Doesburg.
Maar liefst 320.000 huishoudens en een groot aantal bedrijven uit de 28 deelnemende gemeenten kunnen profiteren van de voordelen van deze grootste intergemeentelijke inkoopactie van Nederland. Op dit moment hebben zich 1.500 belangstellende huishoudens aangemeld.
De aanbesteding betreft het leveren en installeren van standaard en/of op maat gemaakte pakketten zonnepanelen. De levering is inclusief tien jaar ontzorgingsgarantie. Dat houdt onder meer in dat ook op de omvormer tien jaar garantie zit (normaal vijf jaar), en dat alle zonnepanelen in het tiende jaar een technische controle en schoonmaak krijgen.
Op 20 februari wordt er in Doesburg een informatieavond georganiseerd in het Stadhuis. U bent welkom vanaf 19.00 uur. Start van de presentatie is om 19.30 uur.
Goed inititief! Ben benieuwd naar de specificatie’s, zoals: wordt er een MPPT controller (Maximum power point tracking) gebruikt (en als dat niet zo is, mag je die er (icm de ontzorging) alsnog zelf tussen zetten), de typen panelen (mono of poly (monocrystalline of multicrystalline) anders heb je richtapparatuur nodig om goed rendement (stroomopbrengst)te halen en dat maakt de investering een stuk groter) etc. maar dat gaan we de 20e vast allemaal te horen krijgen.
Nu is het moment om met subsidie zonnepanelen aan te schaffen. Laat je niet meer verrassingen door weer een hogere stroomrekening! Het zou trouwens goed zijn als huurders ook van een dergelijke regeling zouden kunnen profiteren. Ook in het belang van de woningbouwvereniging: in de toekomst moeten de woonlasten betaalbaar blijven. Idee voor initiatief van Woonservice IJsselland?
Hoi Kees,
Hoop dat het ook voor huurders mogelijk is.Brief gekregen van WIJ dat deze dit niet doen op het complex M’Ooizicht, valt al in klasse A woningen.Dit gaat voorbij aan de gemeenschappelijke ruimten, die zijn zeker geen A klasse.Verder suc6!
Goed initiatief, trap alleen niet in de val waar ik met open ogen in ben getrapt (eigen stommiteit) toen ik in 2002 36 (!!) PV-panelen op mijn dak heb laten leggen nl. het volgende:
Je bespaart inderdaad flink, MAAR de kilowatturen zijn maar een bescheiden aandeel van je rekening. Je bespaart nulkommanul, nada, helemaal niks op “vastrecht”, netwerkkosten of hoe je al die kosten maar noemen wilt. Je bespaart dus alleen op VERBRUIK, alle vaste kosten blijven doorgaan.
Dit detail wil er nog wel eens doorheen slippen.
Mijn opbrengst:
36 panelen @ 110Wp = 3.960Wh (zeg 4kWh)
In Doesburg hebben we per jaar 4.380 uur daglicht en historisch gezien 1.450 “zonuren”
Alhoewel PV-panelen op licht werken, wordt het aantal zonuren gebruikt om de (maximale) opbrengst te bepalen.
Maximaal zouden mijn panelen per jaar 1.450 * 4 = 5.800kWh kunnen opleveren.
Ik kon niet anders dan mijn panelen op het oosten te zetten op een 45º dak; zowel richting als helling zijn daarmee niet optimaal.
Ik heb er vanaf 2002 gemiddeld per jaar 3.700kWh mee gehaald; ben ik niet ontevreden mee!
Alleen was de investering in 2002 een veelvoud van wat het nu is ;-(
Gert_Jan,
Zonnepanelen kennen zowel voor- als nadelen. De voordelen hebben voornamelijk betrekking op een gunstig effect van het milieu. De nadelen hebben voornamelijk betrekking op de kosten.
Werkgelegenheid in Doesburg?
Stroom uit zonne-energie zorgt voor lagere woonlasten voor inwoners en de installatie van panelen levert tegelijk een economische impuls op’, aldus milieuwethouder Fred Jansen van de gemeente Doesburg.
Maar economische puls….niet voor Doesburg, dit terwijl we hier ook een producent in de stad hebben:
Ubbink verkoopt sinds juni 2009 zonne-energie systemen. Ubbink levert een compleet systeem dat bestaat uit zonnepanelen, bevestigingssystemen, bekabeling en omvormers. De hoogwaardige zonnepanelen zorgen voor een hoog rendement en een beduidend lagere energierekening.
@Frans
Ik hou me dan ook maar vast aan het gunstige effect op het milieu.
Heb inmiddels ook 50% van de gloei/spaarlampen door LED vervangen.
Oh wat ben ik groen 😉
Mag ik in ruil vast wel in een benzine slurpende 6 cilinder rijden!
het is te hopen dat er installateurs voor te vinden zijn… ik zou als ik installateur was het voor de berekende prijzen niet zomaar willen plaatsen. Wat dat betreft is het jammer dat Ballast Nedam hier in zit. De lokale partijen worden er niet veel beter van. Winst is wel dat dit een aantrekkelijke manier voor de gebruiker is om zonnepanelen te plaatsen. En dat is winst (en met de huidige rendementen een betere investering dan je geld wegzetten op de bank).
@Gert-jan: Zijn die berekeningen op basis van het theoretisch rendement van de panelen (wat in de praktijk onmogelijk gehaald wordt) of daadwerkelijk gemeten waarden in de installatie?
Wacht, niet goed gelezen. 3700kWh gemiddeld.