Met de energie van een twintiger soleert Herman Geereking (69) door de Doesburgse economie. Met zijn werkgroep Vitalisering Binnenstad vult hij leegstaande panden met kunst en ondernemers. Wat beweegt hem en hoe ziet hij de toekomst van ons centrum? Een vraaggesprek.
Herman Geereking is fan van de Doesburgse binnenstad. Hij is ook bewoner, belanghebbende en ambassadeur. Het is de voedingsbodem om de binnenstad ‘te verkopen’, zoals hij het zelf zegt. Om zo de leegstaande panden weer te vullen.
Sinds een kleine drie jaar ‘verkoopt’ hij vanuit de werkgroep Vitalisering Binnenstad ons centrum aan ondernemers. Daar waar anderen de markt van vraag en aanbod hun werk laten doen, geeft Geereking graag zetjes in de goede richting.
Energiek pakt hij de telefoon wanneer hij een groenteboer op het spoor is met het voorstel een zaakje te starten in het centrum, of grijpt hij een pandeigenaar bij de kraag om een potentiële huurder te helpen bij de onderhandelingen. Want die leegstaande panden moeten vol.
In 2013 telt Doesburg twintig leegstaande winkelpanden. Voor Geereking is de maat vol. Hij kan er niet meer tegen. Geereking stapt in een werkgroep om de binnenstad te vitaliseren. Of beter gezegd: de panden te vullen. Eerst met kunst, gratis. Later met winkels. Zijn guerilla-aanpak is succesvol en de Doesburgse binnenstad krijgt weer kleur.
Wie is Herman Geereking?
Ruim 47 jaar geleden zijn wij, Marga en ik begonnen in de Roggestraat. Ik was verkoper in de detailhandel en we kochten voor 12.000 gulden de oude kapsalon van Maus Boegman. Daar begonnen we een werkplaats om handel op te slaan en we begonnen samen het winkeltje De Antiek Boetiek. Ik verdiende toen de kost als vertegenwoordiger en Marga bestierde het winkeltje. Ik zag dat mijn buurman vaak naar Engeland ging om antiek te kopen. Dat leek me ook wel wat. Ik had geen enkele affiniteit met antiek, maar mijn winkel werd al snel een antiekwinkel. Na de Roggestraat heb ik in de Gasthuisstraat gezeten en later in de Kerkstraat en de loods waar nu Only for Men zit. Heb altijd de panden gerestaureerd en meerwaarde kunnen halen op het vastgoed.
Waarom ben je de werkgroep Vitalisering Binnenstad opgestart?
Jan Strating belde mij. Hij zei: ‘Herman, we hebben twintig leegstaande panden en ik heb je nodig’. Ik ben geen mens van clubjes, heb altijd solistisch gewerkt, maar ik zag de noodzaak en ineens zat ik in een werkgroep met Martin Beijer, makelaar Hans Hoogenkamp, Hanneke Hoed van de snoepwinkel, Marja Aarts van Delikasa en André Putker namens de gemeente.
Ik ben de straat op gegaan, heb mensen gebeld en ben met pandeigenaren gaan praten. Martin Beijer wilde graag een kunstlab en vrij snel vonden we hiervoor een pand in de Meipoortstraat. Eigenaar Staalbankiers heb ik weten te verleiden om eerst Kunstlab te nemen en later heb ik ze de tv-winkel geleverd. Gelijktijdig plaatsten we kunst in andere leegstaande panden. Dit was de aanzet om de werkgroep op stoom te laten komen.
Die werkgroep is inmiddels sterk uitgedund. Ik doe het momenteel eigenlijk alleen en dat vind ik prima. Ik ben niet zo’n vergadermens. Wil direct aanpakken. Vanuit de gemeente komt er binnenkort een nieuwe Bedrijfscontactfunctionaris. Prima. Het is altijd goed om gevoed te worden, maar laat mij maar lekker huurders en verhuurders koppelen.
Wat zijn de resultaten van de werkgroep?
Naast het vullen van etalages met kunst en het plaatsen van Kunstlab hebben we onder andere BeautyHeaven een plaatsje gegeven. Verder hebben we De Lente geplaatst en Jack in the Box kunnen verhuizen van het Gildehof naar een groter en beter zichtbaar pand in de Kerkstraat.
Jack in the Box is een mooi voorbeeld. We hebben eigenaresse Jenny Holtman geholpen door naar de pandeigenaar te stappen en te zeggen dat de prijzen op Funda uit het verleden zijn. Zo kon Jack in the Box beginnen in de Kerkstraat, door met een aangepaste huurprijs in te stappen. Daarna is ze snel doorgegroeid naar een grotere winkel naast de boekhandel. En wat denk je? Twee maanden geleden heeft Jenny een tweede zaak geopend in Zutphen. Geweldig toch!
De visboer wilde verhuizen naar een betere plek en liefst in een eigen pand. Uiteindelijk kwamen we uit op de huidige locatie in de Meipoortstraat. Martin Beijer kende een financiële man die schreef voor de visboer een businessplan waar de bank geen nee tegen kon zeggen. En zo konden we deze ondernemer én de Doesburgse binnenstad helpen aan een belangrijke verbetering.
Van zo’n twintig lege panden zijn we in drie jaar tijd teruggegaan naar vijf. Tussendoor zijn er ook nog eens vijf winkels bijgekomen, drie winkels worden er nu gerealiseerd op het Gildehof.
Het pand van slijter Van Oostrom staat nu in de verkoop, is nu zeven jaar gesloten. Dus die winkel gaat binnenkort weer open.
In het pand van bakker Donders in de Ooipoortstraat – heeft 30 jaar leeggestaan – komt binnenkort de eerste vestiging van het Dushi Huis. Deze organisatie vangt kinderen op, om deze kinderen na middelbaar onderwijs aan de slag te helpen gaan ze gebruikt meubilair verzamelen en inkopen. Vervolgens gaan deze jongelui ermee aan de slag, opknappen, herstofferen en moderniseren. Daarna wordt het weer verkocht. De eerste winkel van Dushi Huis komt in Doesburg, daarna willen ze het concept uitrollen in andere plaatsen.
Maar er is meer belangstelling. Zo zijn er gesprekken met geïnteresseerden over het leegstaande pand van Scapino. Ik ben daar serieus mee bezig en schat de kans op fifty-fifty dat we de 500 vierkante meter weer gaan vullen.
Ik krijg veel tips van winkeliers. Die bellen me dat ze iets gehoord hebben over vage belangstelling. Ook Angelique Beem van de gemeente ben ik veel dank verschuldigd. Ze tipte me vaak over ontwikkelingen. Dan pak ik de telefoon en ga erop af. Er is een vurige wens om een groentezaak in de binnenstad te hebben. Ik was in gesprek om groenteketen De Goudreinet naar Doesburg te halen. Een groentespeciaalzaak past prima. We waren er bijna, maar hij koos voor Didam.
Voor een groot aantal bedrijven zijn we te klein. Daar heb ik me bij neergelegd. Maar we kunnen op een slimme manier de ruimte aanpassen aan de markt door panden te splitsen. Neem dat pand van Verheij in de Kerkstraat tegenover Boek en Buro. Daar kun je prima de voorzijde gebruiken als winkel en de zijkant in de Boekholtstraat gebruiken als atelier of leslokaal.
Ook moeten we kijken naar omzet gerelateerde huur. Ik weet dat verhuurder Marcel Gerritsen, die overigens altijd enorm meedenkt met zijn huurders, dit eens heeft geprobeerd. Dat werd jammer genoeg geen succes. Maar het is een manier van denken en werken. De pandeigenaren zijn enorm belangrijk voor Doesburg. Door goede samenwerking én meedenken van verhuurders hebben we inmiddels veel bereikt.
Zit er eigen belang bij het succes van deze werkgroep?
Toen ik ja zei tegen het verzoek om plaats te nemen in de werkgroep, heb ik daar geen seconde bij stilgestaan. Later dacht ik dat als de stad leeg bloedt, dan staat ook mijn pand leeg.
Achteraf gezien kun je zeggen dat er een stukje eigen belang meespeelt. Ja, ik kom argwaan tegen bij makelaars, alsof ze niet kunnen geloven dat iemand iets voor niets doet. Dat duurt meestal een aantal contacten, daarna zijn ze wel overtuigd van de goede bedoelingen en het algemeen belang waarvoor de werkgroep ‘Vitalisering Binnenstad Doesburg’ actief is.
Hoe zie jij de toekomst van de binnenstad van Doesburg?
Heel zonnig. We hebben een verschrikkelijk mooi historisch decor en dat wordt alleen maar mooier met de plannen van de gemeente. Maar kijk ook eens naar de ontwikkeling van de b&b’s en de ideeën met de linies. Het geeft een enorme economische impuls, zeker als er arrangementen worden opgezet. Wandelen op de linie, winkelen en eten in de stad, en dan blijven slapen in Doesburg. Zeker in de wintermaanden wanneer het relatief rustig is in de stad kunnen deze arrangementen goed worden ingezet. Of wat te denken van een jazzconconcours met optredens in kroegen en kerken. Door activiteiten en branches te binden, kunnen er mooie arrangementen ontstaan.
Is de binnenstad een winkel- of woongebied?
Beide. Ik ben voorstander van wonen boven de winkels. Als er in de binnenstad wordt gewoond, branden er lampen. Dat maakt het aantrekkelijker wanneer mensen ‘s avonds door de stad lopen. Kijk, we willen van 800.000 bezoekers per jaar naar een miljoen. Daar is wel wat voor nodig. Natuurlijk moet er balans zijn. De afgelopen jaren hebben we de eerste schermutselingen gehad met bewoners die klachten hadden over geluid tijdens evenementen.
Kan het dan wel goed samen; wonen en winkelen in de binnenstad?
Jazeker. Wonen in een binnenstad als Doesburg is verrukkelijk. Maar het heeft ook nadelen. Die moet je vooraf goed inschatten als je een woning in het centrum koopt. We kunnen namelijk niet zonder de evenementen en activiteiten. Iedereen moet zich hiervan bewust zijn.
Meer of minder evenementen in de binnenstad?
Ieder evenement geeft op een bepaalde manier overlast, maar daarvoor woon je in de binnenstad. Evenementen hebben we nodig. Of het er meer moeten zijn, weet ik niet. Wel is van belang een goede balans te hebben in het soort evenementen en deze goed te spreiden in het jaar.
De binnenstad autovrij of niet?
In de zomer in ieder geval wel voor een maand of vijf. Dan kunnen bezoekers lekker door de straten slenteren. Het geeft rust, waardoor de passanten en toeristen aangenamer in de binnenstad hun boodschappen doen. Het is realiseerbaar. Dan ben ik van overtuigd.
Wat levert gratis parkeren Doesburg op?
Meer bezoekers. Dat is inmiddels bewezen in andere landen en steden. Aan de andere kant kost parkeren in Doesburg niet veel en kan de gemeente de opbrengst goed gebruiken, bijvoorbeeld voor aankleding en verbetering van de binnenstad. Ik ben daar zelf voorstander van, een bescheiden parkeervergoeding vragen en daarmee binnenstad op hoger peil brengen. Daar kunnen we een kwaliteitsslag mee maken.
Welke winkels mis je in de binnenstad?
Een winkel met casual jongens- en herenkleding in de lage prijsklasse én een groentewinkel. Een groentewinkel is een wens van velen, een vestiging van de Goudreinet zoals in Didam bijvoorbeeld, zou ook in Doesburg een hit kunnen worden én een welkome aanvulling van bestaande speciaalzaken.
Hoe kunnen we als winkelstad Dieren en Didam aftroeven?
Dieren zit geen ziel meer in. Je hoort wel dat mensen naar Dieren gaan, omdat ze daar geen parkeergeld hoeven te betalen. Dan ben je meer geld aan benzine kwijt, dus dat is een kulargument. Dieren heeft geen hart. Didam is aantrekkelijk, heeft veel winkels. Als het centrumplan van gemeente doorgaat en we onze stad beter maken, dan gaan we het winnen van Didam. Daar ben ik zeker van.
Hoe ziet het winkellandschap er over vijf jaar uit?
Ik kijk er positief tegenaan. Internetaankopen zijn iets van de laatste jaren, maar in de winkel geholpen worden is echt veel leuker. Ik kan me niet voorstellen dat we omzet blijven verliezen aan internet. Als Doesburgers moeten we in Doesburg kopen en zo weinig mogelijk buiten de stad. Daarnaast verwacht ik dat winkels meer op zondag open gaan. Mensen geven op zondag makkelijker geld uit dan op andere dagen. Gewoon op maandag of dinsdag de winkel dicht doen en op zondag de deuren openen. Dan kunnen ze flinke omzetten scoren.
De eensgezindheid bij ondernemers valt me wel wat tegen. Neem nou de opkomst bij de vergadering van de ondernemersvereniging vorige week. Daar zit bijna niks. Wat ook beter kan, is de winkel ‘s avonds aantrekkelijker achterlaten. Waarom niet een lampje laten branden, zodat mensen in de stad in ieder geval kunnen zien wat er in de etalage ligt. Een led-lampje tot 22.00 uur laten branden, kost je nog geen kwartje per dag.
Hoe lang gaat werkgroep Vitalisering Binnenstad nog door?
Het is inmiddels bewezen dat onder andere door inspanningen van ‘Vitalisering Binnenstad Doesburg’ het centrum er in de afgelopen jaren op vooruit is gegaan. Om het nóg beter te maken en dat succes vast te houden, is die extra inspanning broodnodig. Dus die club moet blijven bestaan, zo simpel is het.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De Liefde, Hillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg, Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.