Kookcreatie: Herfstsoep van topinamboer

Het is herfst. Tijd voor stevige maaltijden. In deze editie van Kookcreatie eentje om warm van te worden. Rene van Doornum van Gasthuis du Soleil bedacht Herfstsoep van topinamboer. Topinamboer wordt ook wel Jeruzalem artisjok genoemd vanwege zijn smaakovereenkomsten met de ons bekende artisjokken. Een mooi gerecht voor een stormachtige herfstavond in Doesburg.


Bereiding:


  • Zet alvast 2 liter gevogelte bouillon (van blokjes) klaar die je eerder hebt gemaakt.
  • Fruit een fijngesneden ui in niet te zuinig boter.
  • Schil 500 gram topinamboer met een dunschiller schoon en snijd deze in plakjes en voeg die bij de ui, samen met twee laurierblaadjes.
  • Voeg zo veel van de bouillon toe zodat alles in de pan net hiermee bedekt is. Breng aan de kook en laat vervolgens circa 20 minuten zachtjes koken. Houd daarbij de deksel op de pan.
  • Bak intussen in een koekenpan in een beetje olijfolie 400 gram in reepjes gescheurde oesterzwam aan. 250 Gram voor de soep en 150 gram voor de garnering.
  • Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Een keer omscheppen en verder zachtjes gaar bakken totdat alle vrijgekomen vloeistof is verdampt.
  • Voeg nu de rest van de bouillon toe aan de soep en breng opnieuw langzaam aan de kook.
  • Vijzel een handvol geroosterde blanke hazelnoten fijn. Voeg dit toe aan de soep.
  • Haal de laurierblaadjes er uit en pureer de soep met een staafmixer.
  • Voeg 250 mililiter verse slagroom aan de soep toe. Laat doorkoken en breng de soep op dikte met een allesbinder. Breng op smaak met zout en peper. Kook door tot een zijdezachte cremesoep.
  • Schep in soepkommen, lepel er een paar rondjes lichtgeklopte slagroom overheen, drapeer een paar gebakken oesterzwamreepjes in het midden met wat fijngehakte peterselie en wat fijngehakte Spaanse peper. Je hebt de herfst gevangen in een zalig soepje.


Rene van Doornum is culinair gastheer van Gasthuis du Soleil in de Gasthuisstraat in Doesburg. Gasthuis du Soleil herbergt een kookstudio, vergaderruimte, feestlocatie, plaats voor prive lunches en diners, en heeft sinds kort een kookwinkel.




2 reacties

  1. Ellen Mulder- Metselaar

    Dat ziet er heerlijk uit, gelukkig is het bijna vakantiie. Dan is er tijd om dit te proberen. 1 vraag kan de gevogelte bouillon vervangen worden door groent bouillon ?

  2. rene van doornum

    Beste Ellen,

    dank voor je reactie op dit heerlijke recept. Natuurlijk kan je voor dit recept ook kiezen voor groentenbouillon. Zorg er voor dat de bouillon wel ‘body’ heeft, dus niet van die slappe hap. (weetjewel…) Veel succes bij de bereiding thuis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑