Deze keer in de rubriek Kookcreatie een klassieker: Tarte Tatin. Een prachtig Frans feestgerecht van de hand van Rene van Doornum van Gasthuis du Soleil. Deze variant van de ‘appeltaart op z’n kop’ is geschikt voor 5 personen. Eet smakelijk!


Boodschappen

  • 5 appels (Pink Lady of Jonagold)
  • sap van een halvecitroen
  • 70 gram gezouten (boeren)boter
  • 70 gram suiker
  • handje rozijnen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 4 plakjes bladerdeeg



Bereiding:

Snijd de appels in vier parten. Verwijder de klokhuizen en schil ze met een tourneermesje. Snijd de punten van de partjes. Besprenkel de appels en de afgesneden stukjes met het citroensap. Smeer een of twee koekenpannen, ook de randen, flink met de gezouten boter in. Strooi de suiker gelijkmatig over de boter en daarna de kaneel. Druk nu de appelparten met de zijkanten in de boter en doe dit rondom met de rest. Strooi wat rozijnen over de appels.


Plak vier plakjes bladerdeeg met wat water aan elkaar (overlap) en snijd er een ronde plak van zodat alle appels afgedekt worden in de pan. Maak met een appelboor in het midden van het bladerdeeg een gaatje. Dit dienst als schoorsteen.


Zet nu de pan op een warmte bron en breng de inhoud zachtjes aan de kook. Wanneer het suiker/boter mengsel begint te karameliseren en je door het gat in het bladerdeeg ziet dat dit licht begint te verkleuren, dan de pan van de warmtebron halen.


Plaats nu de pan in een voorverwarmde oven van 200˚C ca. 20-30 min. totdat het bladerdeeg goudbruin is gekleurd. Haal de pan uit de oven en laat iets afkoelen. Maak de randen van het bladerdeeg voorzichtig los door voorzichtig de pan te schudden. Keer daarna de Tarte Tatin voorzichtig om op een schaal of bord.



Presentatie:

Snijd de tartin in stukken en verdeel over de borden. Serveer er vanillesaus of wat gezoete crème fraîche bij.



Wijnadvies

Moscatel do Douro – Pocas, een van de grote Portproducenten van Portugal. Gemaakt van muskaatdruiven
late oogst. Omgeving Porto aan de rivier de Douro.
Geconcentreerd met florale aroma’s en rijke smaak van pruimen, abrikozen en rozijnen. Heerlijk en verrassend!



Rene van Doornum is culinair gastheer van Gasthuis du Soleil in de Gasthuisstraat in Doesburg. Gasthuis du Soleil herbergt een kookstudio, vergaderruimte, feestlocatie, plaats voor prive lunches en diners, en heeft sinds kort een kookwinkel.