Plannen voor lokale ruilhandel in Doesburg met eigen munt

Na Dieren, Doetinchem en Zutphen moet ook Doesburg een eigen ruilhandelsysteem met eigen valuta krijgen. Dat vindt Angelique Ende, die de meningen peilt om een zogeheten LETS-afdeling op te zetten in Doesburg. LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem en zijn lokale, non-profit ruilnetwerken waar goederen en diensten met elkaar geruild kunnen worden, zonder dat daar erkende valuta voor nodig is.

 

De afgelopen tijd heeft Angelique Ende onder andere in de discussiegroep van DoesburgDirect.nl op LinkedIn opgeroepen om na te denken over de invoering van zo’n systeem.

 

‘LETS is een ruilhandelsysteem met eigen valuta, met name gericht op diensten. Stel we noemen deze eigen valuta ‘Doesjes’. Het werkt als volgt: Anita bakt een taart voor de verjaardag van Karel en verdient hiermee x Doesjes. Hiermee betaalt ze Bart, die haar voordeur komt schilderen. Bart ‘koopt’ hiervan een aantal boeken van Karel. Daarmee is de cirkel rond’, aldus Ende.

 

Dergelijke LETS-afdelingen zijn volgens Ende inmiddels actief in Doetinchem, Dieren en Zutphen. Ze roept op om te laten weten of er belangstelling is voor een LETS-afdeling in Doesburg. ‘Bij voldoende animo zet ik me er graag voor in om een netwerk op te zetten’, aldus Ende.

 

9 reacties

 1. Robert Duis

  Een hele interessante gedachte. Deze zet de geschiedenis terug naar circa 770 jaar VOOR CHRISTUS. U leest het goed!

  Dus niet een paar jaar, niet een paar honderd jaar, maar duizenden jaren.

  Angelique Ende is haar tijd dus niet “vooruit”, maar gaat terug naar de dagen van voor Christus. Opmerkelijk!

  In zekere zin een SIGNAAL van de huidige CRISIS? Misschien wel.

  Immers de RENTE-stand (binnenkort misschien “negatieve rente”) en de hoeveel mensen in geld-zorgen is dramatisch stijgend.

  In het geval zij de moed heeft om dit plan VORM te geven, dan zal zij spoedig “vastlopen” in heel veel problematiek.
  De uitvinding van het GELD werd immers “niet voor niets” gedaan!

 2. Casper Bakker

  Dit is dus geen ruilhandel. Het is alleen een ruilhandel als je direct product A ruilt voor product B, zonder iets ertussen. Met een eigen munt en valuta ertussen kan het al geen ruilhandel meer zijn.

 3. Angelique Ende

  Wat is LETS en hoe is het ooit ontstaan:

  LETS (van Local Exchange Trading System ) is een moderne vorm van georganiseerde ruilhandel en naoberschap met mensen bij jou in de buurt. LETS heeft zijn oorsprong in Canada. Begin jaren tachtig raakten daar velen werkloos vanwege faillissementen en een stagnerende economie. Net als nu. Mensen hadden te weinig geld en ruilen was een reddend alternatief. Om niet afhankelijk te zijn van een 1 op 1 ruil en het eerlijk te laten verlopen werd het Lokaal Economisch Transactie Systeem (L.E.T.S.) geboren. De succesformule waaide al snel over naar de andere continenten. In ons land zette AktieStrohalm in 1994 in Amsterdam het eerste project op. Binnen enkele jaren ontstonden in Nederland meer dan honderd kringen. Letscontact is nu het landelijke aanspreekpunt. Zo ontstond een bloeiende, alternatieve economie, waarbij het welzijn van de mens en het milieu in de directe omgeving centraal staat, met als kenmerk: kleinschaligheid.

  Ter inspiratie, LETS Arnhem heeft een uitgebreide site met veel informatie: http://letsarnhem.letscontact.nl/

 4. Robert Duis

  Beste Angelique Ende,

  Lets – Arnhem heb ik bekeken.

  € 17.00 per jaar contributie en 50 knopen als start, die ik als 12 x 4 kopen per maand weer als contributie mag inleveren.

  Verder lees ik:
  —————–

  “Ook kan ik nu kopen bij de groothandel (Makro, Sligro, Bouwmarkt)”.

  Stel LETS Arnhem neemt mij “aan” als LID ……. na betaling van € 17.00 en
  ik ga met mijn verworven 50 knopen als start-kapitaal
  (die U bij beeïndiging van het lidmaatschap weer even en passant gelijk stelt met 50 Euro)
  naar de MAKRO …….

  …………..kunt U mij dan vertellen wat de de dame of de heer aan de Kassa
  mij gaat vertellen als ik een product met een waarde van € 50.00 wil betalen………..met LETS “KNOPEN?”

 5. Angelique Ende

  Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan een lokale ruilhandel kring, stuur dan een mailtje naar angeliqueende@gmail.com. Ik hou je dan op de hoogte.

 6. Peter van den Broeke

  Het is goed dat er initiatieven zijn om de plaatselijke detailhandel weer een boost te geven maar of dit de oplossing is, dat weet ik niet. De detailhandel zit verlegen om meer klanten en niet een systeem waarbij ze alleen weer de vaste klanten in hun winkel krijgen, die komen toch wel. Volgens mij komt er met dit systeem niet meer omzet in de kassa. De omzet komt wel op een andere manier binnen. De detaillist heeft meer aan een systeem waarbij ze via een klantenkaart en een cashback formule geld gaan verdienen aan de uitgaven van hun klanten. Klinkt futuristisch maar is al wel werkelijkheid.
  Flexkom is zo’n systeem. Bel maar voor info!

 7. Kees van Immerzeel

  Angelique: prima initiatief en veel succes!

 8. robert duis

  @Angelique Ende.

  Ok …..ACTIE! Ik meld mij aan.
  Waar kan ik de € 17.00 naar toe sturen?
  Verwacht dan snel de 50 “knopen” in mijn brievenbus. Ben erg benieuwd HOE deze “er uit” zien.
  Vertel mij eveneens wat jij of andere LETS-leden mij te bieden hebben voor deze 50 “knopen” …..
  …….ik wil deze natuurlijk heel snel “gebruiken”.
  In afwachting van mijn lidmaatschap en het start-kapitaal van de 50 “knopen”,
  verblijf ik met vriendelijke groeten,

  robert duis / heerenstraat 2 / 6981 ct doesburg.

 9. Aernoudt Bottemanne

  Net als met gewoon geld, moet je eerst wat opbouwen voordat je het uit kunt geven om iets te kopen; daarmee voegt het feitelijk niks toe aan het grootste bestaande ruilsysteem: geld. Toegegeven, 1 voordeel zit er toch wel aan: geld kun je ook buiten Doesburg uitgeven, ‘Doesjes’ (what’s in the name) niet. Of dit gaat slagen? In Canada zelf is het niet doorgebroken… maar wie weet hier wel; hoewel ik die kans zelf niet groot acht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑