Project om ‘Hulp bij het Huishouden’ anders te organiseren

Doesburg neemt zich voor om de verandering in de zorg op een geleidelijke manier in te voeren. Onder het motto een “Een veilige overgang naar 2015”, wordt er voor gezorgd dat niemand verrast wordt in de WMO ondersteuning die hij of zij nu ontvangt. Dat laat de gemeente in een persschrijven weten. Er zal altijd eerst een gesprek plaatsvinden waarin de situatie in de toekomst wordt besproken. Niemand hoeft veranderingen over zijn/haar persoonlijke zorg uit de krant te vernemen.

 

Om de noodzakelijke bezuiniging in de WMO, met name bij de hulp bij het huishouden, vorm te geven, wordt naast de herindicatie, een project gestart om de hulp bij het huishouden meer als algemene voorziening te introduceren. Met dit project wordt hulp op maat geboden, afgestemd op de vraag en situatie van de persoon en niet zozeer op het aantal geïndiceerde uren.

 

Tevens wil Doesburg er voor zorgen dat de personen die het nu uitvoeren volgens de bestaande arbeidsvoorwaarden kunnen blijven werken. Ten derde is het project erop gericht dat mensen in de “regie” over hun huishouden worden bijgestaan als dat nodig is. Doesburg is met zorgaanbieders in gesprek om dit project vorm te geven.

 

Het doel van het project is de hulp bij het huishouden als een ‘algemene voorziening’ voor alle inwoners te organiseren. Elke inwoner kan dan gebruik maken van deze voorziening. Inwoners zullen zelf moeten betalen voor de gevraagde hulp bij de huishouding. Dit past bij de eigen verantwoordelijkheid. Anderzijds kan het voor mensen met weinig financiële draagkracht een (te) grote uitgave zijn. Zij kunnen beroep doen op de gemeente voor financiële steun.

 

Als de algemene voorziening niet voldoende is dan kan gekeken naar ondersteuning op maat. De gemeente streeft ernaar binnen het daarvoor beschikbare (Rijks)budget te blijven. De gemeenteraad zal naar verwachting in november de nieuwe verordening Wmo vaststellen. De nieuwe aanpak hulp bij het huishouden wordt dan ook toegelicht.

 

Inwoners die momenteel gebruiken maken van de voorziening ’hulp bij het huishouden’ blijven dit in 2015 voorlopig nog onveranderd houden. De gemeente neemt vanaf begin volgend jaar met iedere klant contact op om samen en in afstemming met de zorgaanbieder te bepalen welke hulp nodig is en wat iemand eventueel zelf kan organiseren. Dat wil zeggen dat er volgend jaar wel een omslag komt, maar dat klanten een ‘zachte landing’ ervaren naar een eventuele nieuwe situatie.

 

Het project richt zich voornamelijk op nieuwe klanten per 1 november 2014 in Doesburg. Het aantal uren is niet meer leidend, dat wil zeggen dat de ‘minutenwals’ wordt losgelaten. In plaats daarvan wordt in overleg met de klant bepaald wat nodig is. De gemeente Doesburg wil binnen het beschikbare budget blijven, dus de beschikbare middelen zijn de huidige minus 40%. De gemeente bepaalt wie, wat zelf moet betalen (bijdrage in de kosten voor inwoners). Verder wordt er één maal per maand geëvalueerd en wordt het uiteindelijke resultaat van het project vastgesteld door een klant- en medewerkerstevredenheidsonderzoek.

 

 

De nieuwe Wmo vraagt gemeenten de samenleving zo in te richten dat iedereen mee kan doen. Mocht er iemand om welke reden dan ook niet mee kunnen doen dan zijn er ‘algemene voorzieningen’. Deze algemene voorzieningen zijn beschikbaar voor iedereen en hebben als doel inwoners te helpen zelfstandig te wonen en te leven en mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld:

  • de vrijwillige hulpdienst zijn, die meegaat om de boodschappen te doen.
  • het buurtrestaurant of open tafel, waar iemand de warme maaltijd kan nuttigen en tegelijk meer onder de mensen is.
  • een was- en strijkservice, waar tegen kostprijs gewassen en gestreken wordt.

Ook hulp bij het huishouden kan door een gemeente ondergebracht worden bij de algemene voorzieningen.

 

 

1 reactie

  1. Frans van der krul

    ‘Hulp bij het Huishouden’ van een recht naar een gunst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑