Ruilhandelsysteem LETS Doesburg van start bij 10 deelnemers

Doesburg krijgt zijn eigen ruilhandelsysteem met eigen valuta, genaamd LETS Doesburg. LETS is een lokaal ruilhandelsysteem, waarbij de deelnemers diensten en goederen uitwisselen. Hierbij wordt geen geld gebruikt. Wanneer er in Doesburg 10 deelnemers zijn, gaat LETS Doesburg van start. LETS draait al in onder andere Dieren, Doetinchem en Zutphen.

 

Dat laat initiatiefneemster Angelique Ende weten. ‘Op zoek naar een kinderoppas? Hulp nodig bij het schrijven van een sollicitatiebrief? Een kapotte wasmachine en geen geld voor de reparatie? Je kunt goed koken en wilt hapjes en taarten maken voor feestjes? Ben je er goed in om anderen te adviseren bij het invullen van een belastingformulier? Of ben je een doe-het-zelver in hart en nieren en vind je het leuk om anderen daar ook bij te helpen? Dan is LETS Doesburg iets voor jou’, aldus Ende, die in augustus voor het eerste melding maakte van het plan om in Doesburg te starten met LETS.

 

LETS is een lokaal ruilhandelsysteem, waarbij de deelnemers diensten en goederen uitwisselen. Hierbij wordt geen geld gebruikt. Dit principe (LETS staat voor Local Exchange and Trading System) is in 1983 in Canada ontwikkeld door Michael Linton en heeft zich langzaam maar zeker over de gehele wereld verspreid. In Nederland bestaat LETS sinds november 1993.

 

Ende legt uit hoe LETS werkt. ‘Bijna iedereen doet wel eens iets voor een ander. Vaak kan die ander niet direct iets terug doen waar jij behoefte aan hebt. Bij het LETS-systeem kun je voor een tegenprestatie bij alle deelnemers van het systeem terecht. Op deze site kun je als deelnemer inloggen en je vraag en aanbod bekendmaken. Voordat je diensten of goederen levert, spreek je telefonisch met de ander een aantal ruileenheden af, waarmee beiden tevreden zijn. Voor de één is het laten schoonmaken van veel waarde, voor de ander is fietsbanden laten plakken belangrijker. De waardering voor het geleverde wordt in doesjes uitgedrukt. Iedere deelnemer heeft een rekening bij de centrale doesjesadministratie’, aldus Ende.

 

Bij LETS beslist de deelnemer zelf welke goederen of diensten er worden aangeboden. Op deze manier doe je volgens Ende dus alleen die dingen die je leuk vindt om te doen. Ende: ‘Via LETS leer je andere mensen kennen voor wie je iets kan betekenen en die ook bereid zijn om iets voor jou of voor andere LETS-deelnemers te doen. Door gebruik te maken van LETS kun je diensten afnemen die je via de reguliere economie wellicht niet kunt betalen, of hou je geld over voor andere zaken’.

 

LETS Doesburg gaat van start zodra er een groep is van minimaal 10 deelnemers. Informatie inwinnen kan via doesburg.lets@gmail.com.

 

3 reacties

 1. robert duis

  @Angelique Ende.

  Zie mijn reacties in augustus 2013 op Uw eerste melding toen de “Doesjes” nog “Knopen” werden genoemd.

  Zie mijn “aanmelding” reeds in augustus 2013 gedaan en nooit iets op vernomen.

  Niet door de “ballotage” gekomen?

  Daar kan ik mij iets bij voorstellen.
  Ben namelijk heel sceptisch t.a.v. de haalbaarheid van dit LETS – plan.

 2. Angelique Ende

  Robert toch, ben je onze mailwisseling van 15 augustus vergeten? Natuurlijk hou ik je op de hoogte!

 3. Angelique Ende

  Neem ook vooral vast een kijkje op de website van LETS Doesburg: http://doesburg.letscontact.nl/
  Via het tabblad advertenties kun je een blik werpen op wat er wordt aangeboden/gevraagd bij andere LETS groepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑