De SP in Doesburg zegt genoeg te hebben van ‘alle zorgsprookjes en mooi weer verhalen die door lokale en landelijke overheden over de zorg worden verspreid’. Daarom gaat het in januari een krant bezorgen waarin de politieke partij haar mening geeft over dit onderwerp.
‘Er wordt zo mooi gesproken over alles samen doen, voor elkaar zorgen. Over de haalbaarheid is niets bekend. Maar dan kunt u nog voor de zorg bij de gemeente terecht, belooft het college van Doesburg. Men vergeet alleen te vermelden dat die zorg minder wordt én duurder’, aldus SP-leider Patrick Ott.
En niet alleen in de thuiszorg wordt volgens Ott bezuinigd, dat is het geval voor de hele WMO. Ott: ‘Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten, mensen met een arbeidshandicap, iedereen kan hierdoor worden getroffen’.
In de komende weken wordt in heel Doesburg de krant van SP Doesburg bezorgd. De krant heeft een oplage van 6.000 stuks. Wie de krant eerder wil lezen, kan de uitgave downloaden als pdf-bestand via de website www.doesburg.sp.nl.
De SP draait weg voor het gegeven dat, bij ongewijzigd beleid, de kosten voor de zorg onbetaalbaar worden. Er moet dus iets gebeuren. Maar het is vooral de bloedspoed waarmee de landelijke maatregelen worden doorgedrukt die naar verwachting voor problemen gaat zorgen. De vorige (SP) wethouder zag die bui wel hangen en heeft zich teruggetrokken. De PvdA maakt er nu lokaal het beste van. GroenLinks zal de PvdA in dit streven steunen. In de SP krant wordt een link gelegd tussen lokale “prestige projecten” zoals de Turfhaven en de zorg. Dat snijdt geen hout: in de zorg gaat het om structurele (terugkerende) uitgaven. Projecten als de Turfhaven zijn incidentele uitgaven c.q. investeringen. In de SP krant wordt het afschaffen van het schoolzwemmen gehekeld. Ook GroenLinks vindt dit een heel verkeerde bezuiniging. Terecht dat de SP hiertegen bezwaar maakt. En onbegrijpelijk dat de PvdA het afschaffen van het schoolzwemmen heeft verdedigd.
Goed initiatief!
Ook op lokaal niveau moet het “tegen”geluid luid en duidelijk klinken. Hoe weet de “normale” burger anders wat er speelt.
@Kees van Immerzeel
Op zich heb je gelijk dat er incidentele en structurele uitgaven zijn, maar om te zeggen dat het “geen hout snijdt” als je er, zoals de SP doet, een verband tussen legt gaat m.i. niet op.
Uiteindelijk gaat het in beide gevallen om het uitgeven van geld (van de burgers); of je dit incidenteel of structureel doet is een POLITIEKE keuze. Ken de getallen niet, maar één turfhaven voor 5 jaar zorg ……, maar ook 45 Joint Strike Fighters of 20 jaar lang 500 openluchtzwembaden. Zeg het maar!
En daarin maakt elke partij zijn eigen keuze.
Wat het zo verwarrend maakt is dat er na verkiezingen coalities gesloten moeten worden waarmee partijen soms (vaak??) hun uitgangspunten (lees”verkiezingsprogramma’s) verlaten en hoe meer versplinterd (versnipperd?) het politieke landschap is, des te vreemder zijn de coalities en des te meer worden standpunten na de verkiezingen verlaten. Een slang die zich in de eigen staart bijt.
De kiezer blijft in vertwijfeling achter. Ironie is dat het diezelfde kiezer is die door zijn stem(beleid) daar de oorzaak van is.
De politiek zou voor de stabiliteit kunnen kiezen voor een kiesdrempel waarmee je minder partijen in de gemeenteraad, parlement e.d. krijgt.
In het voordeel van de SP spreekt m.i. wel dat zij, ook waar zij wel in een coalitie plaats nemen, trouw zijn aan de essenties van hun partijprogramma’s; herkenbaar voor de kiezer.
Kees,
kosten voor de zorg onbetaalbaar worden?
Het een kwestie van keuzes,waarom nieuwe vliegtuigen die miljarden kosten terwijl de F16 vliegtuigen nog goed zijn!
Economen, managers en de meeste politici bestoken ons de laatste jaren onophoudelijk met de mantra dat de kosten voor de AWBZ en dan met name de zorg voor ouderen te hoog zijn en in de toekomst onbetaalbaar. Wat ze er niet bij vertellen is dat sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel in 2001 maar liefst 70 miljard (!) van de AWBZ-premies niet zijn besteed aan zorguitgaven maar door de politiek voor andere doeleinden worden benut. Na een reeks van Kamervragen bevestigde staatssecretaris Van Rijn onlangs dit gegeven!
PS Investerders Turfhaven hebben zich terug getrokken?!
Kees,
Deze was ik nog vergeten:
Zorgverzekeraars spenderen 571 euro per premiebetaler aan werving!
Van de 541 miljoen is CZ met 183 miljoen euro de grootste besteder in het werven van nieuwe klanten. Menzis geeft van de vier grote verzekeraars het “minste” uit aan wervingskosten, namelijk 42 miljoen euro.
Tja…. winst willen maken over de zieke rug van een ander, is ziek… Brullen dat de zorgkosten de pan uit rijzen omdat er minder winst gemaakt wordt, is nog zieker…
Frans: Zorg onbetaalbaar = een kwestie van keuze? Op de site van het Centraal Planbureau lees ik hierover het volgende: “Op dit moment worden de zorgkosten voor het grootste deel collectief georganiseerd en gefinancierd. Hierdoor draagt een modaal gezin op dit moment bijna een kwart van zijn inkomen af aan zorgpremies. Dit kan in 2040 oplopen tot tussen 30% en 45% van het inkomen. Deze stijgende uitgaven kunnen de solidariteit in de zorg, tussen jong en oud en arm en rijk, op termijn onder druk zetten.
Beleidsmakers komen daarom voor belangrijke keuzes te staan. […] Hoe deze keuzes ook uitvallen, makkelijke uitwegen zijn er niet. http://www.cpb.nl/persbericht/3211095/zorguitgaven-blijven-stijgen
Kees,
“Aan het eind van de 19e eeuw nam het verkeer in Parijs sterk toe. Het verkeer per koets en wagen dan wel te verstaan. Het paardenpoepprobleem werd steeds groter en zorgde voor veel overlast. Geleerden voorspelden dat binnen tien jaar heel Parijs bedekt zou zijn met een metershoge laag paardenpoep. Dat is nooit gebeurd. Wat bleek? Wie het enigszins kon betalen, liet de rommel weghalen. Bovendien….. werd de auto uitgevonden.”
Ik citeer het rapport: “Er is een wetmatigheid die zich in de loop van de geschiedenis heeft bewezen. Als de prijs van een product dat velen graag willen hebben als gevolg van schaarste té hoog wordt, gaan producenten en consumenten op zoek naar alternatieven. En die vinden ze dan ook.”
Groenlinks draait weg voor het gegeven dat er door het huidige beleid inwoners van Doesburg de zorg niet krijgen die zei nodig hebben. Groenlinks is de lokale “gedoogpartner” van de PvdA die landelijk deze ellende hebben veroorzaakt. Het beste maken van poep blijft nog steeds stront
Aha, dus omdat in Parijs in de 19-de eeuw het paardenpoepprobleem meeviel, mogen we volgens Frans verwachten dat het in de 21-ste eeuw met de ontwikkeling van de zorgkosten wel los zal lopen. Ik vind deze redenatie onvoldoende solide om beleid op te baseren. Patrick is van mening dat de inwoners van Doesburg de zorg niet krijgen die ze nodig hebben. Als dat zo zou zijn dan heeft de SP hier ook iets mee te maken, want zoveel is er nog niet veranderd sinds de SP het bijltje erbij neer heeft gegooid. Ik voel me niet thuis bij dergelijke “fact free politics”. Dat ligt anders bij de SP begrijp ik.
Kees nog een kort voorbeeld dan,
Handen af van AOW-leeftijd van 65 jaar, waren acties van nog maar kort geleden.
De overheid liet ons weten dat we handen te kort kwamen en dat iedereen langer door moet werken, dit gezien in oa het kader van: mensen worden steeds ouder.
Wat zien we nu een paar jaar later, werkeloosheid neemt toe.
De handjes aan het bed zijn nu niet meer “nodig”, de bedden zijn er niet meer en verzorgingshuizen worden gesloten, men zoek andere oplossingen (vrijwilligerswerk met of zonder dwang)
Kees cijfers en statistieken zijn net elastieken, je kan er alle kanten mee uit.
@Frans
Heb met mijn 60+ ervaren (!?) dat met de jaren eigenwijsheid plaats maakt voor wijsheid. Vastgesteld dat “de jeugd” dezelfde fouten maakt die ik heb gemaakt. Ook ik wilde niet luisteren naar “de ouderen” maar het liever zelf ervaren.
Cijfers en statistieken …… Wat heb ik mijn kop eraan gestoten en, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, ze in mijn belang geïnterpreteerd en “aangepast”; ik schaam me er soms nog voor. Had ik maar naar mijn innerlijke kracht geluisterd …..
Een (voor mij) wijs man heeft mij ooit gezegd “Waar beleid ontbreekt, grijpen boekhouders de macht”. Als Willem Drees een boekhouder was geweest, was er nu niets af te schaffen, we hadden geen eens AOW gekend. Hij vond het alleen een noodzaak! Helaas zijn heel veel huidige politici “aan de jonge kant”, eigenwijs (althans het lijkt erop dat ze niet luisteren) en (slechte) boekhouders.
zorg kosten inperken simpel alles boven 65 jaar een pil en alles is opgelost
Een krant uitbrengen met allerlei beweringen van wat er allemaal mis K A N gaan is erg makkelijk. Een oplossing vinden als het mis dreigt te gaan is m.i. beter. Werk daar eens aan SP. Niet altijd verwijzen naar zaken waar geld aan wordt besteed zo van dat had beter aan de zorg besteed kunnen worden. Binnen het budget rondkomen door goed beleid is een grotere opgave dan telkens maar zeggen daar moet het minder en daar moet het meer. SP er is nog veel werk te doen ook in onze gemeente. Mijn advies kom met steekhoudende argumenten en los het dan samen met andere partijen op.
Een krant uitbrengen met allerlei beweringen van wat er allemaal mis K A N gaan is erg makkelijk. Een oplossing vinden als het mis dreigt te gaan is m.i. beter. Werk daar eens aan SP. Niet altijd verwijzen naar zaken waar geld aan wordt besteed zo van dat had beter aan de zorg besteed kunnen worden. Binnen het budget rondkomen door goed beleid is een grotere opgave dan telkens maar zeggen daar moet het minder en daar moet het meer. SP er is nog veel werk te doen ook in onze gemeente. Mijn advies kom met steekhoudende argumenten en los het dan samen met andere partijen op. De tijd dat de bomen tot in hemel groeiden is echt definitief voorbij. Met vriendelijke groet A. G. Schrader
N.a.v. de bovenstaande discussie over de kosten van de zorg kreeg ik een interessante link doorgestuurd (waarvoor dank):
http://www.onderzoeksredactie.nl/artikel/het-zorgkostendebacle/
Niet alleen vergrijzing en meer geavanceerde medische voorzieningen zijn oorzaak van de stijgende kosten. Conclusie uit het artikel: “Acht jaar geleden kregen de zorgverzekeraars de regie over de gezondheidszorg. Het gevolg? Zij zwemmen in de reserves, de burger is een derde duurder uit, de sector is ten prooi aan bureaucratische chaos”. Het zou wat mij betreft goed zijn als de invloed van de zorgverzekeraars wordt teruggedrongen.
Kees,
Goed stuk!
Het kostengezwel waar de Nederlandse ziekenhuiszorg aan lijdt, is bij lange na niet te diagnosticeren door te verwijzen naar vergrijzing of hogere ‘zorgconsumptie’. De ziekte ligt in het financieringssysteem!