SP: ‘Gemeente Doesburg geeft geld verkeerd uit’

De SP Doesburg is geschrokken van de berichten over de financiën van de gemeente. De oppositiepartij vindt dat het geld dat er is aan verkeerde dingen wordt uitgegeven. ‘Bezuinigen op schoolzwemmen en het jongerenwerk, lekker makkelijk en niet sociaal. Waarom wordt er niet in het eigen uitgaven van de gemeente en de prestige projecten gesneden?’, aldus SP-fractievoorzitter Patrick Ott.

 

‘In plaats van verder te werken aan de noodzakelijke structurele financiële buffer presenteert het college van Doesburg nu tekorten. Er gaapt nu een gat van 477.000 euro en wij zijn dit zo niet gewend’, aldus Ott.

 

Ott: ‘Het afschaffen van schoolzwemmen is uiteraard volstrekt onacceptabel. Het is ondoordacht en er is een onjuiste inschatting gemaakt van de bezuiniging. Bovendien is het onnodig als er ander keuzes worden gemaakt. In alle gemeenten wordt op dit moment fors gesneden in de ambtelijke organisatie. Ook Doesburg  zal moeten snijden,  besparen op gemeentelijke gebouwen en de budgetten voor openbare werken moeten soberder’.

 

Verder pleit de SP er voor om alle prestige projecten te cancelen. Van de investering in de Hoge Linie ontgaat de noodzaak bij de SP en het verplaatsen van de werf naar Den Helder vormt volgens SP een financieel risico.  Ott: ‘De stadswerf functioneert prima, niet doen dus’.

 

In de begroting staat volgens de SP ook vermeld dat dat er 84.000 beschikbaar is voor het verder professionaliseren van de communicatie.  ‘Als het college deze keuzes wil uitleggen dan is geen enkel budget toereikend. Ga gewoon de straat op, luister naar de mensen en ga in gesprek met de Doesburgers. En maak de keuzes die de Doesburger wil’, aldus Ott.

 

11 reacties

 1. Frans van der krul

  Er zijn geen tekorten, er wordt verkeerd uitgegeven, andere keuzes maken!

 2. Rob Gossink ( CDA Doesburg)

  De SP heeft selectief de programmabegroting gelezen en pikt vervolgens schijnbaar willekeurig het begrotingssaldo van 2018 eruit om het beeld te schetsen dat de gemeente structureel een gat in de begroting heeft van bijna een half miljoen. De SP gaat totaal voorbij aan het feit dat de begrotingsjaren 2015 en 2016 meer dan sluitend zijn en dat 2015 en 2016 de implementatiejaren zijn van de decentralisaties. Het is nagenoeg onmogelijk om nu al in te schatten dat we voor 2018 ( het boekjaar dat de SP eruit pikt) ook echt met een gat in de begroting zitten. Dit is ook exact de reden waarom in het coalitieakkoord gekozen is voor een tweejaarlijks sluitende begroting om een zo realistisch mogelijk financieel plaatje neer te zetten. Over de te maken financiële keuzes kunnen we in de gemeenteraad natuurlijk uitgebreid discussiëren.

 3. Patrick Ott

  Toen het CDA aan de andere kant van het college stond hadden ze hier wel moeite mee, dat is pas selectief.

 4. Frans van der krul

  Patrick, je weet het toch? CDA is gedoger van dit college en heeft dus geen “eigen” mening meer.

 5. Wim Robbertsen

  Die eigen mening is onderdeel geworden van een prima coalitie akkoord waarin zorgvuldig afwegingen zijn gemaakt. Ook financieel. Dat de SP moeite heeft met inhoudelijke keuzes is niet heel verrassend, dat er verkeerde conclusies getrokken worden uit de aangeboden cijfers valt wel tegen m.i

 6. Kees van Immerzeel

  Heren heren nou toch! Zullen we hierover verder discussiëren in de commissievergadering?

 7. Frans van der krul

  Kees waarom mag de burger zich hier niet in mengen?Het gaat toch over ons de burger waar dit college het geld aan uitgeeft, Een referendum houden voor een begroting? Of het betrekken van burgers bij het opstellen van de begroting en/of het besteden van het budget.Participatief begroten! Zie voor meer info:http://www.participatiewijzer.nl/Alle-methodes/PARTICIPATIEF-BEGROTEN

 8. Frans van der krul

  Vandaag is er een artikel verschenen over dit onderwerp:Begroten met burgers – Binnenlands Bestuur.
  http://t.co/yPjmISrAQo #ddnl

 9. Richard Kok

  Zeker een interessant artikel Frans. Voorbeeld in de Indische Buurt in Amsterdam is volgens mij een vorm van crowdbudgeting, wijkbewoners praten op detailniveau mee over budgeteren. Past wel in het idee van participatiemaatschappij. Naast voordelen zijn er ook zeker nadelen te benoemen. Maar het idee is boeiend genoeg om er over te praten.
  Dat kan vanaf vandaag ook in onze discussiegroep op LinkedIn -> http://goo.gl/AsnqYR

 10. th houkes

  bouw er nog een muur bij maar dan om het gemeente huis als je praat over verkeert uitgeven van geld

 11. Frans van der krul

  Theo,
  een muur verkeerd, interne stadsmuur?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑