Op 9 juni zijn weer de jaarlijkse Hanzefeesten in Doesburg. In aanloop naar het grote evenement blogt de bekende schrijfster Tineke Beishuizen op DoesburgDirect.nl over de voorbereidingen voor het feest.
Als er drie mannen met Gouden Handjes rondlopen in Doesburg dan zijn het wel Edward van der Beek, Leo van Bommel en Hans Verheul. De uitdrukking ‘Wat hun ogen zien kunnen hun handen maken’ is honderd procent op hen van toepassing. Wat trouwens niet wil zeggen dat alles vanzelf gaat. Tussen idee en uitvoering moeten de nodige hindernissen genomen worden, waarvan de belangrijkste is ‘Hoe krijgen we deze klus zo goedkoop mogelijk voor elkaar!’ Want ‘Doesburgse Hanzedagen’ is een synoniem van ‘chronisch geldgebrek’.
Neem nou de zes bedden die nodig zijn om het interieur van De Gasthuiskerk in Doesburg te veranderen in een Middeleeuwse ziekenzaal. Dat de gemiddelde lengte van een middeleeuwse man 1.60 meter bedroeg en in 2012 bijna 1.81, is een detail. Maar waar haal je materialen vandaan die niets kosten?
Zoals meestal in zulke omstandigheden gaan de eerste gedachten uit naar de sloop, en vervolgens naar vriendelijke aannemers (zoals Herman Claus) die altijd wel restmateriaal hebben liggen dat ze willen afstaan. Voor de bedden in de Gasthuiskerk kwam het materiaal van kratten waarin machineonderdelen vanuit Maleisië vervoerd werden. Hans maakte vervolgens de tekeningen en berekeningen, waarna in zijn achtertuin zes bedden getimmerd werden die ook nog eens demontabel moesten zijn omdat het toneelstuk ‘Hemel of Hel’ in oktober, ter gelegenheid van de Maand van de Geschiedenis, opnieuw opgevoerd zal worden.
Ook de doodskist die een prominente rol speelt in het toneelstuk, werd van resthout gemaakt. Een indrukwekkend voorwerp, somber zwart geschilderd en met luchtgaten in de vorm van een uit het deksel gezaagd kruis, omdat het de bedoeling is dat de acteur die lijk speelt zijn rol wel moet overleven.
Voor andere projecten die op De Hanzedag uitgevoerd gaan worden, vervaardigde en schilderde Edward veertien schilden, veertien hellebaarden, negen ‘goedendags’ en drie lansen. Plus de richtingaanwijzers die overal in Doesburg opgesteld zullen worden. Leo en Hans zijn op dit moment bezig met het timmeren van vijfentwintig schildersezels voor de workshop ‘schilderen’. De twee vrouwelijke ‘timmerman/schilders’ Babs Brouwer en Olga van Rooy maakten twee beeldige wachterhuisjes en een schandpaal op volwassen èn kinderhoogte.
Hoe je vrijwilligers zo gek krijgt om zo verschrikkelijk veel tijd en energie in een project als De Hanzedagen te steken..? Het inspirerende bestuur van De Hanzedagen, het plezier en de gezelligheid bij het uitvoeren van de projecten en vooral: de liefde voor Doesburg. En dààr kan iedere Doesburger zich iets bij voorstellen!
En als je “Geselle van de Hanze” wordt, kun je dit prachtige evenement in stand helpen houden! Kijk op de site van de Hanzefeesten of meld je aan bij LekkerszenZo.