Het Arsenaal Doesburg bestaat op vrijdag de 13e 10 jaar.
Het zou bezoekers aan Doesburg bijna kunnen ontgaan in de stortvloed aan evenementen in het tweede weekeinde van september. Behalve de opening van Bezoekerscentrum Doesburg Vertelt, een boekpresentatie over stadsboerderijen, de opening van het nieuwe filmcafé van Filmhuis Doesburg en de Doesburgse Kadedagen is er in de Hanzestad nog iets aan de hand: Het Arsenaal Doesburg bestaat op vrijdag de 13e op de kop af 10 jaar.
Maar er is een goede reden waarom dat jubileum niet zo opvalt, en waarom eigenaar Arthur Balduk en zijn dochter Lindy hun monumentale pand niet extra onder de aandacht brengt. Dat is helemaal niet nodig! Een groot aantal van die evenementen vinden al plaats in en om het Arsenaal. Daarmee lijkt het plan dat de familie Balduk had toen die het pand in 2014 kocht na 10 jaar geslaagd.
Modern en multifunctioneel
Het idee was toen om het Arsenaal grondig te renoveren en er voor te zorgen dat Doesburg er in één klap een historisch en tegelijkertijd modern en multifunctioneel gebouw bij had. Met een eigen filmzaal, een dansstudio, een bedrijvencentrum en een grand café. Zo ook kon het voormalige middeleeuwse klooster, dat eeuwenlang in gebruik was als kazerne en wapenopslag, een unieke toeristische trekpleister worden én een werk- en ontmoetingsplek voor Doesburgers en ondernemers.
In 2024 herbergt het pand een restaurant, de Doesburgse VVV, een filmzaal, vergaderruimten, een hele rits aan bedrijven én, vanaf 13 september, de zeven vensters van het nieuwe Bezoekerscentrum Doesburg Vertelt. Aan die laatste ontwikkeling heeft de familie Balduk een grote bijdrage geleverd. Zij waren medeverantwoordelijk voor het idee, stelden de Arsenaal kelders beschikbaar, lieten die op eigen kosten verbouwen en zijn met hun bedrijf Corrmach Holding Doesburg B.V. een belangrijke sponsor.
Toch een jubileumprogramma
Omdat het ‘10-jarenplan’ van de Balduks zo goed heeft gewerkt hebben de gebruikers van Het Arsenaal ervoor gezorgd dat Het Arsenaal toch een mooi jubileumprogramma krijgt, zonder dat zelf te hoeven organiseren. Op vrijdag 13 september opent bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, professor Dolly Verhoeven, officieel het nieuwe bezoekerscentrum. Op zaterdag 14 september opent die nieuwe toeristische en historische attractie zijn deuren voor het publiek. Onderdeel van die publieksopening is de presentatie van het boek De laatste Acht, over stadsboeren in Doesburg. In hetzelfde weekeinde opent Filmhuis Doesburg zijn nieuwe filmcafé en tovert restaurant Het Arsenaal 1309 een speciale jubileumlunch en een jubileumdiner op tafel, inclusief drie nieuwe Doesburgse bieren, gebrouwen in Het Arsenaal!
Rondom al die drukte en jubilea is er een programma vol activiteiten, verspreid over de hele stad. Er rijden hop-on-hop-off bussen waarmee bezoekers kunnen pendelen tussen historische locaties die corresponderen met de vensters in de Arsenaal kelders en er zijn vrijwilligers om bezoekers rond te leiden. Dat hele programma is ook nog eens ingebed in de Nationale Open Monumentendag.
Want dat is het natuurlijk ook nog: Het Arsenaal. Een schitterend middeleeuws monument dat niet alleen bewaard is gebleven, maar nu fungeert als toeristische hotspot in het hart van de stad. Als er iets is waar de familie Balduk trots op kan zijn is het dat!
(foto: Lindy Balduk)
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: Xycleservice, PlusFitDoesburg, Rootz, Delikasa, Hillenaar Optiek, Etos Doesburg, Restaurant China, en SkinCare Huid- en Oedeemtherapie.