De gemeentepolitiek in Doesburg buigt zich over een nieuw afvalbeleid. Het idee is om vanaf 2013 met drie minibakken te werken die elke drie weken worden leeggehaald aan huis. Een minibak voor huisvuilafval, een voor tuinafval en een voor plasticafval. De afgelopen week duiken er op internet steeds meer berichten van politieke partijen op over dit onderwerp. Diverse politieke partijen vragen zich af wat het beste afvalbeleid is voor de inwoners van Doesburg.
De Stadspartij stelt op Twitter dat het vooral belangrijk is om te kijken naar de afvalstoffenheffing. Kunststof halen brengt aanzienlijke besparing maar dan wel graag in een bak in plaats van een stinkende zak zoals een coalitiepartij voorstelde, staat te lezen op @destadspartij.
De CDA laat weten dat er nog veel zaken niet duidelijk zijn en dat de varianten door het college nog niet goed doorgerekend zijn. ‘Toch wenst het college besluitvorming voor 1 januari. Hierdoor wordt de raad wederom onnodig onder druk gezet, want de afloop van het oude contract was namelijk al lang bekend. Wat het CDA betreft is duidelijkheid nu echt gewenst’, meldt CDA op haar website.
De VVD laat op Twitter weten dat de coalitiepartijen het nog niet eens zijn over het afvalbeleid. De partij stelt op Twitter de vraag wat volgens op Twitter vinden van het voorstel van 3 minicontainers (grijs, groen en plastic) per 2013.
De PvdA vraagt zich af of afvalinzameling moet veranderen. ‘De duobak vervangen voor meer bakken en minder vaak halen? De burger is erg tevreden over huidig systeem’, twittert PvdA.
Voor de PvdA: ik ben een burger en ben niet tevreden.
3 bakken heeft zeker mijn voorkeur.
Daarbij:ik denk dat mensen nog beter gaan scheiden. Nu wordt een beetje vies plastic in de gewone container gedaan. Want dat vieze plastic moet je nu zelf wegbrengen en weer met je handen uit je krat in de erg lelijke oranje container doen.
Daarbij vwb de huidige containers: doordat er alleen maar een tussenschot zit loopt eventueel vocht ook door naar de “grijze” kant en dat geeft een zeer vieze bak.
Ik breng iedere week zelf het plastic afval naar een container bij de Deka. Dat werkt perfect. Ik heb absoluut geen behoefte aan 3 containers op mijn terras. Werkt kostenverhogend voor de gemeente en uiteindelijk krijg ik de rekening gepresenteerd. Dat geld kunnen we beter besteden aan leuke dingen.
Uit een eerder onderzoek bleek dat 88% van de Doesburger kunststof scheidt.Die 88% is tevreden met het brengen hiervan naar de lelijke oranje containers die er overigens maar als proef staan.
Maar omdat het huidige contract afloopt moet er in Doesburg een nieuw afvalstoffenbeleid komen.Maar welke is het beste.
Allereerst is duidelijk dat als kunststof wordt opgehaald aan huis de opbrengst verdubbeld zo blijkt uit onderzoek bij andere gemeentes.
Hoe meer we ophalen hoe beter.
De huidige bakken zijn op en moeten vervangen worden door kleinere containers.
Het voordeligste voorstel is een bak gft, een bak restafval en een bak kunststof.
Omdat niet iedereen zit te wachten op drie bakken gaan er stemmen om ipv die derde bak voor kunststof, dit te verzamelen in zakken zoals ook in veel gemeentes gebeurt.
Maar let wel, om de week worden de bakken opgehaald. en elke bak(zak) blijft dus drie weken staan.
De klacht die veel mensen hebben in andere gemeentes over de zakken is dat ze gaan stinken. Zakken scheuren en dit trekt allerlei ongedierte aan. Met het huidige weer hoeft er maar iets te gebeuren en alles waait door de straten. Dus is voor ons natuurlijk een bak een betere optie.Ook het huidige systeem van kunststof brengen ging goed dus mag dat ook zo blijven in bv ondergrondse perscontainers.
Maar onze vraag is wat gaat het totaal kosten, want men betaald met uitzondering van de kunststof per lediging.
By the way de kunststof bakken worden niet oranje maar kan ook in een andere kleur.
we zijn benieuwd hoe de Doesburger hierover denkt.
Onze volgers op Hyves kunnen ook hier reageren.
http://stadspartijdoesburg.hyves.nl/polls/6661986/Wat_vind_u_van_de_huidige_proef_met_het_inzamelen_van_het_kunstof/
Wat ik mij verbaas is , dat er gesproken wordt over plastic zakken voor kunstof die stinken…..
Werk al wat jaartjes een bedrijf die die zakken in arnhem ophalen, maar kan niet zeggen dat die zakken stinken. Wat beter is , is voorlichting geven aan de mensen hoe men met het afval om moet gaan.
Oa plastic omspoelen en dan in een zak doen ,dat gaat echt niet stinken.
Ik zou echt balen als we 3 bakken krijgen! Heb in mijn tuin nu een mooie plek voor de duobak, in een met klimop begroeide pergola, mooi uit het zicht. Geen ruimte voor meer bakken. Ik ben een erg goede afvalscheider en breng al mijn plastic naar de container bij de deka. De kliko hoeft zo maar eens in de 4 tot 5 weken bij de weg en hier bespaar ik dus flink mee op mijn afvalstoffenheffing. Ik heb het gevoel dat ik met de nieuwe maatregel gestrafd wordt voor mijn goede gedrag….
Geef mij maar die losse bakken!
Geef mij maar 1 bak. Ik heb zelfs geen groenafval.
Geld kan tegenwoordig niet meer rollen, dat weten we allemaal. Als de gemeente verstandig is voeren ze het systeem in dat het minste kost. Het zou me niet verbazen als dat het huidige systeem is. Laat je niet gek maken zou ik zeggen.
Wat ik mis in de discussie is dat er niet gesproken wordt of men wil scheiden bij de bron of aan nascheiding wil doen, voor plastick is er een wettelijke verplichting tot scheiden voor de rest niet!
Hoe ver wil je gaan met scheiden?In Belgie en Luxemburg scheid men nog veel meer als voorbeeld:Plastic,blik,drinkkartons,groenafval,huishoudafval en weg brengen papier en flessen en klein chemisch afval.Dus 5 scheidingen per huishouden.
Ik zit hier niet op te wachten!
Met ingang van 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht om plastic te scheiden uit het afval.
Een proef in Limburg bewijst dat nascheiding beter is voor het milieu en de portemonnee. Het levert bijvoorbeeld de gemeente Gulpen-Wittem met 15.000 inwoners structureel 70.000 euro per jaar op. Reken maar uit wat dit Doesburg zou kunnen gaan besparen. Bovendien kan de proef nog verder worden geoptimaliseerd .
Aanvulling:Uit het landelijk afvalbeheersplan 2009-2021 nog het volgende:De nieuwe Kaderrichtlijn afvalstoffen bevat de volgende bepaling:
”Overeenkomstig het bepaalde in artikel 10, lid 2, wordt tegen 2015 een gescheiden inzameling ingevoerd voor tenminste het volgende: papier, metaal, kunststof en glas.”
Het Nederlands systeem van gescheiden inzameling voorziet al voor een deel in deze verplichting.
Dus op naar de volgend containers!
Milieuwinst?????Daar doen we het toch voor?????!!!!!!
Verreweg de meeste gemeenten hebben om milieu-motieven gekozen voor bron-scheiding: de burger zelf moet het plastic sindsdien uit het restafval houden. Volgens de gemeente Noordenveld wordt de kwaliteit van het gescheiden plastic verpakkingsafval bij de burger als ‘schoner’ ervaren dan achteraf bij de afvalverwerker. Maar volgens TNO is dat helemaal niet milieuvriendelijker. Verschillende soorten plastic moeten alsnog uit elkaar worden gehaald door een machine, terwijl het ook al apart door meerdere vrachtwagens is opgehaald. Dat kost meer energie dan het in één keer goed doen. Het ingezamelde plastic gaat naar een fabriek in Duitsland of Nederland. Daar worden van het plastic korrels gemaakt die weer gebruikt kunnen worden als grondstof voor bijvoorbeeld fleecetruien en dashboards van auto’s.
Graag zou ik het willen houden zoals het nu is, werkt voor ons erg goed.
Ik zit helemaal niet op drie bakken te wachten!
Waar moet ik de ruimte vandaan halen.
Overigens vraag ik mij af hoeveel stank en ongedierte er ontstaat in de zomer bij warm weer.
Ik vrees heel veel overlast.
Drie bakken: NIET DOEN!!!!!!
Maximaal 2 bakken!.
per jaar kan er met de nieuwe methode een besparing op de afvalbeheerskosten worden gerealiseerd van ong.€85.000 en dat is dus aanzienlijk meer dan de door jouw genoemde €70.000.
De gemeente kan ook voor na-scheiding kiezen ook dit scheelt weer per gemeente.In noordelijke gemeentes wordt het wel gedaan maar het grote gedeelte kiest toch voor bron-scheiding omdat na-scheiding nog niet echt een alternatief is. Ook het afval dat voor na-scheiding wordt aangeboden gaat via vervoer over de weg dus daar liggen niet de verschillen. Je zegt ;Milieuwinst?????Daar doen we het toch voor?????!!!!!! maar verderop zeg je niet nog meer te willen scheiden.?!? Doesburg gaat niet nog meer containers aanbieden 3 zou de max zijn is ons toegezegd.Maar het kunnen er ook nog steeds 2 (en dan kleiner dan de huidige) worden.
Zijn jullie nou helemaal gek geworden? Ik zou niet weten waar ik al die bakken kwijt moet laten in mijn huis in de binnenstad.laten zoals het is. Of grote grijze bak, kleine gft-bak en plastic wegbrengen
@Henk, de binnenstad krijgt in het voorstel ondergrondse containers. Max 100meter lopen naar de container. Bewoners buiten de stad krijgen 3 containers.
Onze vragen zijn.
Blijft plastic gratis?
Hoe groot zijn deze minicontainers, nu hebben we 280 of 140 liter per duobak.
De legingen worden duurder, hoeveel duurder?
Gaan we straks toch voor 3 legingen betalen (verkapt of niet) ipv 1.
Vragen aan de burgers?
Wat vinden jullie van 3 containers. Juich je dat toe of vind je het juist 3x niets,graag met uitleg.
Zijn jullie bereid om het plastic te blijven brengen als dat 1 container scheelt of bied je het liever aan in een zak. Die hoeft tenslotte niet in de tuin.
Terug naar het oude systeem is blijkbaar al geen optie meer omdat het veel te duur wordt, of zijn we bereid daar meer voor te gaan betalen?
Antwoord svp massaal dan kunnen wij een weloverwogen ja of nee geven aan het besluit van dit college.
Eventueel is er nog de mogelijkheid indien alle partijen (raad) dit ook wil om een geheel nieuwe optie te bedenken waar alle voors en tegens zoveel mogelijk in mee zijn genomen.
Wij willen dus graag naar u luisteren! Via deze site of
Op onze website http://www.doesburg.pvda.nl daar zijn onze mailadressen te vinden.
Yvonne, bedoel je soms citybins 40 liter? (minicontainers)
Huidige bak aanhouden. Zelf het plastic wegbrengen naar de daarvoor bestemde bakken. Last but not least ophouden met de discussie over besparen enz. De raadsleden en ambtenaren kunnen dan hun tijd besteden aan overige zaken. Besparing € 183.591,-.
De binnenstad krijgt in het voorstel ondergrondse containers.
Hopelijk wel met keuze tot afvalscheiding!
Bij de IJsselkade bijvoorbeeld maakt men ook gebruik van ondergrondse verzamelcontainers.
Daar wordt echter het aspect milieu overgeslagen, alles gaat daar in een (grijze) zak de grond in als restafval.
Geen mogelijkheid tot rechtstreeks scheiden van GFT en restafval zoals het geval is met de Diftar containers.
Los hiervan staat de eigen verantwoordelijkheid tot het apart indienen van plastic/papier.
Niet van deze tijd lijkt mij, om afval niet te scheiden! Ongeacht het kostenplaatje die daarbij komt!
Volgens mij zijn de meeste mensen goed gewend aan het wegbrengen van plastic. De ‘lelijke’ oranje containers zitten immers regelmatig helemaal vol.
Het lijkt mij dat dit dus een voldoende goed systeem is wat werkt.
De meeste mensen hebben nu voor de huidige bak een plaatsje gemaakt waar deze netje uit zicht staat en geen of weinig overlast veroorzaakt. Als dat nu in een keer veranderd moet iedereen weer aan het werk om deze plek geschikt te maken voor 2 of zelfs 3 bakken. (totdat er weer een nieuw idee komt om het weer anders te gaan doen) Zo blijf je als burger natuurlijk wel bezig.
Voor wat betreft de kosten; zoals het nu lijkt, blijft plastic (voorlopig) gratis. Maar ik geef op een briefje dat over niet al te lange tijd ook hier kosten voor berekend zullen worden. Politiek is immers tegenwoordig ‘korte termijn denken’ en hiermee ook een ‘kort termijn geheugen’. de belofte van ‘gratis plastic inzamelen’ zal snel vergeten zijn.
In deze tijd van bezuinigen moet iedere burger het wat langer doen met zijn spullen. Neem hier een voorbeeld aan, behoud het huidige systeem en zoek naar een goedkopere inzamelaar. De investeringen voor het huidige systeem zijn al gedaan, deze niet langer gebruiken is denk ik kapitaalvernietiging.
@StadspartijDoesburg
Ik weet dat politici slecht kunnen rekenen 😉
Hoe kan je nu schrijven dat 88% van de Doesburgers nu al kunststof scheidt en dat dit verdubbeld (bij andere gemeentes) als het aan huis wordt afgehaald!! Zijn wij Doesburgers zo veel milieubewuster dan de gemiddelde andere gemeente?
Algemeen:
Ook wij zijn (redelijk) tevreden over de huidige inzameling (ook van de kunststof). Alhoewel wij “ruimte zat” hebben, moet ik er niet aan denken dat de ene duobak door 3 andere vervangen gaat worden. Ik heb nu een mooie plek voor de duobak, uit het zicht, makkelijk bereikbaar om alles in te storten en makkelijk aan de straat te zetten. Ik zal flink wat moeten “verbouwen” om die plek geschikt te maken voor 3 bakken.
Daarnaast zie ik het helemaal niet zitten dat de “groene” bak ‘s-zomers 3 weken in de warmte staat te broeien. Dat geldt ook voor de grijze waar wij bijv. 2x per week inhoud van de kattenbakken in doen 🙁
Verder vraag ik me af hoe dat met de containerreiniging gaat; nu komen ze 1x per maand na de ophaal. Hebben we dadelijk 3x in de maand een lege container die schoongemaakt kan worden?
@StadspartijDoesburg
Ik weet dat politici slecht kunnen rekenen 😉
Hoe kan je nu schrijven dat 88% van de Doesburgers nu al kunststof scheidt en dat dit verdubbelt (bij andere gemeentes ten minste) als het aan huis wordt afgehaald!! Zijn wij Doesburgers zo veel milieubewuster dan de gemiddelde andere gemeente? Zou niet weten waarom!
Algemeen:
Ook wij zijn (redelijk) tevreden over de huidige inzameling (ook van de kunststof). Alhoewel wij “ruimte zat” hebben, moet ik er niet aan denken dat de ene duobak door 3 andere vervangen gaat worden. Ik heb nu een mooie plek voor de duobak, uit het zicht, makkelijk bereikbaar om alles in te storten en makkelijk aan de straat te zetten. Ik zal flink wat moeten “verbouwen” om die plek geschikt te maken voor 3 bakken.
Daarnaast zie ik het helemaal niet zitten dat de “groene” bak ‘s-zomers 3 weken in de warmte staat te broeien. Dat geldt ook voor de grijze waar wij bijv. 2x per week inhoud van de kattenbakken in doen 🙁
Verder vraag ik me af hoe dat met de containerreiniging gaat; nu komen ze 1x per maand na de ophaal. Hebben we dadelijk 3x in de maand een lege container die schoongemaakt kan worden?
Ook zal ik mijn “pers” die ik gebruik om “luchtig” afval aan te “stampen” moeten ombouwen.
Kan ik de rekeningen bij de gemeente indienen?
2 bakken, 3 bakken, om het even want:
het nieuwe melkkoetje is weer geboren en de partyen gaan er weer mee aan de haal om te vechten wie de meeste afval produceert……..qua denken en doen.
Kom op mensen we kunnen veel beter dan dit.
We hebben het over besparingen?
Nou vertel mij eens waar de besparing zit voor de burger……..?
Of is het een winst voor de gemeente die al krap zit???
Want Doesburg en besparen dat gaat nooit samen!
Sorry dat ik weer cynisch ben.
Rond de kerstdagen wil ik wel een extra bak…………
Mensen allemaal wij zijn bezig met milieu zaken, deze spelen geen enkele rol in de discussie, scheiden bij de bron vergeet het!Alles in één keer en aan nascheiden doen!Weet nog goed met de Duobakken, werd minder kilo’s afval aangeboden bij de verbranding, gevolg de prijs per kilo stort/verbranding ging omhoog!De huidige verbrandingsoven van de AVR (Duiven) draait nu op een opbrengst van ca 75%, nog even en er moet met aardgas worden bij gestookt, anders zit een deel van Duiven en Westervoort in de kou.
Gertjan.
88% scheidt kunststofafval en is tevreden met het brengsysteem
als je gaat halen haal je dubbele hoeveelheid plastic op blijkt uit de gegevens van andere gemeentes.
@ Frans en Appie: Dat AVR Duiven maar 75% van de capaciteit draait komt dat ook niet omdat ons (lees: Doesburgs) afval niet naar Duiven maar ergens naar Noord-Nederland gaat.
Door het afval naar de AVR te brengen zou je al heel wat uitstoot van vrachtwagens besparen. Ook daar is heel veel milieu winst te behalen.
@Appie
Daarmee zeg je dat die 88% slechts 55% van hun plastic inlevert!
Wij scheiden ook, zou niet weten welke 45% wij nu niet apart inleveren maar kliekoën.
@ Gert-Jan
Dat klopt bij steekproeven bleek er 50% plastic nog in de bakken te zitten. In hoeverre dit representatief is weet ik niet. Wanneer is bijvoorbeeld die steekproef gedaan en is die door heel Doesburg gedaan?
Ik vond het ook behoorlijk veel.Toch zullen er inderdaad veel mensen zijn die niet de moeite nemen om plastic te scheiden en zelf te brengen denk aan de vele ouderen voor hen is het best belastend om en glaswerk en plastic te moeten brengen! 20% van de enquete invullers heeft ook aangegeven dat als plastic wordt gehaald dat men dan beter zou gaan scheiden.
A Allen:
Is het niet representatief om de burgers eens “echte” cijfers aan te beiden waardoor ze echt zien wat voor wie wat oplevert en wat er mee gedaan word door diegene die de opbrengsten genereert?
Oftewel als burger ben ik geneigd zaken sneller op te pakken als ik een kosten/baten analyse zie.
Of nemen we een hypotheek van 2 ton zonder te weten wat er aan voorwaarden gesteld word? (als voorbeeld).
A Appie: Mischien is dat de reden dat je eigen party wat onder vuur ligt in deze donkere dagen want juist van jullie party die er zou zijn voor de burgers staat niet garant voor deze analyses die de burgers willen zien om hen te overtuigen.
Oftewel onderscheid je en informeer de mensen die op je gestemt hebben?
Ik wens ieder fijne dagen toe en hoop dat we ook deze dagen rekening houden met scheiden van afval………..rekening houden met onze dieren…………rekening houden met de buren als er een 20 cm sneeuw ligt………….rekening houden met elkaar?
Fijne dagen alvast en een goede start van 2012.
Straks 3 containers dus 3 vuilnis wagens (een vrachtwagen kan maar
één soort afval op halen, Straks (2015)als er nog 2 scheidingen bij komen(metaal en drinkkartons) rijden er dus 5 vrachtwagens rond? waar blijft de milieu winst? Er rijden nu al veel mensen met de eigen auto naar de plastic en glas container( met de fiets zou dit beter voor het milieu zijn), dit is zeker ook geen milieu winst! Mensen we worden voor de gek gehouden het is alleen maar winst (deze grondstof) voor die bedrijven!Het levert voor het milieu weinig tot niets op!
Door het plastic te scheiden hoeven wij de container maar eens in de 4/5 weken aan de weg te zetten.
Het is een prima systeem om het plastic naar de container te brengen, zeker omdat ze bij de supermarkt staan.
Dus 3 containers; kost ruimte en waarschijnlijk gaan we ook betalen voor het ophalen van het plastic…
De vraag is nogmaals aan Appie en Yvonne informeer ons nu eens wat het gaat kosten en oplevert want dat is belangrijk voor ons burgers.
@ Sandra: Uiteraard gaan wij betalen ervoor. Niet het college nee die bedenken weer het ultieme geschenk voor ons burgers.
Melkkoetje dat zal het weer worden.
En waarom niet aanleveren in duiven bij de avira???????
@Yvonne
Dus huidige duobakken houden en een plasticbak erbij die elke 2-3 weken geleegd wordt (of zo?)
Ik heb mijn duobak (grote) al vanaf het begin en daar mankeert helemaal niks aan. Zal best economisch afgeschreven zijn maar kan nog jaren mee. Afschrijvingspotje gebruiken voor ouderenbeleid of zo 😉
@Sandra van Veen
Of jouw of mijn container nu wel of niet aan de straat staan betekent niet dat die vuilniswagen zijn ronde niet hoeft te doen.
De problematiek is best ingewikkeld en zijn verschillende scenario’s denkbaar variërend van het aantal bakken tot en met de ophaalfrequentie. Ons voorlopige standpunt: hou het simpel. Maximaal 2 bakken (1 groen, 1 rest) en een maal per 14 dagen halen (ene week het groen, andere week het restafval). Daarnaast nog aparte zakken voor het plastic. We zijn er nog niet uit of we het plastic afval willen laten ophalen of dat we huidige systeem van brengen naar verzamelpunten moeten handhaven. Vooralsnog geen aparte ondergrondse opslagsilo’s voor het afval in de binnenstad. Dit wordt echt te duur en dat werkt belastingverhogend. Bovendien moet dan de hele binnenstad overhoop gehaald worden met de daarbij behorende frustratie dat inwoners de silo niet bij hun huis willen maar graag bij de buurman. Deze variant is nog niet doorgerekend door het college en wordt door onze fractie gemist. Eigenlijk zouden alle varianten eens op een rijtje gezet moeten worden door het college met een kostendoorrekening en een opsomming van de voors- en tegens. Dat maakt de keuze een stuk simpeler. Op basis van de huidige informatie zoals het college die beschikbaar heeft gesteld kan eigenlijk door de Raad (nog) geen keuze gemaakt worden.
Het afval houdt een hoop mensen in Doesburg bezig. Vooralsnog gaat de VVD er van uit dat het voorstel doorgeschoven zal worden naar Januari en dat de diverse alternatieven dan doorgerekend zullen zijn. Wij zijn in ieder geval geen voorstander van de 3 weken cyclus, dit even voor de duidelijkheid. De discussie over wat wel of niet te doen moet in de Raad en in de commissie VROM nog maar eens gevoerd worden. Het College moet terug naar de “tekentafel” want inzake het huidige voorstel zijn er nog te veel onduidelijkheden.
Ben het helemaal eens dat 1x per 3 weken veel te lang is. Zeker de “groene” bak. Dat zal een stank geven in zomer.
Maar….waar ik niemand over hoor is het feit dat als je de ene week de grijze en de andere week de groene aan straat zet of dat berekend word als 2 ledegingen en dus 2x betalen.
Als dat zo is wordt het wel een stuk duurder.
Zet nu om de week de bak aan straat,dus 26x per jaar.
Met twee bakken wordt het iedere week een bak. Is dat dan weer 52 x betalen?
Hoop dat de partijen daar ook over nadenken.
@Hanny, zie mijn bericht van 9 december, daar denken wij zeer zeker aan.De kosten zijn voor ons erg belangrijk.
@ Frans, het huidige systeem werkt wel met 1 wagen voor 2 bakken!
@ Bart,wij kunnen net als jij alleen maar vragen naar de kosten! Wij zijn oppositie en maken geen beleid daar moet je voor bij de wethouders zijn. Maar wij moeten wel de kosten goedkeuren alleen daar kunnen we in actie komen.
Bedankt voor al jullie reacties we nemen ze mee en zullen een wel overwogen besluit nemen. Wel of NIET akkoord te gaan met het voorstel van dit college! 3bakken om de week legen!
Maar beter nog we komen in VROM tot een gezamelijk nieuw besluit waar alle partijen zich in kunnen vinden dat heeft onze voorkeur.
zoals het er nu uitziet wordt het agendapunt voor de raad uitgesteld naar de eerste commissie VROM in Januari.En ik ben het met Yvonne eens dat we daar gezamenlijk tot een besluit moeten komen waar iedereen zich in kan vinden.
Alle reacties die ons toe zijn gekomen worden waar mogelijk meegenomen in ons besluit.
Bedankt allemaal, hele fijne feestdagen en een gezond en verstandig 2012.
@ Allen:
Waarom het plastic niet aanbieden op de gemeente werf?
Of eens per 4 weken ophalen aan de weg?
Bijv In didam ligt het eens per 4 weken in zakken aan de weg en dat gaat goed hoorde ik.
@ Appie: Wat is gezamenlijk tot een standpunt komen? Wanneer neem je als stadsparty je eigen standpunt in en ventileer je dat eens?
Het onderwerp: Vragen over nieuw afvalbeleid in Doesburg leeft sterk in Doesburg nu al ca 40 tweets,maar ik mis een aantal partijen denk hierbij aan SP,D66 en GrL.Of hebben deze geen mening, kan me het haast niet voorstellen!!! Zeker blij te lezen wat anderen ervan vinden, ben soms wel soms niet mee eens, dat kan. Maar geen mening van enkele politieke partijen dat kan zeker niet.
Wil graag weten hoe deze hazen lopen voor het kerst is.
@ Frans: lijkt dat deze partijen alleen maar praten in de raadszaal.
Ook bij de problemen in N.Molenveld waren ze er niet. Zelfs de uitnodiging te komen kijken hoorden ze niet.
Hoi Hanny,
let op of de hazen na de kerst nog lopen!
Hanny, Partijen praten niet in de raadzaal, zitten alleen maar ja te zeggen en worden door het college met de rug tegen de muur gezet,
zeg ja want anders… juridische gevolgen voor de gemeente, dit is al een veel toegepaste tactiek, alles op het laatste moment, zie kop van Gelderlander:Doesburg kiest voor vuil ophalen op vrijdag, raad moet nog instemmen????!!!!!!Raad zit er dus voor spek en bonen en als excuus vee, jullie hebben toch ja gezegd!
@ Frans, Jij als vakbondsman moet toch weten dat het zo werkt?
Zo werkt het ook in het bedrijfsleven alwaar zaken ook beslist worden door de directie en de OR…..notabene namens de mensen gekozen mee huppelt met de directie.
Je moet wat om het gezicht strak te houden en dat geld ook in de raad.
Het is eigenlijk beschamend dat het zo werkt want het is een brevet van onvermogen.
Fijne dagen Frans en denk aan de hazen…………
Fijne dagen aan eenieder.
Bart, Bedrijfsleven gaat net iets anders, als ex OR lid AKZO NOBEL
heb ik toch beter ervaringen,OR vraagt bij een onderwerp waar men onoverbrugbare verschillen ziet,om een schorsing.(signaal werking)
Komt men er niet uit dan dreigt de OR het gesprek met de leiding op te schorten,de leiding vindt dit niet zo fijn voor hun CV, kan je de carrière kosten en zal eerder met wat komen. Zou ook zo in de raad moeten werken!Vraag aan een haas nooit wat deze eet met kerst.
Ook fijne feestdagen en een gelukkig nieuw 2012 toegewenst.
Eindelijk een systeem dat goed en naar behoren werkt, willen ze het weer vervangen. Extra kosten die uiteraard weer bij de burgers worden gehaald. Drie containers bij huis zal voor de meeste mensen ook een probleem worden. Dit zal de aanblik in vele wijken niet verbeteren. Daarnaast wordt het gewone huisvuil maar eens in de drie weken opgehaald.
Luisteren ze in de gemeenteraad nog wel naar de burgers. Misschien moeten we degene die met dit voorstel komen de volgende verkiezingen met zijn allen negeren. Hoeven ze ook niet meer naar ons te luisteren, want dan zitten ze er niet meer.
Hopelijk volgen velen mij dan.
@koos: ze luisteren wel maar doen er niet naar.
Ze blijven volhouden dat het niet meer gaat kosten.
Nee, per lediging waarschijnlijk niet.
Maar….. velen zetten nu 1x per 2 weken hun container aan de weg en betalen dus 26 ledigingen.
Straks dus 1x groen,week erop 1x grijs,dan 1x plastic (blijft gratis zeggen ze) maar dat houd in dat je wel 13x meer ledigingen moet betalen. Dus wordt het wel duurder voor de inwoners.
De groen container 6 weken laten staan omdat hij niet vol is is geen optie want dan “loopt” de container vanzelf wel weg door het ongedierte. En in de wat warmere periode is 1x per 3 weken al helemaal niks. Zit iedereen in de stank en wat denk je van de volksgezondheid?
Heb al herhaaldelijk op diverse media en persoonlijk gereageerd maar denk niet dat het helpt.
Hoor ook al veel over “nascheiding” dat dat beter zou zijn. Dus alles in 1 container en bij de afvalverwerker wordt het gescheiden. Misschien ook een optie om daar eens na te kijken.
@Allen, @ Hanny:
Is dat niet de rode draad bij het college dat men gewoon doet en niet luistert of nadenkt wat nu echt de consequenties zijn?
Give me a break? 3 bakken bij huis en wat dacht je van de stank in de zomer enz.?
Ik ben benieuwd wat het oplevert door deze rare constructie???
En waar zijn onze politici hier?
De stadsparty?
De PVDA?
Het CDA?