Blekers Blog: Groen Doesburg

In Wollinghuizen, waar ik ben opgegroeid, kun je de windmolens tellen die praktisch op de grens staan in Duitsland. Windmolens vinden veel mensen het landschap er niet aantrekkelijker op maken. Ik vind ze eigenlijk wel mooi. Zeker omdat ik weet waarom ze er staan. Groene energie is toch dé energie van de toekomst. Windmolens op het vlakke land van Oost-Groningen en de grensstreek van West-Duitsland zijn zeer productief. Het waait toch altijd zo lekker in ons landje.

 

Hier in de omgeving heb ik eigenlijk weinig windmolens opgemerkt sinds ik hier nu zo’n dertien maanden woon. Misschien staan ze er wel maar toch niet in de gemeente Doesburg?! Of misschien eentje bij een boerderij? Dat is vast een privé-energievoorziening voor de boer zijn energieverbruik. Nu zie ik het ook niet voor me dat we half Doesburg volgooien met windmolens, ik zou niet weten waar ze zouden moeten staan. Maar hoe groen is Doesburg eigenlijk vraag ik me dan af.

 

Niet zo lang geleden ben ik in contact geweest met een oude geleerde Doesburger op het gebied van energie. Deze man acht het mogelijk dat Doesburg volledig zelfvoorzienend kan worden betreft de energie. Een energiecentrale die gebruik maakt van de stroming van de IJssel zou het moeten kunnen. Ik geloof dat direct. Laat het duidelijk zijn, ik ben geen technicus, geen expert op dit gebied, maar ik leef wel graag zelf zo groen mogelijk. Maar ondanks het ontbreken van kennis heb ik toch het idee dat een energiecentrale die door de IJssel wordt gevoed erg veel geld zal kosten.

 

Wél heb ik in Doesburg her en der zonnepanelen gespot. Misschien is dat de weg voor Doesburg om groener te worden? Ik heb begrepen dat zonnepanelen in de binnenstad niet mogelijk zijn omdat dit het straatbeeld dusdanig zou aantasten dat de historische en culturele waarde verminderd. Dat lijkt me niet de bedoeling gezien Doesburg baat heeft bij veel toerisme en ik de gemiddelde Westerling of Duitser niet inschat als amateurfotograaf van zonnepanelen.

 

Ook een compleet park in het buiten gebied, waar nu wel over gesproken wordt, zou niet fraai staan lijkt me. Zeker niet voor de omwonenden. Een andere optie dan; schoolgebouwen in onze gemeente. Dit zijn veelal lage gebouwen en liggen in ieder geval niet in het centrum van onze stad. Er kunnen energie-verzamelpunten gemaakt worden en niet gebruikte stroom kan dan weer doorgegeven worden aan het algemene net zodat niet alleen de kinderen van Doesburg hun schriftje kunnen volschrijven onder groen licht maar ook u en ik bijvoorbeeld groene televisie kunnen kijken. De jeugd wordt tevens direct geconfronteerd met een hedendaags en zeker toekomstig ‘probleem’ en leert dat we met z’n allen af moeten van de fossiele brandstoffen. Een mooie bijkomstigheid lijkt me.

 

Een andere kant van zo groen mogelijk worden is natuurlijk, tegenover groene energie opwekken, minder grijze energie gebruiken. Een simpele manier om dat te bereiken is door de fiets te pakken in de plaats van de auto. Mooi zou dan wel zijn als je je fiets ook ergens kwijt kunt in het centrum van Doesburg. Dat laatste is nu nog niet ideaal geregeld op zijn zachts gezegd. Ook een carpoolplek en een platform voor carpoolers creëren zie ik wel zitten. Ik sta vaak in de rij voor de stoplichten naar Dieren en zie voor mij een auto met één coureur zonder passagier en achter me hetzelfde beeld. Arnhem is de dichtstbijzijnde carpoolplek volgens mij. Voor mij niet zo ideaal want ik rij vaak naar Apeldoorn en volgens mij met mij vele anderen. Een carpoolplek bij de oprit bij Rotra, is er daar ergens geen plek voor te vinden? Of gewoon een gedeelte van De Bleek? Al zet je er een bord neer “carpoolplaats” attendeer je ons Doesburgers op die mogelijkheid. Misschien ‘carpoolt’ half Doesburg al, staat er al een bord bij de Bleek en loop ik achter. Los daarvan mag de promotie van dergelijk gezamenlijk vervoer wel wat worden opgevoerd. En dat idee van die zonnepanelen op de scholen, is dat niet wat?

 

 

Hans Bleker

 

Februari 2013 was de maand dat ik Hans Bleker met mijn vriendin introk in een leuk appartement aan de Kerkstraat in Doesburg. We zijn hier terecht gekomen vanwege het werk van mijn partner. Ik zelf ben in beginsel een tijdje op zoek geweest naar werk en heb her en der geprobeerd aan te sluiten bij bedrijven. Ik werk inmiddels bij Axios Dragers als regio-manager. Een bedrijf dat studenten uitleent om specifieke diensten te verlenen bij uitvaarten. Ik heb een maand of tien mogen schrijven in de Regiobode als ‘De Nieuwe Doesburger’ wat ik met veel plezier heb gedaan. Gelukkig heb ik nu een nieuw podium mogen vinden bij Doesburg Direct als blogger. Zo kan ik gelukkig toch nog mijn ei kwijt.

14 reacties

 1. Frans van der Krul

  41% van de woningen zijn in handen van de Woningbouw,zover ik weet is er door hen nergens een zonnepaneel geplaatst, dit ondanks dat er door bewoners is om gevraagd.Dus wat je ziet zijn koop woningen Doesburg zou zeker groener kunnen!

 2. Frans Schilderman

  Ben het helemaal met frans van der Krul eens.Zou al veel meer mee gedaan moeten worden met zonnepanelen,zeker voor huur woningen,is een groot rendement te behalen op energie gebied,dus Woningbouw investeren in zonnepanelen,wordt iedereen beter van.

 3. W van Dooren

  @frans en frans… ben bang dat als de woningbouw zonnepanelen zou plaatsen dat dan ook de huren omhoog gaan vanwege de kosten die de woningbouw maakt(?), en dan beginnen de huurders er weer tegen te zijn, dus ben bang dat het niet veel wordt..
  het heet nu eenmaal investeren en niet iedere bewoner is denk ik bereid om meer huur te betalen en dan vooral in deze tijd…ook al levert het in de toekomst meer op.

 4. Frans van der Krul

  Wil,
  Dit kan makkelijk worden gedaan zonder meerkosten voor de huurder, uit de besparing kan dit worden gefinancierd.
  Zie hiervoor de Woonbond voorbeelden en afspraken met koepelorganisatie van verhuurders.(Arcade)

 5. Frans van der Krul

  Wil,
  Zie verzoek aan de woningbouw (WIJ) en art Doesburgdirect:https://www.doesburgdirect.nl/bewoners-mooizicht-vragen-om-zonnepanelen/

 6. Gert-Jan Tas

  Ik heb zelf in 2003 mijn dak al “vol” gelegd met zonnepanelen. Heb dat niet alleen uit besparing gedaan (zeker toen waren ze nog hardstikke duur) maar uit overtuiging. Ik heb er toen voor gekozen 36 (!!) panelen op mijn dak te leggen; realiseer je eens dat er in 2007 nog een artikel in de krant stond van een gemeentehuis in de Betuwe waar wel 20 zonnepanelen waren geplaatst!!!!!

  Inmiddels heb ik al 10 jaar lang heel veel plezier van mijn investering gehad; de werkelijke opbrengst is meer dan mij toen voorgespiegeld (!!) en ondanks de 10 jaar leveren ze nog steeds net zoveel op als in het eerste jaar!
  Bedenk je wel dat je (toen) in zo’n 10 jaar de panelen terugverdiende en daarna dus 20 jaar lang 100% “winst” hebt; zo lang gaan ze namelijk mee!!

  Alleen jammer dat vorig jaar juni een blikseminslag flink wat schade heeft opgeleverd waardoor de omvormer gesneuveld is en ik al een hele tijd met de verzekering in de slag ben om ook de panelen die een tik mee hebben gekregen te vervangen/repareren.

  Daarnaast heb ik een zonneboiler, een lucht/water-warmtepomp, een ook naar huidige maatstaven optimaal geïsoleerd huis, een laag-temperatuur verwarmingssysteem en bijna overal in huis LED-lampen. En, gelet op 19 maart, nee, ik stem geen GroenLinks; dat kan beter!

  Hierbij dus een oproep aan allen om als je het je financieel permiteren kan toch vooral “zuinige” investeringen te doen, op 19 maart “slim” te stemmen (of in ieder geval je stem niet verloren te laten gaan!!!). En, overigens vind ik het een SCHANDE dat gemeente en woningbouw niet veel meer aan groene investeringen doen en een SCHANDE dat de banken het (nog) weigeren om besparingen door energiezuinige investeringen te financieren door de besparing als rente-/aflossingsbetaling te accepteren!

 7. Kees van Immerzeel

  Mooi die aandacht voor duurzame energie in Doesburg. Een paar toevoegingen / correcties. M.b.t. de waterkrachtcentrale: onafhankelijk onderzoek van AgentschapNL heeft aangetoond dat hier (ook financieel) muziek in zit. Het Waterschap Rijn & IJssel is in gesprek met commercieele partijen om het plan verder te brengen. Verder: zou de huur omhoog gaan als WoonService IJsselland zonnepanelen zou aanbrengen op de woningen? Ja. Maar de energielasten gaan omlaag met hetzelfde bedrag. Waaruit bestaat dan het voordeel? Je maakt de huurders onafhankelijk van de grillen in den Haag. De helft van wat je nu voor stroom betaalt bestaat namelijk uit belasting. Daar ben je dan vanaf als huurder. En dan heb je natuurlijk nog het milieuvoordeel als je je daartoe aangesproken voelt. En daarbij aansluitend: Hans heeft een goed punt als het gaat om milieuvriendelijk bezig zijn. Het kan ook simpel. Pak eens de fiets. Neem de trein. Eet groente uit het seizoen. Nog goedkoper ook.

 8. Frans van der Krul

  Kees,
  Ik kan me niet vinden in: dat de huur omhoog zou gaan als WoonService IJsselland zonnepanelen zou aanbrengen op de woningen? Ja.
  Gelukkig blijkt uit berekeningen van de Woonbond(voor huurders) dat de aanschaf incl de subsidie meer dan kosten dekkend kan zijn.Zie ook de berekeningen op Arcade en de woonbond (er blijft een positief verschil op! )

 9. Kees van Immerzeel

  Frans, dat wist ik niet. Ik zou zeggen: huurders verenig je en laat je stem horen. Het voordeel van zonnepanelen moet ook bereikbaar worden voor huurders!

 10. Frans Schilderman

  Frans,en nu de Woningbouwvereniging nog over de groene streep,zou ze sieren.Hadden ze al jaren geleden in moeten investeren.

 11. Gert-Jan Tas

  @Kees @Frans @Frans
  Het is al JAREN zo dat heel veel groene investeringen niet alleen “groen” zijn, maar ook na de terugverdientijd geld blijven opleveren/besparen.
  Financieel is het (over zeg 25 jaar) dus zeer rendabel!
  Des te onbegrijpelijker is het dat de gewone burger deze groene investeringen niet gefinancierd kan krijgen. Pas nu komen er modellen van sommige banken waarbij dat wel kan, maar ik ken ze alleen van de zakelijke toepassingen, niet voor de particulier.
  Ook onbegrijpelijk dat woningbouwverenigingen hun verantwoordelijkheid tegenover de maatschappij niet nemen en “hun” woningbestand niet meer vergroenen. Zij hebben bij mijn weten bakken geld in kas, zo veel dat Den Haag dat zelfs aan het afromen is. Helaas hebben we in Nederland de energiemaatschappijen geprivatiseerd en wordt daar alleen aan het aandeelhoudersbelang gedacht; “vroeger” hadden zij samen met overheid en woningbouwverenigingen op kunnen trekken!

 12. Frans Schilderman

  energiemaatschappijen geprivatiseerd,dat had nooit mogen gebeuren.

 13. Frans Schilderman

  energiemaatschappijen geprivatiseerd,dat had noooiiiit mogen gebeuren.

 14. Gert-Jan Tas

  @Frans
  Helemaal mee eens.
  Maar als we dat dan toch doen, gebruik die miljarden dan i.p.v. zo op de bank te zetten en ze elk jaar op je balans te zien staan “niks doen”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑