Blekers Blog: Niet zo haten

Beste mensen, het is weer zo ver. U zal worden lastig gevallen, achtervolgt en nageroepen. Het is campagnetijd. Wat ik graag met jullie wil delen is mijn onbegrip van haters in ons Doesburg. Dat die in grote getale aanwezig zijn in de wereld is iedereen wel van op de hoogte zo langzamerhand. Helaas, of misschien gelukkig maar, haalt Doesburg het nieuws niet zo vaak en dus ook niet de Doesburgse hater.

 

Nu ik dat zo schrijf bedenk ik me dat niet zo lang geleden op het acht uur journaal verteld werd van een ‘vakantieganger’ die naar Syrië wilde om de prachtige natuurlijke verschijnselen te aanschouwen: het gevecht om territoria zoals ook tijgers dat doen in de tropen. Helaas was daar ook een Doesburger bij. Over Syrië en IS of ISUS of IKSUCK (ik weet niet meer precies hoe ze zich vandaag de dag noemen) wordt genoeg gezegd door mensen die er veel meer van weten dan ik.

 

Ik denk wat te weten van de Doesburgse hater. Ik volg de politiek van een afstandje. Ik woon in het centrum van Doesburg. Ik heb alle zicht op de haters in onze stad en die wil ik aanspreken of in ieder geval attenderen op het feit dat gehaat in essentie niet iets is wat wordt gewaardeerd en sporadisch nut heeft. Om mijn verhaal te bekrachtigen wil ik een volgende berekening loslaten op dit verhaal.

 

Doesburg kent zo’n 11.000 inwoners. Het opkomstpercentage van verkiezingen (voor provinciale staten) is zo’n 55%. Dat wil zeggen dat 6.050 Doesburgers straks in maart überhaupt gaan stemmen. In Nederland is zo’n 15 % lid van een politieke partij. Lidmaatschap beschouw ik als dusdanig betrokken bij je partij en dus de politiek dat je ook nog wel eens zou overwegen iets voor je partij te willen doen, in welke hoedanigheid dan ook. Bij veel partijen is lidmaatschap overigens vereist voor een actieve deelname. Van onze 11.000 inwoners is zo’n 1.650 lid van een partij.

 

Nu ga ik niet meer rekenen maar wordt het gissen en schatten. Ik denk dat van die 1.650 mensen die lid zijn misschien 10% geïnteresseerd/fysiek in staat/geschikt in verband met hun thuissituatie/etc. is om ook daadwerkelijk de stap te nemen van puur ondersteunend lidmaatschap naar actief lidmaatschap. Dan houden we dus zo’n 165 burgers over. Verdeel die over de acht lokale partijen hier actief in Doesburg en iedere partij houdt zo’n twintig actievelingen over. Twintig mannen en/of vrouwen per partij moeten we het hier dus mee doen mensen.

 

Wat is de eerste reden waarom iemand besluit zich in te zetten voor een partij in de politiek? Omdat hij/zij iets wil doen voor de maatschappij. KIJK AAN! We hebben een eerste belangrijke overeenkomst. Geweldig! Samen moeten zij het doen.

 

En dan voor u, als niet actieveling of geïnteresseerde in de politiek: heb respect voor al die mensen die zich inzetten voor Doesburg. Dus niet enkel haten en zeikerig doen over activiteiten of standpunten maar met elkaar voor Doesburg, Gelderland en voor Nederland. Ook al bent u niet gediend van die soms schreeuwerige campaigners, weet dat ze er niet staan voor zichzelf, maar voor ons allemaal.

 

 

 

 

 

10 reacties

 1. Rinus G.M. Rabeling

  Volgens mij wordt het opkomstpercentage berekend over het aantal stemgerechtigde inwoners en niet over het aantal inwoners inclusief kinderen/jongeren.

 2. Theo Houkes

  wat een zielig verhaal zeg zat met een zakdoek voor nijn computter

 3. Ton Bulte

  Mensen Mensen Mensen, maak je toch niet druk om ’n ander laat toch iedereen zelf doen waar hij of zei goed in is.

 4. Frans van der krul

  In deze blog kan ik kop nog staart vinden, de genoemde cijfers zijn schattingen en aannames en zeker foute berekeningen over de burgers bij de opkomst zoals hiervoor al werd gemeld, alles met de lossen hand en niet gebaseerd op statistieken.
  De kop gesuggereerd wat ander dan inhoud aangeeft.

 5. Ap Schrader

  Leuk initiatief dank hiervoor! Maar kijk naar de reacties van Marinus en Theo, toch weer zeikers . . . !

  Ik ben lid van een politieke partij en ga de straat op om met mensen te praten over hun zienswijze, maar een feit is dat we ALLEEN SAMEN er wat van kunnen maken.

  Ap Schrader

 6. Richard Kok

  Ap, dat samen doen geldt in mijn ogen voor alles. Voor school, sport, cultuur, buurt, politiek. Wat ik me wel afvraag is waarom er zo’n afstand tussen inwoners en politiek wordt ervaren vanaf de inwonerskant gezien. Gevoelsmatig is die afstand groter dan bij sportverenigingen of andere organisaties. Zeker nu met de Provinciale Verkiezingen in aantocht zijn, merk ik bij mezelf en mijn omgeving dat de politiek niet echt leeft.
  Of zie ik dit verkeerd?

 7. Frans van der krul

  Richard,
  Waarom je het niet verkeerd ziet!d
  Stemmen doen we allemaal graag, maar als van ons een actievere en meer betrokken rol bij politiek wordt gevraagd, dan geven we massaal niet thuis. We willen wel kankeren op de politiek, maar meedoen, ho maar. Dat laten we liever aan anderen over. Veel burgers zijn teleurgesteld geraakt en het vertrouwen kwijt in de politiek de afstand is steeds groter aan het worden, dit heeft de politiek aan zich zelf te danken, niet helder uitleggen en verantwoording afleggen.
  vraag een burger in Doesburg maar eens wat er speelt in de Provincie, wat zijn de belangrijkste punten, denk dat er weinig naar boven komt, Waterschappen is er ook z’n eentje, deze heeft een hoog ondemocratisch gehalte, dit door de geborgde zetels die vast liggen, de burger door ziet dat wel.

 8. Theo Houkes

  he schrader als jij je werk door de politiek bent kwijt geraakt om een stel drammers over stank overlast ja verma pack dan was jij nu net als ik ook een zeikert geweest zo verlies je het vertrouwen in de politiek ik heb nooit compensatie gehad voor mijn inkomsten verlies denk even na voor je iemand een zeikert noemt

 9. Frans van der krul

  Vandaag 25 februari zijn de nieuwe tellingen van het aantal leden van de politieke partijen door het DNPP bekend gemaakt. Met 295.326 leden op 1 januari 2015 is een nieuw dieptepunt bereikt. Met een daling van 4,4% ten opzichte van 2014 is de participatie op 2,2% uitgekomen!
  Waar de genoemde 15% vandaan komt zou ik niet weten Hans Bleker!

 10. Ap Schrader

  Beste meneer Houkes,

  ook ik ben door toedoen van anderen mijn drukkerij kwijt geraakt, en ben in mijn leven diverse keren teleurgesteld, maar heb er telkens weer de schouders onder gezet. Positief in het leven staan levert veel zelfvertrouwen op. Ik kan u alleen maar zeggen dat achterom kijken niets oplost.

  Ik ben niet boos om uw reactie en wens U het allerbeste toe.

  Groeten Ap Schrader

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑