Als ik één dag op de stoel van Rutte mocht zitten, wat zou ik dan veranderen voor ondernemers? De basis van mijn beleid zou zijn: zo min mogelijk bemoeienis. Het kenmerkende van ondernemers is dat ze zelf wel regelen wat ze nodig hebben. Als overheid kun je ondernemers het beste helpen door niet te veel met ze te bemoeien, en de plichten die ondernemers hebben zo kort en krachtig mogelijk te formuleren. Dit zou ik in één dag doen:
Allereerst zou ik de (belasting)regels eenvoudiger maken. Alle regels waar je als bedrijf aan zou moeten voldoen, zouden op twee A4’tjes moeten passen. Als het daar niet op past, dan is het te moeilijk. Weinig regels maken het starten eenvoudiger en vereist minder overheid om de regels te controleren. Het belangrijkste in regels vind ik: zo min mogelijk uitzonderingen. Als één regel tien uitzonderingen nodig heeft, dan is de basisregel verkeerd.
Vervolgens zou ik alle subsidies afschaffen. Te beginnen met ‘innovatie’-subsidies en andere subsidies voor ondernemers. Subsidies maken ondernemers lui, zorgen voor onnodige administratie en zijn per definitie oneerlijk. Echt goede ideeën die uitgewerkt moeten worden, kunnen altijd wel een investeerder vinden of een bedrijf dat het idee ziet zitten. Als investeerders en bedrijven met kennis van het onderwerp al niet eens in een idee wil investeren, waarom zou een subsidieambtenaar dat dan beter weten? Steun die de overheid wel aan innovatieve ondernemers kan geven, is het kopen van hun producten. Nieuwe, slimme en innovatieve producten zijn niet altijd het goedkoopst, copycats kunnen het altijd goedkoper maken. Dus misschien moeten we bij aanbestedingen niet naar de laagste prijs kijken?
Dat brengt me bij de laatste daad van de dag: bij aanbesteding ruimte geven voor kleine ondernemers. De aanbestedingsregels zijn zo gefocust op het voorkomen van ‘risico’, dat aanbestedingen (in de IT althans) alleen maar door een paar grote bedrijven worden gewonnen. Dit terwijl we de laatste jaren gezien hebben dat grote bedrijven even makkelijk failliet gaan, je zeker weet dat het duurder wordt en dat innovaties vaker van kleine dan van grote bedrijven komen. Met het ‘beperken van risico’ beperkt de overheid zich vooral in de leveranciers waar ze uit kunnen kiezen, waardoor die grote bedrijven keer op keer opdrachten binnen halen terwijl ze er de vorige keer een zooitje van maakte.
Dit zijn de drie zaken die ik één dag zou oppakken. Wat zou jij in één dag veranderen om het voor ondernemers makkelijker te maken?
Casper Bakker is ondernemer en runt samen met twee Doesburgse vrienden het bedrijf Logict. Voor DoesburgDirect.nl schrijft hij met regelmaat over ondernemen en ondernemersschap in Doesburg, telkens vanuit een andere invalshoek.
De afschaffing van innovatiesubsidies aan het bedrijfsleven,komt alleen de rijken van het bedrijfsleven ten goede “foute keuze van Casper Bakker”.
@Frans: dank voor je reactie. Ik heb zelf juist het gevoel dat de innovatiesubsidies vooral bij de al rijken van het bedrijfsleven terecht komen. Ik denk dat er meer grote bedrijven gebruik maken van subsidies dan kleine bedrijfjes. Dat is niet gebaseerd op onderzoek, maar op mijn indruk als ik om me heen zie wie er innovatiesubsidies gebruiken en wie niet. Er is weinig innovatie die er zonder innovatiesubsidies niet was geweest. Of heb jij daar een ander gevoel of casussen bij?
Casper, grote bedrijven zouden het zelf wel kunnen betalen(onderzoek) maar vinden het ondanks de subsidie regels nog steeds te veel geld, AKZO,UNILEVER en oa Shell besteden nieuw onderzoek liever uit aan Universiteiten, laat deze het zaaien van nieuwe ideeën(het planten van..) doen Uni’s(met geld van de grote Multinationals) wanneer en plantje tot wasdom is gekomen gaan de grote bedrijven (multinationals)oogsten en verdelen de buit, er zit nl ook veel gemeenschapsgeld in de Uni’s, zo snijd het mes aan twee kanten.
Kleine bedrijven kunnen zich dit niet permitteren en zullen het nakijken hebben.Werkte zelf bij AKZO NOBEL afdeling onderzoek (ARLA te Arnhem), baan kwijt aan de Uni!