Op donderdag 25 oktober jongstleden, zat ik met tot verbijstering stijgende verbazing naar de (online uitgezonden) raadsvergadering van de gemeente Doesburg te kijken. Het onderwerp van de discussie die mijn aandacht vatte, betrof de vaststelling van de tarieven “Hulp bij huishouden”. Boven alles uit sprong de onkunde die de diverse sprekers ten tonele brachten. Weet men wel waar men het over heeft?
Op internet is een artikel van Richard Kok verschenen, getiteld: “Betere thuiszorg in Doesburg voor hetzelfde geld.” In dit artikel wordt uiteengezet hoe het college van B en W vanaf 2013 de zorg in Doesburg wil herstructureren, zonder dat hier een kostenverhoging bij plaats vindt.
Wat mij in de discussie naar aanleiding van dit bericht op viel, was hoezeer de discussie leeft bij de diverse respondenten. Dezen gebruikten kreten als: “klinkt veelbelovend” en “benieuwd naar de plannen”, maar ook begrippen als: “uurlonen voor hulpen”, “marges”, “strak organiseren” en “weinig overhead”. Net zoals in de discussie in de gemeenteraad werd er alleen maar over geld gesproken. Bijna niemand sprak over de inhoud van de zorg. Er was slechts één respondent die met betrekking tot de inhoud, de buurtzorg als voorbeeld gaf. Het is een gemiste kans dat de discussie niet over de inhoud gaat.
Bij de zorg zijn vele partijen betrokken: De thuiszorgmedewerkers, de thuiszorgontvangers, het indicatieorgaan, de gemeente (als uitvoerder van de WMO), maatschappelijk werkgevers en niet te vergeten, organisaties in de ketenverantwoordelijkheid. (Ketenverantwoordelijkheid wordt ook wel maatschappelijk verantwoord inkopen genoemd. Het betekent dat bedrijven sociale en milieuaspecten vrijwillig meenemen in hun bedrijfsvoering ten aanzien van toeleveranciers.)
Vaak worden de thuiszorgmedewerkers en zorgontvangers de dupe van politieke discussies; gemeenten die lijnrecht tegenover zorginstellingen staan en conflicten tussen verschillende zorginstellingen. Ook draagt de gemeente een steentje bij aan de verslechterring van de situatie, als ze denkt over het inzetten van het ISWI (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen, de gezamenlijke sociale dienst van de gemeenten Oude IJsselstreek en Aalten) en Wedeo (een organisatie die mensen begeleidt die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben in werk). Bij deze laatste zijn veel mensen te vinden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zij kunnen wel werkervaring opdoen maar zijn bovenal goedkoop. Voordeel voor thuiszorgmedewerkers en zorgontvangers is er niet.
Bij de zorgleveranciers gebeurt ondertussen het volgende. Thuiszorgleveranciers heffen de contracten van hun medewerkers op en beginnen alfabureaus. De ontslagen medewerkers worden vervolgens opnieuw aan het werk gezet, nu als alfahulp via de nieuw opgerichte alfabureaus. Zo wordt het voorheen vaste personeelslid gereduceerd tot een rechteloze ‘klaptoelmedewerker’.
Daarnaast wordt het werk van de voormalige thuiszorghulp verheven tot niets meer dan dat van een ‘poetshulp’. Men mag alleen nog maar doen wat er specifiek in de functiebeschrijving staat en niet meer dan dat. Men mag als iemand is overleden de vloer van het huis vegen, maar men mag geen hulpinstanties bellen; dat staat immers niet in de taakbeschrijving.
De thuiszorgmedewerkers verdienen meer dan zo behandelt te worden.
Wethouder Bouman heeft een moeilijke tijd achter de rug met de huidige gemeenteraad, daar wilde men met klem verder bezuinigen. In mijn visie is “een betere zorg voor hetzelfde geld” ook een vorm van bezuinigen. Natuurlijk zal de gemeenteraad een tarief vast moeten stellen, maar laat deze dit doen met verstand van zaken. Het indienen van een motie om het tarief verder te verlagen, zoals enkele patijen willen, zou ik zeker niet accepteren. In dit geval kun je beter als coalitie aftreden, van je coalitiepartners moet je het maar hebben. De weg naar het rioolputje begint namelijk bij die motie.
Wellicht is het toch mogelijk om betere zorg te krijgen tegen lagere kosten. Maar dan zou er eens gekeken kunnen worden wat er op wijkniveau kan worden gedaan. Laat zeker geen klusjes opgeknapt worden binnen de uren van de zorg, die ten koste gaan van diezelfde zorg.
Wat ik nog niet genoemd heb zijn de belangrijkste mensen in de discussie, namelijk de zorgontvangers. Deze staan aan de zijlijn en moeten alles maar over zich heen laten komen. Uiteindelijk gaat alles over hen, maar niets gaat met hen.
In de gemeenteraad zou het moeten gaan over de behoeften en verwachtingen die men van de thuiszorg heeft, niet over geld maar inhoud. Belangrijk binnen de zorg is bijvoorbeeld continuïteit, er is behoefte aan een vaste zorgverlener en niet aan wisselingen. Ook zou er gekeken moeten worden naar de bejegening van zorgontvangers, meer mogelijkheden tot inspraak van zorgontvangers is daarbij noodzakelijk. De vaardigheden en kennis van zorgverleners en de mogelijkheid van zorg buiten de vaste uren moeten een belangrijkere rol krijgen.
Zoals de zaken nu liggen, is de algemene verwachting dat na 2015 maar liefst 80 procent van de thuiszorg niet meer bestaat.
Helder!!
Hier dan een reaktie van een “poetshulp”zoals wij door, menigeen worden genoemd, behalve door onze klienten, die ons liefkozend onze hulp”noemen.
Wij zijn inderdaad verplicht, om ons te houden aan de indicatie, die is afgegeven, niets meer, niets minder, en wij weten ook dat deze indicatie leidend is, maar er komt meer bij kijken….VEEL MEER…te denken aan signaleren, observeren, sociaal zijn,stimuleren, inzicht tonen,maar vooral de klient het gevoel geven dat zij verder kunnen, in hun veilige omgeving, in hun vertrouwde huis met hun eigen spulletjes, niet weggestopt in een verpleeghuis, omdat zij zelf het huishouden niet meer kunnen….
Mijn collegaatjes en ik gaan hiervoor, en willen hier voor blijven gaan, maar met nog minder uurloon, is het voor ons ook niet meer te doen…
Ja wij worden de “poetshulp”genoemd, maar moeten we dan ook weggeveegd worden????
Meer respect voor ons zou hier beter op zijn plaats zijn…..
D.Smith,
Het is onmogelijk voor thuiszorgmedewerkers om een huis schoon te maken zonder naar de cliënt om te zien.
Daarom is de Abvakabo FNV ook naar rechter gestapt op 15 november ( rechtbank van Rotterdam.)
@D.Smith: respect verdienen jullie zeer zeker. Menig oudere kijkt de hele week uit naar zijn of haar hulp. Niet alleen een schoon huis is belangrijk maar minstens zo belangrijk het vertrouwde gezicht dat iedere week komt en een gezellig praatje maakt.
Korten op jullie salarissen is een zeer slechte zaak.
@Frans: Inhakend op: In de gemeenteraad zou het moeten gaan over de behoeften en verwachtingen die men van de thuiszorg heeft…
Je hebt helemaal gelijk, er wordt namelijk al jaren daarover in de gemeenteraad gesproken. Echter in die jaren zijn er geloof ik twee directeuren van bijvoorbeeld Attend met heel veel zorggeld uit hun functie gezet en de zorgmedewerkers werken nog steeds voor een schijtloontje. De motie had tussen de regels tot doel juist de overhead van de zorginstellingen te korten en dat tekort aan de zorgmedewerker toe te kennen. Echter dat laatste heeft de gemeenteraad natuurlijk niet voor het zeggen, die kan alleen Bouwman erop uit sturen dat eens aanhangig te maken bij de zorginstellingen. En dat begint bij het wakkerschudden van de zorginstellingen door aan hun inkomsten te trekken.
Daarmede is het eens te meer duidelijk dat jij geen snars begrijpt van wat er in de politiek in Doesburg speelt..
Het salaris van de zorgmedewerker is GEEN rioolputje.
Johan Kousbroek,
Inderdaad is het salaris (= net woord)van een zorgmedewerker geen rioolputje! Maar te vaak een sluitpost.
Begrijp best wat er speelt in de politiek, kom misschien later
terug op je opmerking de beloningen.Ik weet er nog wel meer: Te grote gebouwen, te ruim in het jasje zitten enz…
Ik nodig je dan ook uit:
Uitnodiging
Manifestatie Strijd voor thuiszorg
Wanneer: 27 november 2012, van 16:00 tot 19:00
Waar: Jaarbeurs Utrecht
Aanmelden: http://www.abvakabofnv.nl/thuiszorg