Door bezuinigen van het kabinet is het financieel perspectief van Doesburg ronduit somber. De komende jaren lopen de geschatte verminderde inkomsten op tot bijna een miljoen euro per jaar. Dat meldt CDA Doesburg.
In de commissie BO is volgens het CDA een helderde uiteenzetting gegeven van de zo concreet mogelijke financiële gevolgen van de bezuinigingen door het kabinet. Hierbij is rekening gehouden met de decentralisatie uit het regeerakkoord (jeugdzorg, Participatiewet, AWBZ en thuiszorg), het zogenaamde Oranjeakkoord (mogelijk extra bezuinigingsronde van kabinet), wet schatkistbankierend (overtollig geld verplicht onderbrengen bij het Rijk, dus minder renteopbrengsten), de toename van bijstandsgerechtigden en de mogelijk financiële gevolgen van Reischaaf.
Volgens het CDA bedragen de geschatte verminderde inkomsten vanuit Den Haag voor de gemeente Doesburg dit jaar 303.000 euro, 285.000 euro (2014), 943.000 euro (2015), 800.000 euro (2016) en 966.000 euro (2017).
CDA op Facebook: ‘De gemeenteraad staat de komende maanden voor de moeilijk taak te beslissen hoe we de tekorten moeten gaan opvangen: bezuinigen, meer doen met minder, heroverwegen van taken en voorzieningen. Het is goed om te beseffen voor welke opgave de gemeenteraad staat’.
Ach….wat zal ik zeggen als burger van Doesburg met een minima inkomen. Persoonlijk vindt ik na het volgen van de politiek in Doesburg en de beslissingen die gemeente maakt ten bate van de gemeenschap dat er heel wat geld gespendeerd wordt aan het trekken van toeristen, in mijn opinie teveel!
De stad loopt leeg qua ondernemers, een winkelketen als de Action wordt afgewezen en daarvoor in de plaats komen dure kledingzaken terug. Of ik begrijp het niet helemaal maar merendeel van de Doesburgse bevolking leeft op de minima grens of er zelfs onder. Wat mij opvalt is dat er vooral vanuit de mensen met geld die in de binnenstad wonen wordt gekeken wat er veranderd zou kunnen worden als het gaat om de bezuinigingen of uitgaven. Toeristen trek je pas als de gemeente en gezonde en positieve uitstraling heeft, dan voelt een toerist zich thuis en komt graag. Met een Action had de gemeente meerdere doelgroepen tevreden gesteld dan alleen de kapitalisten.
Misschien wordt het eens tijd dat de gemeente en politiek Doesburg eens de burgers gaat vragen wat zij denken nodig te hebben, en wat daarin hun inzet zou kunnen zijn om zo ook het vertrouwen van de mensen terug te winnen. Zoals Doesburg er nu uit ziet is een leeg stadje waar de energie van de rijken domineert ten opzichte van de meerderheid van de bewoners die op de minima grens leeft of te wel de armoede grens.
Ik zou zeggen: Durf 5 stappen terug te doen als gemeente zijnde en bekijk de kwaliteiten van de bewoners en de inzet die zij kunnen leveren. Aangezien de mantelzorg aankomende jaren zwaar gaat stijgen zou de gemeente zich ook zo op kunnen stellen ten opzichte van de inwoners. Samen staan we sterker toch?! 😉