Doesburg Kiest (2)

Vandaag de tweede aflevering van Doesburg Kiest, de videoserie waarin de Doesburgse lijsttrekkers van de zeven politieke partijen in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen hun mening geven op een stelling of vraag. Vandaag staat de leegstand in de binnenstad centraal. Hoe gaan de politieke partijen dit probleem aanpakken? Je ziet het in de tweede aflevering van Doesburg Kiest.

7 reacties

 1. Aernoudt Bottemanne

  In correctie op de uitspraak van de lijsttrekker van de VVD: de VVD heeft meer belasting verzwaring gebracht dan welke partij dan ook in de Nederlandse politieke geschiedenis (!). Toch goed om even in het achterhoofd te houden…

 2. Hans Bleker CDA Doesburg

  Het invoeren van een leegstandsheffing in Doesburg ziet een aantal partijen blijkbaar wel zitten. Ik vraag me sterk af of deze partijen zich wel voldoende hebben verdiept in de mogelijkheden, beperkingen en vooral consequenties van een dergelijke heffing. Als allerlaatste redmiddel wat mij betreft, maar er zijn zoals Gerard Albers zegt meer wegen die naar Rome leiden.

 3. robert duis

  @Tweede Aflevering Doesburg Kiest.

  a) Wederom met belangstelling de tweede video bekeken en beluisterd.

  b) Over het begrip “Leegstand Heffing” is eigenlijk weinig informatie te vinden op het Internet;
  wel is duidelijk dat dit belasting-mechanisme niet zozeer bedoeld is voor de individuele
  winkel-leegstand in de binnen-steden, maar voor de gevallen dat grote projecten
  in grote ruimtes bedreigd worden met verpaupering. Vooral België is daar actief mee bezig.

  c) Indien het “waar” is – aldus een der sprekers – dat “Het Internet de Binnensteden afbreekt” – dan lijkt mij
  een “Leegstand-Bonus” voor de verhuurder van een winkel-pand de enige gewenste stimulans om zijn
  winkel tegen een lagere huurprijs ter beschikking van een (nieuwe) ondernemer te kunnen stellen.
  Een “Leegstand-BELONING” lijkt mij dus slimmer dan een “Leegstand-Heffing” als het gaat om de
  winkel-panden niet te vullen met “kunstwerken”, maar met producten die de consument echt nodig heeft.

 4. Johan Kousbroek

  Heren van de Doesburgse media, wederom petje af goed stuk werk!
  Een moeilijk probleem hebben jullie aangesneden, want we hebben 16 miljoen coaches in Nederland (waarvan er ongeveer 11.429 in Doesburg wonen) en om daarmede gezamenlijk de schouders eronder te zetten vergt juist het enige wat we niet hebben: een goede leiding!
  Ik pleit niet voor communisme, maar wel voor het aantrekken van b.v. een econoom die al eens met dit bijltje gehakt heeft. Je kunt het wel proberen met een stadsmanager, een vereniging die je DOV noemt, een wethouder die door een bestemmingsplan de binnenstad blokkeert, een wethouder die door verkoop van activiteiten in de binnenstad (bib) geld wil binnenhalen (dom hoor, we hadden juist dit soort goede activiteiten nodig in de stad), maar dat werkt dus proefondervindelijk niet.
  Dus politieke mannen begin eens met een stiekem overleg onderling en kom dat eens naar buiten met één aanvalsplan, alleen redden jullie het niet. Één van jullie zei het, iedereen denkt het, dus pak dit nou eens eensgezind samen op!

  Hier één punt voor de heer Bollen: Het internet verandert het leven rondom ons heen. Ten minste één oorzaak is hiermee in beeld gekomen, maar tegelijk geeft dit ook weer kansen.
  “If you can’t fight it, join it” zou ik zeggen en haal dus het internet “in huis”. Daar heb je hem weer; Leg een glasvezelnetwerk in heel Doesburg aan, maak werkplekken in het groot aan – gebruik het Arsenaal, maak van leeg staande winkeltjes vergaderruimten, kleine deel je kantoor-kantoren voor zzpérs, vb een groep secretaressen, zorgvrijwilligers of zij die dit regelen, creeer een infrastructuur die aansluit op die nieuwe leefomgeving en laat mijn Doesburg weer bruisen.
  Allen de schouders eronder!
  De stand is nu 1-1-0-0-0-0- of zo…

 5. Henk Put

  In dit kader is voor de heren politici het artikel in de linke wellicht interessant?

 6. Roel Smeenk

  Ik mis in de gesprekken van de lijsttrekkers de “hand in eigen boezem” in plaats van te praten over een leegstands heffing. Een heffing bij leegstand moet een eigenaar van een pand aansporen om de huurprijs te verlagen om zo sneller een huurder in zijn pand te krijgen om zo van de heffing af te komen. Dit is een negatieve aansporing. Ik voel meer voor het voorstel van de heer Duis in de vorm van een bonus. Ik zou echter deze aan de huurder toekennen en niet aan de verhuurder, het effect is hetzelfde.
  Tevens kan de gemeente een startende ondernemer belonen. Dit kan door verlaagde belastingen of andere voordelen aan te bieden.

  Ik heb niet de indruk dat de gemeente er alles aan doet om het de ondernemers zo aangenaam mogelijk te maken. Regelmatig hoor ik ondernemers mopperen over allerlei heffingen die zei moeten betalen aan de gemeente voor gebruik van een terras , uithangbord enzovoort. Dit spoort niet echt aan om enthousiast te zijn om hier in de binnenstad te ondernemen.
  Parkeren is zo’n ander item dat ook steeds tot ergenis lijdt. Door de beperkte mogelijkheden van parkeren en de krampachtige houdig van de handhaving tot het innen van parkeergeld zoeken nogal wat mensen hun winkels in omliggende gemeenten. Meer creativiteit tot het creeeren van gratis parkeerplaatsen in de kern zou bijdragen.

  In de link van de heer Put stond de volgende kernachtig omschrijving waar een winkelgebied aan zou moeten voldoen.

  “Het ‘Winkelgebied van de Toekomst’ ontstaat door duidelijke toekomstbestendige keuzes te maken; wat blijft winkelgebied en wat niet? Het is in ieder geval ‘schoon, heel, veilig, bereikbaar en betaalbaar’ en speelt in op de door de consument gewenste vorm van winkelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑