De gemeente Doesburg heeft besloten de huidige ‘hulp bij het huishouden’ aan te passen. Het wordt met ingang van 1 januari 2016 een maatwerkvoorziening voor een ‘gestructureerd huishouden’.
Doesburg gaat de hulp bij het huishouden anders organiseren, omdat de overheid hierop flink bezuinigt. Maatwerk blijft daarbij het uitgangspunt: wat hebben inwoners nodig om met de juiste regelmaat en structuur het huis op orde te hebben. Doesburg heeft hiervoor zorgvuldig (juridisch) onderzoek uitgevoerd.
Via een bestuurlijke aanbesteding is samen met een aantal zorgaanbieders de maatwerkvoorziening gestructureerd huishouden ontwikkeld. Een oplossing om het huishouden zo goed mogelijk te organiseren voor een betaalbare prijs.
Met alle inwoners die momenteel gebruik van maken van de hulp bij het huishouden gaat de gemeente binnenkort in gesprek, het zogenaamde ‘keukentafelgesprek’. De eerste gesprekken zijn gevoerd. In het gesprek wordt samen besproken welke ondersteuning iemand nodig heeft voor een naar tevredenheid lopend huishouden.
De omvang van de hulp wordt maatwerk en afgestemd op wat nodig is in ieders persoonlijke situatie. Het uitgangspunt is niet meer ‘hulp bij het huishouden’ maar een ‘gestructureerd huishouden’. De gemeente doelt daarmee op huishoudelijke ondersteuning waardoor iedereen gebruik kan maken van een opgeruimde en functionele huiskamer, slaapvertrek, keuken en douche/toilet.
Het is de bedoeling van de gemeente dat gestructureerd huishouden in de gemeente Doesburg verzorgd wordt door de huidige aanbieders tegen gelijkblijvende uurtarieven. Hiertoe hebben de aanbieders een overeenkomst ontvangen.
Het doel was om ook een algemene voorziening te ontwikkelen voor ondersteuning in het huishouden voor iedereen die daar gebruik van wilde maken. Deze algemene voorziening wordt op dit moment echter niet aangeboden. Het ontwikkelen van deze standaardvoorziening is momenteel te gecompliceerd vanuit juridisch en organisatorisch oogpunt.
Let op uw belang
Uw belang kan verschillen van dat van de gemeente. Zo is de gemeente gebonden aan haar financiële budget. De gemeente kan daarom de neiging hebben voorstellen te doen die onvoldoende rekening houden met uw wensen. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd terecht. Daarom is het goed om zo’n gesprek met de gemeente nooit alleen te voeren.
Als u niet wilt of kunt bouwen op uw eigen netwerk of vrijwilligers, dan is er gelukkig ook iets anders geregeld: om u bij te staan bij het keukentafelgesprek met uw gemeente heeft u altijd het wettelijke recht om kosteloos de hulp in te roepen van een onafhankelijke professionele cliëntondersteuner. Dat is iemand die weet wat uw rechten zijn en die vooral úw belang goed in het oog houdt. Deze vorm van cliëntondersteuning regelt u via het Wmo-loket van uw gemeente of via MEE.