De gemeente Doesburg is tegen de onzekere effecten van het veelbesproken bestuursakkoord tussen de De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk. De gemeente stelt dat met name op de decentralisatieregelingen zoals WSW, Werken naar Vermogen, AWBZ en Jeugdzorg de verantwoordelijkheid bij de gemeente komt te liggen zonder sluitende financiële zekerheid over de gevolgen.
Dat laat burgemeester Kees Luesink weten. Luesink: ‘Bij de WSW is helder dat er maar 350 miljoen euro als risico gedekt wordt en er inmiddels berekend is dat er een tekort zal ontstaan van 1,4 miljard euro. Voor Doesburg heeft dat, net als voor de andere gemeenten in Nederland, grote financiële gevolgen’.
Volgens Luesink moet er daarom een beter resultaat worden bedongen. Tot die tijd is Doesburg tegen de onzekere effecten van het akkoord. ‘Het college stelt voor om tegen het akkoord te stemmen zoals het er nu ligt. De fracties nemen dat over en bereiden een motie voor om die tijdens de raadsvergadering in mei in de raad in te dienen en daarover een besluit te nemen’, aldus Luesink.
De reactie van Luesink volgt op een eerder bericht van FNV Lokaal Doesburg. Die vindt het bestuursakkoord 2011-2015 onacceptabel en roept de gemeente op om tegen het akkoord te stemmen.
‘Bezuinigingen, als gevolg van het falen van de bankensector, mogen niet worden afgewenteld op mensen met een arbeidshandicap’, liet Frans van der Krul van FNV Lokaal Doesburg eerder vandaag weten.
Doesburg staat niet alleen in het afwijzen van het bestuursakkoord. Ook gemeenten als Arnhem, Druten, Wageningen, Maastricht, Schagen, Hengelo en Smallingerland zeggen ‘nee’ tegen het akkoord.
Ik ben erg blij met de massale weerstand tegen dit bestuursakkoord. Helaas hoor ik de weerstand vooral gericht tegen de grote finaciele consequenties voor de gemeenten. Maar dit akkoord en het regeringsbeleid daarachter heeft meer punten die kritiek behoeven. Namelijk dat er in toenemende mate mensen uitzichtloos achter de geraniums komen te zitten. Het instument om mensen met een soort loonsubsidies aan het werk te krijgen in reguliere banen heeft geenszins zijn effectiviteit bewezen en wordt wel als het ei van columbus beschouwd die alle problemen moet oplossen. De regering vertrouwd zo op dit instrument dat ze er een bezuiniging van 3,5 miljard op durven te gokken. Geen bestuurlijke betrouwbaarheid lijkt mij zo.
Ik hoop dat de fracties in hun motie niet alleen bezwaar maken tegen de bezuinigingen, maar ook een maatschappelijke visie laten zien, waarbij het uitzicht op een menswaardig bestaan met werk en zelfrespect, voor alle mensen tot uiting komt.