Het College van B&W van Doesburg heeft dinsdag 8 maart 2016 ingestemd met de ontwerp Detailhandelsstructuurvisie van de gemeente. Dat betekent onder andere dat er geen winkeluitbreidingen buiten het kernwinkelgebied meer zijn toegestaan.
Het winkellandschap is in de afgelopen jaren drastisch veranderd. Consumenten stellen andere eisen aan het winkelaanbod, winkelketens vallen om, er zijn risico’s rond leegstand. Ook zijn er nieuwe kansen en mogelijkheden voor nieuwe (speciaal)zaken, nu shoppen voor veel mensen “een belevenis” is geworden, die passend is bij toeristisch verblijf.
Tegelijkertijd wil iedereen de dagelijkse boodschappen graag in de buurt blijven kopen. Om daar adequaat op in te spelen is deze ontwerp detailhandelsvisie gemaakt. Deze nieuwe visie moet bijdragen aan een duurzaam en evenwichtig detailhandelsbeleid in Doesburg.
Kernwinkelgebied
Het maken van deze visie was een gezamenlijke onderneming met talloze betrokken ondernemers en andere belanghebbenden. Uitkomst van dit proces is ondubbelzinnig: we zetten in op het kernwinkelgebied van Doesburg.
Inwoners van Doesburg, omliggende kernen en verblijfstoeristen moeten gemakkelijk alle boodschappen en veel voorkomende aankopen kunnen blijven doen in hun directe omgeving, in een compact winkelgebied. Er is ruimte voor uitbreiding van de buurtsupermarkt in Beinum, maar voor het overige worden geen nieuwe ontwikkelingen of winkeluitbreidingen buiten het kernwinkelgebied toegestaan.
Marktpartijen
De detailhandelsvisie geeft ruimte om de toeristisch-recreatieve belevenis van de binnenstad te versterken met winkels, horeca en culturele activiteiten. Dat draagt ook bij aan een aantrekkelijk woon- en leefklimaat, belangrijk voor een krimpregio. Doesburg wil een gezond ondernemersklimaat houden en versterken, waarin marktpartijen kunnen en willen blijven investeren.
De detailhandelsstructuurvisie ligt vanaf 10 maart voor zes weken ter inzage. Gedurende deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Hierna zal het definitieve voorstel worden voorgelegd aan de Gemeenteraad van Doesburg, die er naar verwachting in mei over zal spreken.
Kernwinkelgebied is het uitsluiten van winkels die zich niet kunnen vestigen in het centrum omdat deze meer meters nodig hebben of het verkeerstechnisch niet mogelijk is, denk hierbij aan het weg jagen van een Action.Jammer.
Het centrum is straks alleen nog maar voor éénpitters.
Jammer. Dat dit besluit is genomen. Ik denk dat je juist meer bedrijven een plek kunt bieden in het buitengebied en daar door ook meer werkgelegenheid creëert. Men blijft alleen maar hameren op de toerisme in de binnenstad. Deze doelstelling is helaas al jaren niet haal baal gebleken.
Het is te veelte seizoensgebonden. Je moet juist kijken hoe je de stad gevuld kan krijgen door het gehele jaar. Dat houdt ook in dat er meer gekeken moet worden; naar welke winkels de bewoners van Doesburg graag naar toe gaan.
Ik weet niet hoe het zit met de huurprijzen en de markprijzen. Misschien is daar nog iets aan te doen, zodat er misschien meer marktkramen op de markt komen.
Mijn vraag is dan: “als een Aldi of een Only for Men vertrekt uit de bestaande panden, worden deze winkels dan vervangen en is het dan niet meer wijk gericht winkelen?
Graag een Action dan hoeven we niet steeds naar Zevenaar en Doetinchem te rijden.
@Ciska,
Ik lees dat het om nieuwe ontwikkelingen gaat. Bestaande bedrijven vallen er niet onder en kunnen blijven zitten.
Richard, dit plan houdt mijn inziens in dat bv het pand van Vossen niet gebruikt kan of mag worden voor een Action of een Lidl, dit terwijl het wel trekkers zijn! Jammer gemiste kans.
Frans, ik heb navraag gedaan. Het kernwinkelgebied bestaat uit de Kerkstraat, een stukje van de Ooipoortstraat en de Meipoortstraat. Daar valt het pand van Vossen dus buiten.
Richard,
dank voor de navraag,dus jammer gemiste kans, dit terwijl het aan de parkeerplaats grenst van de AH en oa de Coop.
Weer zo n besluit waar je niks mee kunt goed werk BMW jullie zijn je eigen ondergang aan het promoten ga zo door dan is doesburg straks leeg
@ Richard Kok.
Is de aanhef van dit artikel c.q. onderwerp wel “OK?”
Er staat:
———–
“Doesburg wil met “nieuw” beleid winkels in het kernwinkelgebied houden”.
Moet daar niet staan:
—————————–
“Doesburg wil met “oud” beleid winkels in het kernwinkelgebied houden”.
Misschien was ik onvoldoende bij de les de laatste 80 jaar, maar zover ik altijd heb begrepen
hebben Gemeenten over het algemeen juist ervoor gezorgd dat “winkels” en “winkelketens”
buiten het centrum van een stad geen voet aan de grond kregen? OFM is een uitzondering.
Het is daarom dat ik het woord “nieuw” in dit verband niet kan plaatsen.
Robert,
Oude wijn in nieuwe pakken?
als ik het dus goed begrepen heb dan gaat de turfhaven ook niet door die valt dan toch ook buiten het kernwinkelgebied of heb ik dat mis
Dit beleid is eigenlijk al,jaren van kracht. In de tijd dat Herman Gorter nog voorzitter was van DOV is er al afgesproken dat er geen winkels zouden komen buiten het centrum van Doesburg, het zgn kernwinkelgebied. Dat er een supermarkt in Beinum moest komen lijkt me logisch maar buiten een supermarkt en een snackbar zou er niets meer komen aan winkels in Beinum
Een voorbeeld hiervoor was destijds Dieren waar het oude centrum helemaal verloedert is door de komst van het Calunaplein. Dit wilde men in Doesburg beslist niet.
Ik heb dus niet het idee dat de gemeente nu met “wilde plannen” is gekomen.
Peter van den Broeke,
Gemeente van het padje af?
Nee hoor Frans, de gemeente is nu bezig om de plannen door te zetten, begrijp ik. Waarom plannen veranderen als deze al uitgedacht zijn?
@ Gemeente Doesburg.
Naast het probleem om de winkels vooral in het kernwinkelgebied te plaatsen en vooral
niet “daarbuiten”,
is een nog veel groter probleem de “leegstand” van winkelpanden.
Zie dit artikel uit het AD.nl en wellicht brengt dit de verantwoordelijke dames en heren op een idee,
ervan uitgaand, dat deze oplossing nog onvoldoende bekend zou zijn. Dat laatste weet ik niet zeker,
maar heb in elk geval wel het gevoel dat deze oplossing in Doesburg nog onvoldoende bekend is.
>>>>>>>>>>> http://s.ad.nl/4265305 <<<<<<<<<<
@Gemeente Doesburg.
Voor de volledigheid:
—————————
Van een niet nader met naam te noemen belanghebbende in Doesburg wordt mij duidelijk:
“Dat de Gemeente Doesburg enkele jaren geleden deze mogelijkheid van “wonen”
in een pand met oorspronkelijke “winkel-bestemming” niet meer toe staat”.
In het geval deze informatie correct is, moeten wij concluderen dat in dit opzicht
Gemeentebeleid doorslaggevend zou zijn.
Door de enorme toename van “kopen via webwinkels”, hetgeen een “world-wide-problem” is,
is het op zijn minst heel opmerkelijk te noemen, indien er in Nederland in dit opzicht
geen eensgezind landelijk beleid gevoerd zou worden.
Of wel: mogelijk in Rotterdam en onmogelijk in Doesburg.
Robert,
Er komt een kans om veranderingen aan te gaan brengen, de volgende keer anders stemmen op 21 maart 2018.