De gekapte boom in het centrum van Doesburg, waar vorige week ophef over ontstond, leed aan de boomziekte massaria. Deze diagnose is gesteld na onderzoek van een boomtechnisch adviesbureau. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.
‘Uit onderzoek door een boomtechnisch adviesbureau bleek de boom door een onbehandelbare boomziekte (massaria) geïnfecteerd te zijn. De Bomenstichting heeft geen bezwaar tegen de noodzakelijke kap van de boom. Na beëindiging van de proceduretijd is de boom op 8 augustus gekapt’, schrijft de gemeente in een vrijdag uitgebracht persbericht.
De website Boomziekten.nl meldt dat de Massariaziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Splanchnonema platani. Deze schimmel behoort tot de Ascomyceten (Zakjeszwammen). De Massariaziekte veroorzaakt een snel optredende houtrot in takken van platanen, met takbreuk als gevolg. Afhankelijk van de locatie van de boom kan dit ernstige problemen met betrekking tot de openbare veiligheid opleveren. De Massariaziekte bevindt zich altijd aan de bovenzijde van takken, waardoor het waarnemen vanaf de grond vrijwel onmogelijk is.
De gemeente laat weten dat tijdens het komende plantseizoen conform de vergunning zal worden voldaan aan de herplantplicht. Het vinden van een geschikte locatie is momenteel in onderzoek, stelt de gemeente.
Op de plaats waar de ziekte boom stond, komt het onafhankelijkheidsmonument. Het monument ter gelegenheid van 100 jaar bevrijding van Doesburg (1813-1913) staat sinds de jaren 90 van de vorige eeuw aan de Zandbergstraat. Oorspronkelijk heeft het monument gestaan op de hoek Kerkstraat en Markt.
Ter gelegenheid van 200 jaar bevrijding en onafhankelijkheid is het initiatief ontstaan om het monument te herplaatsen. Hierover is al meerdere keren een publicatie verschenen, zo laat de gemeente Doesburg weten. De gemeente Doesburg zegt trots te zijn op het feit dat het monument terugkeert op zijn oorspronkelijke locatie.
Sinds begin dit jaar is de gemeente Doesburg samen met een werkgroep bezig met het treffen van voorbereidingen voor het verplaatsen van het monument. Dit gaat zoals gebruikelijk gepaard met het zorgvuldig doorlopen van de nodige procedures en publicaties. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gestichten van Weldadigheid en de Monumentenvereniging 15 april 1945. De overige financiële middelen zijn in maart 2013 beschikbaar gesteld door de gemeenteraad. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september zal het herplaatste en gerestaureerde onafhankelijkheidsmonument feestelijk worden onthuld.
Ik wil het graag geloven. Aan de andere kant: Wat er ook is of was, de boom krijg je er niet mee terug. En, op Rietmaat staat een boom uit zich zelf dood t egaan, of is al dood. Daar mag die herplantplataan wel komen!
Communicatie
Ik beschik inmiddels over meer informatie en documenten. De feiten zijn dat de boom ziek is en een levensverwachting heeft van 5 tot 10 jaar. Daarna heeft de gemeente gevraagd aan de boomstichting of de boom gekapt mag worden om zo ruimte te maken voor het monument. De boomstichting is hiermee akkoord gegaan. De gemeente gaat verder voldoen aan de herplantingsplicht die ze heeft.
Ik had iedereen uitgenodigd mij te mailen voor nadere info van bomenkap/monument. Hedenmiddag heb ik met de wethouder ( mevr. Mulder )gesproken en is mij duidelijk geworden dat ik een verkeerde kijk heb op deze zaak.Mijn gedachten gingen uit van een bepaalde partijpolitiek die hiervoor zou zijn gebruikt.De wethouder heeft mij ervan kunnen overtuigen dat dit niet het geval is geweest. Deze zaak is via de normale gang van zaken gelopen. Dus mijn tip om de mensen de ogen te kunnen openen is hier helemaal onjuist geweest, waarvoor mijn excuus. Wel is jammer te vinden dat deze mooie boom ziek is en daarom om veiligheidsredenen is gekapt.Als hij was blijven staan dan had het monument misschien op de zelfde plaats als oorspronkelijk kunnen komen.
Ik hoop dat men begrip heeft voor deze rectificatie.
Groetjes van een geboren en getogen Doesburger, Edy Riewald
Ik wil graag geloven dat bomen een ziekte onder de leden kunnen hebben. De Gelderlander bericht inderdaad ook dat de plataan de ziekte Massaria had. Dat feit kunnen we nu niet meer controleren. Maar als je bij de Beeldenbank kijkt op internet bij Massaria dan zie je dat een aangetaste boom grijs is verkleurd als je hem doorzaagt. En dat is echt goed te zien. Ik ben geen deskundige en wil geen olie op het vuur gooien maar op de gemaakte foto’s is geen spoortje grijze verkleuring te zien op de resten van de omgezaagde boom. Misschien heb ik het helemaal verkeerd gezien, maar velen met mij zagen een ogenschijnlijk gezonde boom tegen de vlakte gaan. En het feit dat deze boom de gevreesde ziekte had kunnen we nu niet meer controleren. Alleen de foto’s spreken boekdelen.
Er was geen enkele reden om de boom nu te kappen. Hoewel de boom de bewuste ziekte wel zal hebben gehad was de algemene conditie volgens een deskundige die de boom had onderzocht “goed” te noemen.
Vijf jaar had hij zeker nog kunnen staan en bij goed onderhoud misschien nog wel langer.
Het monument had er prima naast kunnen staan. De historische situatie was dan weer hersteld geweest want ook vroeger stond het monument op deze plek naast een forse boom. Ook de veiligheid was niet in het geding.
De werkelijke reden was dat de commissie die zich met de verplaatsing van het monument bezig houdt, het ruimtelijk gezien niet fraai vond om boom en monument naast elkaar te laten staan. De ziekte van de boom is toen dankbaar aangegrepen om hem maar te kappen. Jammer dat de complete raad hierin is meegegaan.
Ook mijn idee, niet meer te controleren,dus weg is weg,monument had gewoon aan de overkant geplaatst kunnen worden,had de boom mooi kunnen blijven staan.
Heel opmerkelijk Bert, jouw reactie en verwijt naar de gemeenteraad. Jouw eigen partij waarvoor jij fractieassistent bent ( GroenLinks) is in maart willens en wetens akkoord gegaan met het voorstel om het monument te verplaatsen op de plek van de zieke boom. Waar staat GroenLinks nu? Ik ben het even kwijt.
Rob, nogmaals: GroenLinks is akkoord gegaan met de kap van deze boom om drie redenen: 1 De boom was ziek 2 Er wordt op korte afstand een nieuwe boom gepoot 3 op deze plaats komt een monument met een toeristische waarde. Wel vind ik dat de optie die Bert naar voren heeft gebracht (monument naast boom) achteraf gezien door de commissie serieuzer overwogen had moeten worden. Of dit ook tot een andere beslissing zou hebben geleid in de raad is moeilijk te zeggen. Ik lees nu bijvoorbeeld over deze bomenziekte dat ogenschijnlijk gezonde takken zomaar kunnen afbreken. Dat lijkt me hier geen wenselijke situatie. Dus ja. Verder lees ik dat deze ziekte ontstaat doordat de vochtvoorziening onvoldoende is. Met andere woorden: deze boom is niet goed verzorgd en had in de zomer water moeten krijgen. Dat is iets om aan de orde te stellen bij de aanplant van de nieuwe boom: hij moet ’s zomers wel water krijgen. Anders is er een goede kans dat ook deze nieuwe boom ziek wordt.
Dus eigenlijk heeft GroenLinks als milieupartij zich niet goed voorbereid op dit onderwerp (ik wil niet zeggen: lopen slapen) en hebben ze spijt van het ingenomen standpunt. Niet sterk om dan achteraf de gehele raad (inclusief je eigen fractie) een verwijt te maken.
Ik heb deze reactie geschreven op persoonlijke titel en dus niet namens GroenLinks. Dat Rob dit graag wel zo zou willen zien, moet hij weten. Een bootje stoken is natuurlijk altijd leuk.
Ik schaam me absoluut niet om zo af en toe een eigen standpunt in te nemen en naar buiten te brengen. Bij GroenLinks kan dit tenminste, bij veel andere partijen doen ze daar heel moeilijk over. Ik denk zelfs dat dit de kracht van GroenLinks is.
Een correctie op mijn suggestie dat de plataan slecht zou zijn verzorgd. Hieronder ter informatie de ongecensureerde tekst van iemand die er wel wat vanaf weet: “Een boom van deze grootte kun je geen water meer geven, deze zoekt het zelf wel zonder problemen op. Een boom met deze standplaats in de verharding zal nooit een vitale boom worden en bij ongunstig weer gaan kwarren zoals dat heet. Deze momenten van kwarren zijn juist de momenten waarop een schimmel als Masaria zijn aanvalt doet op een boom en dan ook grip krijgt op de vitaliteit met alle gevolgen van dien. Vanaf dit moment komt ook de waterhuishouding van de boom in gevaar. Dit is echter wel een gevolg van “het ziek zijn”en niet het gevolg van slechte verzorging.”
Politiek ten top.