Moet Doesburg een zelfstandige gemeente blijven? Die vraag houdt de inwoners van Doesburg bezig. Dat blijkt uit een reportage van DoesburgTV die willekeurige voorbijgangers op straat vroeg over de toekomst van Doesburg als zelfstandige gemeente. Zeker nu ‘Den Haag’ grotere gemeenten wenst en de Provincie Gelderland bij monde van de Commissaris van de Koning stelt dat Doesburg zichzelf op een eiland plaatst. Het onderwerp houdt ook de lokale media bezig. Over twee dagen geeft de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, in een interview zijn visie over dit onderwerp op DoesburgDirect.nl, en maandagochtend komt burgemeester Kees Luesink aan het woord op HanzestadRadio om te reageren op de uitlatingen van inwoners en Cornielje. Maar hieronder eerst de reportage van DoesburgTV.
Share this post
@Doesburgers, die zo vreselijk bang zijn, dat de stad Doesburg in een groter geheel zal “opgaan”.
Eigenaardig dat gevoel van “ETHNOCENTRISME_ (het gevoel dat jijzelf beter bent dan de ander) …….dat
spreekt uit de meeste antwoorden van het merendeel van de Doesburgers die hun mening geven in deze youtube-video.
Lekker “klein” blijven denken en nooit ervan uitgaan dat “anderen” ons misschien iets kunnen leren.
Altijd maar denken dat “WIJ” beter zijn dan “ZIJ”.
In groter verband heeft deze instelling de wereld tot verschrikkelijke oorlogen gebracht.
@duis, ik kan alleen maar zeggen dat als geboren doesburger ik wel weet dat een doesburger heel erg trots is op zijn stad en dus niet makkelijk maar zo ergens in op wil gaan, dus ik begrijp de meeste mensen wel dat ze liever niet onder een andere gemeente vallen, wel zeg ik erbij dat je altijd moet kijken naar meerdere opties, en ingezien doesburg nu niet echt een enorm budget heeft eerder schuld dan is het misschien wel beter om eens te praten en te kijken wat doesburg daaraan kan doen… maar ik weet wel dat een doesburger niet snel ergens anders onder wil vallen want dat zit nu eenmaal in ons hart……
Eens in de zoveel tijd wakkert de discussie over kleine gemeenten weer aan. Nu (10 februari 2014) steekt D66-leider Alexander Pechtold de lont in het kruitvat. Pechtold pleitte tijdens het partijcongres afgelopen weekend voor grotere gemeenten. Kleine gemeenten die op eigen benen willen blijven staan, gaan vaak samenwerkingsverbanden met andere gemeenten aan, maar Pechtold noemt dit ondemocratisch. Die regionale samenwerking speelt zich buiten het zicht van de gemeenteraad af, verklaarde Pechtold. ‘Macht verschuift van de lokale democratie naar een bovenlokale bureaucratie’, aldus Pechtold.
Ik ben bang dat de opmerking van Pechtold houd snijdt. Toch?