Gemeentelijke zelfstandigheid (3): Burgemeester Luesink aan het woord

In de serie over de gemeentelijke zelfstandigheid van Doesburg zijn inwoners en de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, de afgelopen dagen aan het woord geweest. Vandaag reageert burgemeester Kees Luesink op HanzestadRadio op de reacties. Luesink, die zijn waardering uitsprak dat lokale media dit onderwerp oppakken, is van mening dat Doesburg zelfstandig kan blijven. Wel is samenwerken met andere gemeenten daarbij van essentieel belang.

 

‘Als ik de reacties van de inwoners van Doesburg op DoesburgTV zie dan vind ik het buitengewoon leuk om te zien dat mensen zulke sterke overwegingen hebben. Het merendeel van deze reacties duidt op dat we in Doesburg iets bijzonders bij elkaar te hebben en zelfstandig willen blijven. De ‘als vraag’ over met welke gemeente in de toekomst te fuseren, laat zien hoe bijzonder de positie van Doesburg is. Doesburg ligt in het centrum met om ons heen goede buren, maar er is niet een elke richting waar te nemen’, aldus Luesink.

 

Over het interview op DoesburgDirect.nl met de Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, zegt Luesink hetvolgende: ‘Hij heeft zich geuit op zijn bekende manier. Het is aan Doesburg zelf om te bepalen, maar hij voorziet dat gemeenten een zware taak krijgen en de vraag is of dat op de schaal kan zoals het is. Ik ben het met hem eens, gemeenten moeten zich realiseren dat er forse taken op zich afkomen. Voor Doesburg geldt dat we de taken nu goed kunnen uitvoeren. Naar de toekomst komt een grote sociale taak naar de gemeente toe. Ik voorzie dat Doesburg dat uitstekend kan. We werken al lang samen met andere gemeenten. We zijn in staat om dat goed te doen, ook in de toekomst’.

 

Luesink vindt dat Doesburg in de toekomst zelfstandig kan blijven. ‘Het is niet zo dat fusies tot meer geld leidt. Het blijkt dat een fusie niet altijd goedkoper is. In Doesburg hebben we maar weinig managers. En over de ‘als vraag’ met welke gemeente we dan toch moeten fuseren. Als vragen zijn niet prettig. Ik heb geen voorkeur op dit moment als wij moeten fuseren. Wij kunnen vier of vijf kanten op, met de Liemers, Bronckhorst, Rheden, Zutphen. Maar op dit moment is dit niet aan de orde’.

 

Foto: Joost de Wolf/JdW Fotografie

 

 

1 reactie

  1. Wim Robbertsen

    Inderdaad. Goed samenwerken lijkt het devies. Dan kan er veel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑