Zaterdag 8 december vindt in Doesburg Helpportrait plaats, een internationaal fotoproject waarbij mensen die het niet altijd makkelijk hebben middels een professionele photoshoot in het zonnetje worden gezet. Diverse fotografen uit Doesburg nemen deel aan Helpportrait 2012 in Doesburg en wij vragen de komende dagen in aanloop naar het project naar hun motieven. Vandaag is het de beurt aan fotograaf Marijke Schellekens.


Waarom doe jij mee aan Helpportrait?
Alweer enkele jaren geleden las ik voor het eerst over Helpportrait en vond het een goed initiatief, iets om aan mee te doen. Toen ik er vorig jaar weer over las, was het te kort dag om het te gaan organiseren. Dit jaar was daar opeens een berichtje op DoesburgDirect dat Joost de Wolf  bezig was om Helpportrait in Doesburg vorm te geven. Het kwam nu echt op mijn pad, dus heb ik op de oproep van Joost of er fotografen in Doesburg waren die mee wilde doen meteen gereageerd.

De voornaamste rede dat ik meedoe aan Helpportrait is dat ik fotograferen leuk vind en vooral het fotograferen van mensen. Ieder mens is uniek en ik wil dat graag vastleggen op een foto.

Herinneringen blijven levendig als je er een foto van hebt. Steeds meer mensen hebben digitale fotoalbums, steeds minder mensen een fotoalbum dat je door kunt bladeren. Jammer eigenlijk, want een foto in je handen geeft echt een ander gevoel. Voor velen is een foto van een dierbare een belangrijk bezit. Ook een foto van jezelf, een echt portret kan voor iemand een kostbaar iets zijn.


Er zullen steeds meer mensen zijn die geen foto’s meer (laten) maken, bijvoorbeeld omdat ze niet de mogelijkheden hebben om digitaal te fotograferen of geen computer om foto’s te bekijken en op te slaan. Voor deze mensen doe ik mee aan Helpportrait. Een foto van hen maken en door Helpportrait (met zijn sponsors en vrijwilligers) de mogelijkheid hebben die foto’s ook nog af te drukken en aan hen mee te geven is natuurlijk geweldig!


Wat maakt dit project voor jou zo bijzonder?
Elk mens is anders en elke fotograaf is anders. Iedereen die een portret verdient, kan komen en elke fotograaf die meedoet aan Helpportrait zal op zijn of haar eigen manier een portretfoto  maken. Zo zullen op 8 december veel mensen naar huis gaan met een foto waar ze blij mee zijn! Vrolijke, ernstige, (altijd)mooie, gekke en speciale foto’s zullen het worden, voor elk wat wils.


Zelf hoop ik op mooi weer. Wil je op de foto met je voetbal, fiets of met je hond of konijn, met je huisgenoten of in je rolstoel met diegene die je altijd mee uit wandelen neemt, ik zal daar graag buiten een mooie foto van maken. Bij slecht weer zal het binnen moeten, maar ook met die foto komt het wel goed!


Binnen, in het gebouw van Speeltuin Kindervreugd zijn verschillende fotografen aan het werk, maar er is ook een tafel waar iedereen wat te drinken krijgt en waar het vast heel gezellig wordt. Mensen wachten tot hun portret is uitgeprint en klaar gemaakt, de kinderen kunnen er wat spelen en iedereen kan zijn ogen uitkijken naar wat er allemaal gebeurd. Het lijkt me dat zo aan al de voorwaarden is voldaan om van Helpportrait Doesburg een bijzondere en gezellige dag te maken.


Wat hoop je dat dit project teweegbrengt?
Weet jij iemand die een portret verdient?
zo kun je op de affiche van Helpportrait Doesburg lezen. Maar ook: Ben jij iemand die een portret verdient? Laten we hopen dat veel mensen hierop reageren en op 8 december naar de Marijkelaan komen om een portretfoto te laten maken. Kleine of grote mensen, jong of oud, lopend, met de fiets, rolstoel of rolator; iedereen is welkom.


Als jij iemand of een familie weet die best eens een keer in het zonnetje gezet mag worden, vertel deze persoon over Helpportrait! Ben jij zelf iemand die zelden op de foto staat en zal dat ook niet gauw gebeuren, dan heb je nu de kans, ook jij bent welkom! De kans is groot dat Helpportrait een jaarlijkse traditie wordt in Doesburg en wie weet voor sommige mensen het een dag wordt om naar uit te kijken!