Op 14 september 2013 wordt op de hoek van de Kerkstraat en de Markt in het centrum van Doesburg het Onafhankelijkheidsmonument van Doesburg heropgericht. Op deze plaats werd het honderd jaar geleden opgericht ter gelegenheid van de honderdjarige onafhankelijkheid na de Franse bezetting. Na omzwervingen via de Kloostertuin en de Zandbergstraat wordt het nu weer teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek.
Deze heroprichting is op initiatief van een werkgroep tot stand gekomen. De restauratie en de herplaatsing van het monument is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente, de Gestichten van Weldadigheid en de Monumentenvereniging 15 april 1945. Bij de opening van de Open Monumentendag wordt om 10:30 uur het monument onthuld en wordt stilgestaan bij deze herplaatsing met een kort programma.
Programma
10.30 uur: Muziekcorps van de Voormalige Schutterij speelt passende muziek.
10.35 uur: Burgemeester Kees Luesink opent met een woord van welkom.
10.37 uur: Carel Rensing (Stad en Ambt Doesborgh) over Doesburg in 1813
10.45 uur: De burgemeester over het monument in Doesburg
10.50 uur: Iemand van de familie Vree vertelt over het monument aan de Zandbergstraat
10.55 uur: De werkgroep onthult het monument.
Muziekcorps van de Voormalige Schutterij speelt passende muziek.
11.00 uur: Burgemeester dankt voor belangstelling, inzet en bijdragen.
Het Carillon wordt bespeeld door Frans Haagen, geënt op Neerlands onafhankelijkheid.
De werkgroep Heroprichting Onafhankelijkheidsmonument Doesburg bestaat uit: Gerrit Bouwhuis, Henk Beijen, Rinus Rabeling, Burgemeester Luesink.
Het oorspronkelijke monument had aan vier zijden een waterpunt. Dit was na korte tijd niet meer in functie en de waterpunten zijn destijds vervangen voor leeuwenkopjes. Na overleg met Vitens bleek dit niet te herstellen in het huidige monument. Gekozen is om naast het monument in samenwerking met Vitens een openbaar drinkwatertappunt te maken. Hier kan iedereen gratis water tappen. Het tappunt is van de stichting Join-the-Pipe.org, zij vraagt aandacht voor het drinkwaterprobleem in de wereld. Voor ieder tap in Nederland wordt een waterpunt in een ontwikkelingsland geslagen.
Ook het streekarchivariaat De Liemers en Doesburg (Nieuwstraat 4) biedt op deze dag de gelegenheid om een kijkje achter de schermen te nemen. Behalve de gebruikelijke rondleidingen in de kluis, is er ook nu weer de gelegenheid om dubbele en afgeschreven boeken voor een zeer redelijke prijs te kopen. Honderden boeken m.b.t. locale, regionale en landelijke historie zijn voor de bezoeker uitgestald. Tenslotte is er een kleine tentoonstelling ingericht met afbeeldingen van het onafhankelijkheidsmonument en een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het pand (Nieuwstraat 2-4).
En kijk daar,er staat een boom
Frans Schilderman: er stond een boom!
Mooi die terugplaatsing op de oude plek. Het watertappunt vind ik een prachtig initiatief!
Frans van de Krul,op de oude foto staat zeker 1 boom..