De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Doesburg hebben Liesbeth Tuijnman (oud-burgemeester Overbetuwe) en Gosse Noordewier (oud-burgemeester Wijchen) als informateurs de opdracht gegeven de mogelijkheden tot vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders voor de gemeente Doesburg te onderzoeken. Er wordt gekozen voor een coalitie tussen Stadspartij, D66, VVD en PvdA.
Het nieuwe college zou bij voorkeur het huidige collegeprogramma als basis moeten nemen. Het nieuwe college heeft bovendien zo veel mogelijk een raadsbrede steun. De coalitiepartners leveren minimaal een derde wethouder, die de instemming van de overige fracties heeft.
‘Om uit te zoeken in hoeverre deze uitgangspunten en kaders gedeeld worden door alle fracties, hebben wij op 29 april met alle fractievoorzitters gesproken. Uit deze gesprekken is gebleken dat een coalitie mogelijk is tussen de Stadspartij, D66, VVD en PvdA. Over de personele invulling vindt overleg plaats. Op deze wijze kan een brede coalitie worden gerealiseerd. De partijen zijn zich ervan bewust dat rust en consensus belangrijk zijn om de periode tot de gemeenteraadsverkiezingen op een goede manier, constructief en resultaatgericht te kunnen afronden’, aldus Tuijman en Noordewier in een gezamenlijk persbericht.
Op 1 mei hebben de informateurs gesproken met de vier fractievoorzitters van de beoogde coalitie. Uit dit gesprek is gebleken dat zij de bovengenoemde uitgangspunten en kaders willen steunen. De informateurs: ‘Zij hebben het vertrouwen in elkaar en in een constructieve samenwerking uitgesproken. Het nieuwe college zal collegiaal bestuur als werkwijze hanteren. De vier fractievoorzitters hebben benadrukt dat het bestuurlijk handelen in het belang van de inwoners hierbij voorop staat’.
Er is volgens de informateurs een breed draagvlak voor een nieuw te vormen college met vier deeltijd wethouders. De informateurs: ‘De coalitie kan rekenen op een meerderheid in de raad. Dit betekent stabiliteit. De fractievoorzitters hebben aangegeven dat het collegeprogramma de basis blijft voor het collegebeleid. Ook is geconcludeerd dat rust en continuïteit voorop staan. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het nieuw te vormen college tot aan de gemeenteraadsverkiezingen 2014 de uitvoering van het collegeprogramma voortvarend en met kracht zal vervolgen’.
4 deeltijds wethouders, hoe gek kunnen we het maken. Het Pluche is wel erg intrek! Of dit de slagvaardigheid van het college zal vergroten is zeer twijfelachtig of zal na dit debacle de SP,GrL en het CDA de lachende 3e zijn?
Goed nieuws!
Die wordt een mooie stabiele coalitie.
Oh ja wat betreft de eeuwige kritiek van Frans: misschien heb jezelf wel alle tijd om deze functie te vervullen?
Er komt heel wat werk op de Wethouders af en dit zal er niet makkelijker op worden. De nieuwe verdeling zal zorgen dat de taken beter verdeeld kunnen worden en dat er meer werk verzet kan worden.
Kritiek is goed maar dan wel opbouwend graag. Ander moet je het zelf gaan doen….
Peter,
Goed nieuws? Denk dat het een hele instabiele coalitie zal worden.
Kan je omgaan met tegen gas? Heb tijd zat om dit te doen, komt zeker veel op het College af, dit is door de VVD en PvdA over schutting naar de gemeentes gegooid.
Zo hou je veel werk.Of de verdeling van taken een betere oplossing zal zijn en er meer werk zal kunnen worden verzet is ook maar de vraag, dit geeft veel werk in overleg en afstemming en zal weer snel tot onenigheden kunnen gaan leiden.
Opbouwende kritiek?Heb je even de tijd? Kan met zeer veel verbeter voorstellen komen.Zo veel wethouders gaat ten koste van de slagkracht, deze verdeling is een zwakte bod.
Hallo Frans,
Dankjewel voor je reactie. En ja.. wij verschillen wij van mening.
Uiteraard is goed overleg de sleutel tot succes en ik ben er dan ook van overtuigd dat deze uitdaging een goede uitvoering zal gaan krijgen.
Je kunt alles wel in het negatieve trekken maar Doesburg heeft behoefte aan een positieve instelling, hoe moeilijk de klus ook zal zijn.
Ik ben zeer benieuwd naar je verbeterpunten en hoop die te zien in het verkiezingsprogramma van 2014 en misschien heb je jezelf dan ook verkiesbaar gesteld..
Peter,
Discussies en conflicten zijn nauw verbonden met het bedrijven van politiek.
Politiek bestaat zelfs in belangrijke mate uit conflicten en tegenstellingen.
Conflicten zijn vaak verweven met onderlinge opstandigheid bij en binnen partijen.
Denk dat dit juist het spannende is van leuke politiek.
Een voordeel van het programcollege geldt dat het daadkrachtig op kan treden bij weinig wethouders en een duidelijke politiek kan voeren. Nadeel is echter dat partijen die buiten het college staan, geen invloed op het beleid hebben.
Een verbeter punt zou kunnen zijn een afspiegelingscollege, dit is dan duidelijk een betere afspiegeling van de gemeenteraad. De meest belangrijke partijen zijn dan hierin vertegenwoordigd.
Door het vormen van een programcollege zullen er met zo veel partijen veel compromissen noodzakelijk zijn en dat zal dan weer onduidelijkheid geven over het te voeren beleid en zeker nu er de hoog nodige slagkracht moet komen.