Dick Purmer uit Ruurlo geeft een lezing in Doesburg; ‘De muntslag tijdens de republiek en de voortgangers’. De lezing wordt gehouden op donderdag 24 oktober in Het Meulenhuus in Doesburg. De lezing begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.30 uur open. Voor leden van de vereniging Stad en Ambt Doesborgh is de toegang gratis. Niet leden betalen 5 euro per persoon.
In het eerste deel van deze lezing wordt aandacht besteed aan de periode 600 v. Chr. tot 1568 n. Chr. Hierbij valt te denken aan primitief geld, Griekse en Romeinse munten en de in Nederland geslagen munten, waarbij o.a. een aantal voorbeelden van Middeleeuwse munten.
Vervolgens wordt ingegaan op de muntslag tijdens de Republiek, de periode van 1568 tot 1795, ook wel de Provinciale muntslag genoemd. Hierin komen aan de orde:
– De organisatie van het muntwezen, de controle op de muntmeesters, de productiewijze en de muntvoorschriften in de vorm van ordonnanties;
– De belangrijkste munttypen, daarbij aandacht voor de noodmunten aan het begin van de Tachtigjarige oorlog en het gebruik van instempelingen op de munten, de zgn. kloppen. Zo zijn er instempelingen met de functie van belastingmaatregel. Ook de export van het geld door de VOC komt aan de orde.
– Enig inzicht wordt gegeven in de waarde van het geld, wat de lonen bedroegen in de Gouden eeuw en een voorbeeld hoe het inkomen van een predikant in 1658 werd besteed. Uitermate interessant. In plaats van gas, elektriciteit en water wordt het geld uitgegeven aan turf en bier.
– Tot slot voorbeelden van de muntslag van twee Achterhoekse munten en wel ’s-Heerenberg en Zutphen.
Dick Purmer houdt zich als amateur bezig met de numismatiek. Was een aantal jaren voorzitter van het Koninklijk Genootschap voor Munt- en Penningkunde. Hij heeft een boek geschreven over het Nederlandse kopergeld van 1523 tot 1797. Daarnaast twee handboeken over de Provinciale muntslag, de Nederlandse provincies met uitzondering van Brabant en Limburg. Het boek over Brabant en Limburg verschijnt in 2014. In het Jaarboek voor Munt- en Penningkunde en het tijdschrift De Beeldenaar zijn vele artikelen van zijn hand verschenen.
Als vrijwilliger werkt hij in het Historisch Museum De Waag te Deventer om de uitgebreide collectie munten en penningen te beschrijven.