Wethouder Henk Westra van de gemeente Doesburg kijkt met een goed gevoel terug op het debat over de koopzondagen in Doesburg. Het woensdagavond in het Stadhuis gehouden debat zorgt volgens Westra voor waardevolle input om tot een goed voorstel te komen hoe Doesburg in de toekomst moet omgaan met koopzondagen.
Aan de hand van vier stellingen bogen zo’n 50 aanwezigen zich over het onderwerp koopzondagen. De deelnemers waren ondernemers, burgers, vanuit religie, Culturele Zondag Doesburg en raadsleden. De laatste groep fungeerde als toehoorders, aldus Westra, die verder pers niet toeliet tot het debat.
‘Op de stelling dat winkels alle zondagen open mogen, liet de meerderheid weten dat de gemeente de keuze voor ondernemers vrij moet laten. Verder hebben we gevraagd of de Culturele Zondag Doesburg beschermd moet blijven. Een enkeling zei hierop ja uit vrees dat de kracht van het merk Culturele Zondag Doesburg zou kunnen verwateren wanneer winkels ook open zijn. Ook waren er geluiden dat tijden veranderen en dat veel zaken worden vrijgelaten’, aldus Westra.
Westra is tevreden over hoe het debat is verlopen. ‘In een debatopstelling hebben we meningen kunnen peilen. Na afloop had ik een goed gevoel, omdat de stemming goed was en er geluiden waren dit vaker te doen. Wij moeten vanuit het College van B&W nu met een voorstel over een nieuwe regeling voor zondagopstelling komen, waarna de Gemeenteraad beslist over koopzondagen’.
Doesburg Direct is er weer snel bij! In grote lijnen klopt het artikel, maar er is natuurlijk veel meer over de tafel gegaan.
Zo zie ik het dat de discussie, opgezet door B&W, informatie moet opleveren die B&W moeten weten om een gefundeerde beslissing te kunnen nemen in deze. Persoonlijk vind ik elke bemoeienis van welke overheid dan ook een gruwel voor de ondernemers. Gelukkig heb ik op deze discussie avond gezien dat er velen aan “mijn” zijde stonden.
Maar, dat geldt wat mij betreft dan ook voor andere verenigingen en of gezindten. Ook zij moeten weten dat ondernemers meer ruimte nodig hebben om de kar te trekken! Dat betekent eveneens dat vanuit geloofsovertuigingen en de kunstenaarsgroep, (juist deze meer vrijgevochten groep mensen zou dat moeten begrijpen) er ook geen voorschrift, of privilege op de zondag gelegd mag worden.
Daarnaast is het tijd dat het gelijke monniken gelijke kappen principe in ere hersteld wordt. Niet de ene winkel of patatzaak (louter als voorbeeld) wel en de andere niet! Laat de ondernemer zijn eigen 24/7 keuzes maken en als hij dan de zondag als rustdag ziet en niet werkt heeft hij voor zichzelf een goede maar vooral vrije keuze gemaakt.
Als de banken slecht staan staan de overheid klaar met miljarden, en hier vragen ze niet eens om geld, maar om vrijheid. Burgemeester en wethouders, maar ook de raad, geef deze ondernemers dit kleine beetje vrijheid!
toegift in deze: http://www.gelderlander.nl/regio/arnhem/steden-werken-winkeliers-tegen-1.4055847
Van dit soort politieke mensen krijg je pijn in de buik! Gelukkig zijn ze hier in Doesburg niet zo…
Opkomst was erg groot, ik schat ca 75 personen. Er waren mensen bij die zich niet hadden aangemeld, dus de zaal was heel vol. Schat dat de meeste aanwezigen direct betrokken waren, dus ondernemers en er was 1 vastgoedeigenaar aanwezig. Verder was er een groep van de Culturele groep aanwezig, die niet wensen dat er op de Culturele zondag winkels open zijn, zou invloed hebben op het bezoekers aantal.
Was zelf als burger aanwezig, winkelier zijn nu ook weer zeer sterk verdeeld, vandaar mijn succes wensen aan het college om hier soep van te maken. Er zijn winkeliers die ook graag de culturele zondag open willen zijn, de zgn uitzonderingspositie. Anderen vinden zich hier weer in achtergesteld. Er zijn winkeliers/bedrijven die het liefst alle 52 zondagen open zouden willen.
Burger (Consumenten) waren sterk ondervertegenwoordigd. Mijn standpunt is: of winkeliers op zondag open zijn, moeten ze zelf weten, is hun verantwoordelijkheid maar men dient wel rekening te houden dat er mensen zijn die uit geloofsoverwegingen niet willen niet gedwongen worden (er waren 2 mensen uit Rhenen die tegen werken op zondag zijn). Dit geldt tevens dat werkgevers zich aan het CAO dienen te houden.
Een algemene uitkomst zou ik niet kunnen vinden, zie soep. Hoe er verder wordt gegaan is mij niet duidelijk. Het college vond het toch een zinvolle avond, men heeft nu wat meer inzicht in de argumenten van voor en tegenstanders.
PS:
Wethouder Westra vroeg de aanwezigen of deze bezwaar zouden hebben als de volgende keer de pers aanwezig zou zijn geweest, deze waren eenzijdig geweerd, gemeente was bang dat men zich in zou houden in de diskussie.
De aanwezigen waren unaniem voor de aanwezigheid van de pers.
Ik was daar ook die avond Frans maar volgens mij was er zeker geen unanieme instemming met aanwezigheid van de pers.
Net als ikzelf waren er velen dat in dit stadium blij mee dat er juist geen pers bij aanwezig was.
Sorry Hanneke, bijna unaniem.
Heb toch de indruk over gehouden dat er de volgende keer er wel pers aanwezig mag zijn.