Het programma Ode aan onze doden van Omroep Gelderland staat op 17 januari helemaal in het teken van Doesburg. Presentator Marlies Claasen bezoekt in deze aflevering onder andere de algemene begraafplaats aan de Meipoortwal, die in 1829 in gebruik werd genomen. Verder verhalen over de wasbaas die meer met fotografie had, een Schotse Doesburger die ontdekkingsreiziger werd en een zoektocht naar een verloren gewaand snoepje.
Robert Jacob Gordon (1743-1795) is één van de eerste ontdekkingsreizigers die ons land kent. In dienst van het VOC maakt hij diverse reizen naar en in zuidelijk Afrika. Onze geschiedenisboekjes hebben de Doesburger van Schotse komaf een beetje links laten liggen.
Robert Jacob Gordon, eigenlijk een militair, ontwikkelt zich tot cartograaf, botanicus, zoöloog, antropoloog en diplomaat. Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit een enorme verzameling van zijn tekeningen en kaarten, met heel veel Afrikaanse dieren en inwoners als hottentotten en bosjesmannen.
Johannes Hendrikus Heintzberger (1855-1932) een ondernemende Doesburger die ervoor zorgde dat er snoepgoed werd verkocht met de naam Doesburgsche Balletjes. Johan begon de zaak in 1886 en de balletjes zijn jarenlang in de familie gebleven. Maar na minder goede tijden sloot de winkel en verdween de typisch Doesburgse lekkernij. Marlies roept hulp in van een deskundige en praat met de achterkleindochter van Heintzberger. Lukt het om de Doesburgsche Balletjes nieuw leven in te blazen?
Johan (Jo) Herman Janssen (1896-1966) Wasbaas Janssen was een legendarisch Doesburger. Hij trouwde met de dochter van een wasserij-eigenaar, maar werd vooral bekend als fotograaf. Dozen vol met negatieven staan nu in het Achterhoeks archief (Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers). Johan, ook wel Jo, deed nog veel meer zoals dirigeren, acteren en politiek bedrijven, maar fotografie was zijn passie.
Hij werkt onder andere voor dagblad De Graafschapbode en was overal in Doesburg paraat met zijn camera en sigaar. Hij maakte foto’s van Doesburg in oorlogstijd, festiviteiten en plechtige gebeurtenissen, maar was ook gek op grappen en bedacht met journalisten prachtige 1 april-verhalen. Jo maakte dan mooie trucage-foto’s waar de argeloze lezers allemaal instonken.
Verder een kunstenaar die zich miskend voelde maar wel rijkelijk investeerde in een Arnhems museum, de schipbrug die verdwijnt en een aantal bijzondere graven.
Uitzending: 17 januari vanaf 18.20 uur; daarna herhalingen.