Bij 66 procent van de horeca, sportkantines, supermarkten en slijterijen in de gemeente Doesburg wordt de wettelijke leeftijdsgrens voor alcoholverkoop niet nageleefd. In het kader van het regionale alcoholmatigingsproject is een mysteryguest-onderzoek uitgevoerd in de gemeente Doesburg. Vijftien mysterykids, van 15 jaar, gingen van april tot en met juni 2012 op pad om steekproefsgewijs cafetaria’s, horecagelegenheden, slijterijen, sportkantines en supermarkten alcohol te kopen. In totaal zijn 12 locaties in Doesburg bezocht. De mysterykids deden bij elke locatie twee aankooppogingen en konden op veel plekken alcohol kopen.
Wettelijk gezien mogen jongeren pas vanaf 16 jaar zwakalcoholische dranken zoals bier, mixdrank en wijn kopen en vanaf 18 jaar sterke drank. Verkopers van alcohol moeten daarom eerst de leeftijd van de koper vragen en deze vaststellen door controle van een geldig identiteitsbewijs. Uit dit onderzoek blijkt dat dit bij 66 procent van de aankooppogingen niet correct gebeurt. In Doesburg houden de horeca en de supermarkten zich het slechtst aan de wettelijke leeftijdsgrens.
Op 1 januari 2013 treedt de nieuwe Drank- en Horeca Wet in werking. Hierdoor komt de taak om de leeftijdsgrens te handhaven bij de gemeente te liggen. De uitkomsten van het mysteryguest-onderzoek kunnen volgens de gemeente worden gezien als een eerste meting om te kijken hoe de huidige naleving van de regels is. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de toekomst ook gebruikt bij de handhaving. Alle bezochte locaties ontvangen een brief van de gemeente.
De gemeente Doesburg participeert in een regionaal project Jeugd en alcohol. Het belangrijkste doel van het project is om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar tegen te gaan. De activiteiten richten zich op ouders, scholen, horeca, jongerenwerk en sportverenigingen. De inzet is om op iedere plek waar jongeren komen zo veel mogelijk dezelfde boodschap te laten horen: zo lang mogelijk uitstellen van het gebruik van alcohol. Een goede naleving van de leeftijdsgrenzen is hierbij een belangrijk punt.
Ziet U het al voor U?
Er staat een jongeman (15) – goed uit de kluiten gewassen – voor
de toonbank een biertje te bestellen”:
De Barkeeper: Ja….JIJ wil dus een biertje?
De Jongeman: “U heeft mij toch wel verstaan?”
Of zal ik bij BETER HOREN een afspraak voor
U maken? Het Hoofdkantoor is in deze stad.
De Barkeeper: “Ja – Ja .. maar kun je mij even aantonen,
dat jij wel 16 jaar bent?”
De Jongeman: “U gelooft mij toch niet als ik U zeg dat ik al
20 ben en dat ik mijn paspoort niet in mijn
zak heb zitten en dat ik al drie keer gezakt ben
voor mijn rijbewijs”, maar dat ik vreselijke trek
heb in een biertje en dat die mijnheer die
naast mij staat met mij helemaal geen zin heeft om
nog langer te wachten voordat U mij (ons) even een
biertje inschenkt!”
Moraal van dit Verhaal:
Val de GEMEENTE en de HORECA met deze onzin niet lastig.
Leg de verantwoordelijkheid bij de ouders en de kinderen zelf
om vooral niet te veel alcohol tot zich te nemen.
Nog “effe” en te dik ogende mensen mogen geen kroketten en
bitterballen meer bestellen….
Is leeftijdsgrens te handhaven?
Het is al langer bekend dat jongeren onder de 16 jaar die alcohol willen kopen daar gemakkelijk in slagen. Dit blijkt uit het onderzoek dat vijftien mysterykids, van 15 jaar, deden van april tot en met juni 2012 in cafetaria’s, horecagelegenheden, slijterijen, sportkantines en supermarkten deden. Onderzoek met zogenaamde mystery shoppers wijst uit dat ook veertien- en vijftienjarigen geen problemen hebben om alcohol via de detailhandel te verkrijgen. Daarnaast blijkt het voor jongeren eenvoudig om alcohol te bestellen via internet. Het is een illusie om te verwachten dat een leeftijdsgrens echt goed kan worden gehandhaafd, een jongere die aan drank wil komen, zal daarin slagen. Toch gaan er minder jongeren drinken. Veel jongeren (en hun ouders)en 34 % van de gelegenheden, houden zich namelijk wel aan de gestelde leeftijdsgrenzen. De norm zal bij dit kabinet zeker gaan verschuiven. Bij een leeftijdsgrens van 18 jaar zal het voor zeventienjarigen niet zo moeilijk zijn om alcohol te kopen maar voor veertien- en vijftienjarigen wordt het wel een groter probleem.
Mijn persoonlijke mening
1 schaap over de dam en er volgen er meer. Dat zie je in horeca gelegenheden waar men het niet zo nauw neemt met de regels. Staat men er 1 toe te roken dan staat de zaak snel blauw en schenkt men 1 jongere alcohol dan volgt de rest ook je kunt dan niet meer weigeren.Zover de theorie.
Feit is dat hersenen van jongeren zich minder goed ontwikkelen bij alcohol gebruik. Je brein is rond je 18de uitgegroeid! Het is roofbouw op de ontwikeling van je hersenen indien je alcohol drinkt.Onderzoek heeft uitgewezen dat het al snel enkele IQ’s kan schelen.Zelfs tot een onderwijs nivo lager! Nu zijn jongeren over het algemeen niet erg onder de indruk van harde feiten en naar ouders luisteren dat doet een beetje puber ook niet. Dan moet de overheid een handje helpen! Leeftijd verhogen zorgt ervoor zoals Frans al zegt dat in ieder geval de jonge groep die nu wel toegang tot alcohol heeft dit waarschijnlijk niet meer zal hebben zij vallen dan te veel op! Om de hersenen van onze toekomst te beschermen is medewerking van de horeca en detailhandel nodig! Gebeurd het niet vrijwillig dan maar onder dwang. In buurland Engeland verliest men al heel snel de vergunning indien men alcohol schenkt/verkoopt aan jongeren onder de 18 jaar daar zijn ze niet kinderachtig in. Overigens halen de Engelsen het dubbel en dwars in na hun 18e, maar dat is een ander probleem 🙂
Snap een ding niet, de Gemeente geeft jongeren onder de 16 jaar geld om alcohol te nuttigen? Dejongeren nuttigen het ook echt heb ik zelf gezien.Wie zijn er dan allemaal fout in dit verhaal?
De heer Appie van der Beek heeft een PUNT!
Het is heel erg FOUT – om maar niet van SCHANDE te spreken – dat de GEMEENTE zelf of in elk geval namens de Overheid, kinderen van 15 jaar, deze “test” als “Mystery-Guests” laat uitvoeren bij de Horeca-ondernemers.
Zou mij niet verbazen – ik ben geen JURIST – dat dit zelfs strafbaar is, zijnde “aanzetten tot geweld of in dit geval tegen het bewust maken van een overtreding”.
Dat deze te jonge “Mystery-Guests” ook nog deze ten onrechte verstrekte ALCOHOL-houdende dranken opdrinken en niet inleveren bij hun opdrachtgever, is begrijpelijk en lachwekkend.
Kan het dommer? Antwoord: Neen!
Appie,
Wie schrijft er dat de gemeente geld gaf om Alcohol te nuttigen?
De mysterykids deden bij elke locatie twee aankooppogingen en konden op veel plekken alcohol KOPEN!
Dus niet nuttigen!
Alle bezochte locaties ontvangen een brief van de gemeente.
Ben wel benieuwt naar de inhoud van die brief.
volgens mij is het heel simpel om het te handhaven nl: vraag naar iedereen om de legitimatie en dan bedoel ik jongeren die je niet kent als ondernemer want zolang je niet vraagt weet je ook niets…
Dus het is heel simpel, en iedereen kan natuurlijk ouders en jongeren zeggen je bent zelf verantwoordelijk dat klopt ook … maar wat is het voor moeite als je als horeca ondernemer even vraagt aan een jongere die je nog niet kent, want men kent elkaar al snel in deze wereld, om even een legitimatie te vragen……het is onzin om te zeggen je moet elke jongere naar een legitimatie blijven vragen want een onder nemer kent ze snel genoeg.