Wijkraad Binnenstad Doesburg onderzoekt de mogelijkheid om de gehele binnenstad van Doesburg te voorzien van klassieke straatverlichting. Het gaat om een haalbaarheidsonderzoek en komt voort uit de wensen van bewoners van het centrum, aangegeven bij een onlangs gehouden wijkraadbijeenkomst. De wijkraad heeft inmiddels informatie ingewonnen bij de gemeente Doesburg om te achterhalen om hoeveel palen en lampen het precies gaat, en aan welke bedragen er gedacht moet worden.
In het centrum van Doesburg staan momenteel 307 lichtmasten, waarvan 134 klassieke en 173 reguliere lichtmasten. Van deze 173 reguliere lichtmasten hebben er inmiddels 104 hun verwachte levensduur overschreden, zo laat de gemeente weten. Een reguliere lichtmast (mast en armatuur) kost ongeveer 1.100 euro. Een klassieke lichtmast ongeveer 2.000 euro.
Een vlotte rekensom leert dat het snel om een investering gaat van 350.000 euro wanneer de huidige reguliere lichtmasten vervangen worden door klassieke. ‘Het gaat om een groot project en we kijken naar de lange termijn. We staan helemaal vooraan en inventariseren naar aantallen en kosten’, aldus Teja Peters, voorzitter van Wijkraad Binnenstad Doesburg.
Peters vervolgt: ‘De intentie is om meerdere partijen bij dit project te betrekken. Denk aan overheid, energieleverancier en natuurlijk de medewerking van de bewoners van de binnenstad wordt zeer op prijs gesteld. We hebben al gehoord dat er bewoners zijn die bereid zijn zelf een lichtmast voor hun huis te financieren. Of misschien moeten we iets met crowdfunding. Maar zover is het allemaal nog lang niet’.
De gemeente merkt op dat voor het in stand houden van openbare verlichting in Doesburg een zogenoemde voorziening aanwezig is waarin jaarlijks 58.000 euro wordt gestort. Op basis van een beheerplan kan geld uit deze voorziening worden gebruikt voor het vervangen van lichtmasten. Voor het opwaarderen van bestaande lichtmasten door luxere, klassieke lichtmasten mag en kan deze voorziening niet worden gebruikt, zo laat de gemeente weten.
Het verzoek tot haalbaarheidsonderzoek naar het plaatsen van klassieke lichtmasten komt voort uit de wens van bewoners. ‘Tijdens een bijeenkomst van onze wijkraad kwam naar voren dat dit punt nummer 1 is op de agenda. Het is dan onze taak als wijkraad om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Het is allemaal nog heel pril en de brief van de gemeente, waarin antwoorden op onze vragen zijn gegeven, hebben we net binnen. We gaan nu overleggen hoe we als wijkraad hier verder mee gaan’, aldus Peters.
misschien een idee om een beetje geld weg te leggen voor de bestrating in de binnenstad zodat men niet als een milkshake op de fiets door de binnen stad stuitert…
Over straatverlichting (al of niet klassiek) en bestrating gesproken – allemaal zonder enige twijfel belangrijke- en absoluut nodige voorzieningen…..
Wie financiert eigenlijk die levensgevaarlijke- en te grote PLANTENBAKKEN (nota bene midden op de straatweg) in de binnenstad? Plantenbakken die NIET zichtbaar zijn tussen de geparkeerde auto’s; plantenbakken die de plaats innemen van automobielen, die daardoor niet kunnen parkeren; plantenbakken die het verkeer op kruispunten in gevaar brengen.
auto’s horen zo wie zo niet in de binnen stad, daar horen juist planten bakken en mooie lantarens en verlichting.
Doesburg zou het moois zijn als de binnen stad vrij is van auto’s, fietsers, bromfietsers, motoren enz… en dat de straten mooi gelegd zijn zodat men niet struikeld over los liggende stenen, en dat men de honden poep op zou ruimen, en zodat je rustig kunt winkelen en een terras kunt pakken, zodat je niet aangereden wordt door bestuurders die denken dat ze alles mogen… maar ja dat is een utopie omdat men altijd wel wat heeft om het af te ketsen(ondernemers gel*l enz), maar wat zou dat mooi zijn zo’n stad waar ik geboren ben en mijn ouders…helaas..
Sorry … ik woon pas 15 jaar in Doesburg. Weet dus – hoe dom – niet wie W.v.D. is. Waarom niet “voor de dag” met Uw volledige naam, zoals de Heer Richard Kok al vele malen iedereen verzocht heeft te doen?
Ben trouwens in Doesburg komen wonen omdat ik Doesburg zo mooi vond- en nog steeds vind.
De drie essentialia van Doesburg schijnen voor U nog niet genoeg:
1) geen verkeers-lichten in Doesburg; 2) de voetganger heeft voorrang, voornamelijk omdat er onvoldoende trottoirs zijn en daardoor jong en oud gewoon MIDDEN op straat loopt en tenslotte 3) de afstand vanaf de Rijksweg tot het hartje van de stad is slechts 400 meter. Je bent dus met andere woorden meteen “thuis”, zonder door afschuwelijke buitenwijken te hoeven lopen of rijden.
Maar dat is voor de heer- of misschien wel voor mevrouw W.v.D. nog niet genoeg: De binnenstad van Doesburg moet “autovrij” gemaakt worden en als een soort Maxi – Madurodam – een dode stad worden, alwaar je jezelf op een vlakke Posbank waant met veel stilte en wat kleine wegkwijnende winkeltjes. Zou W.v.D. willen adviseren zijn landelijke utopie v.w.b. de Hanzestad Doesburg maar te laten varen en vooral niet te willen dat Doesburg een “dode stad” gaat worden.
@W.v.D moet Doesburg 1 groot openluchtmuseum worden ofzo ?
@W.v.D: terug naar de middeleeuwen dan maar, kunnen we met paard en wagen de stad in.
Enne…… wanneer is er voor het laatst een ongeluk gebeurt met auto en voetganger??????
Woon nu 18 jaar hier en in die tijd is er nog nooit een auto versus voetganger ongeval geweest bij mijn weten.
De Doesburgse automobilist houdt zeer wel rekening met al die toeristen die kris kras over de straat lopen.
JaJa W.v.D …..deze Hanny heeft helemaal gelijk. Het is opvallend hoe de automobilist in Doesburg zich volledig aan het midden op de straten slenterend “voetvolk” – aanpast. Het enige gevaar aanwezig, zijn de zwalkende fietsers, die in de binnenstad, alwaar de auto’s al in de weekeinden zijn verbannen, tegen de voorschriften in, toch gewoon blijven fietsen. Maar ook dat valt uiteindelijk erg mee, want in de 15 jaren dat ik in Doesburg woon, heb ik nog nooit een aanrijding gezien.
Ik zou een groot voorstander zijn. Neem de Bergstraat. Een prachtige straat maar met vreselijk lelijke lantaarnpalen. Het zou deze straat echt sieren.