CDA: ‘Bestuur zwembad Den Helder aan zet’

Het bestuur van zwembad Den Helder is aan zet om de financiële uitdaging die het heeft aan te gaan. Dat meldt coalitiepartij CDA, die tegen een motie heeft gestemd om Den Helder een goedkope lening te geven.

 

GroenLinks kwam woensdagavond tijdens de commissie MO met een motie om het rentepercentage van een lening van Den Helder naar beneden bij te stellen. Alleen oppositiepartij SP steunde de motie.

 

CDA laat in een reactie weten dat de motie van GroenLinks niet doordacht is. CDA wijst erop dat de bewuste lening contractueel is aangegaan voor een looptijd van 30 jaar. Verder levert de lening de gemeente rente-inkomsten van 48.000 euro per jaar op. Het verlagen van het rentepercentage zoals GroenLinks voorstelt zorgt volgens CDA voor een verlies van 25.000 euro per jaar op de gemeentebegroting. Verder voorziet de motie van GroenLinks volgens CDA niet in een dekkingsvoorstel en schept het precedentwerking waardoor de gemeente financiële risico’s zou lopen.

 

‘Ook de CDA fractie realiseert zich dat het zwembadbestuur voor een moeilijke financiële klus staat en realiseert zich ook het belang van het behoud van een zwembad in Doesburg. Desondanks zal vooralsnog het zwembadbestuur aan zet zijn om de financiële uitdagingen aan te gaan. Onze fractie vindt het vervelend dat bij het zwembadbestuur mogelijk verwachtingen zijn gewekt die niet waargemaakt kunnen worden’, zo laat CDA weten op haar Facebook-pagina.

 

 

6 reacties

 1. Rob Gossink ( CDA Doesburg>

  Gisteravond is een concept motie besproken met de bedoeling om de meningen van de verschillende fracties te peilen en argumenten uit te wisselen. De stemming zal pas op 25 september zijn bij de raadsvergadering (als tenminste GL de motie nog aanhoudt).De tweet van GL waarbij het college gezegd zou hebben dat het zwembadbestuur ” vette pech” zou hebben viel bij ons verkeerd omdat deze quote simpelweg niet gebruikt is door het college. Sterker nog, alle fracties en het college realiseren zich dat het zwembad het financieel erg moeilijk heeft.

 2. Frans van der krul

  Natuurlijk is sporten gezond een ieder moet een sport uitzoeken die je aanspreekt en deze uitoefenen,of het nu voetbal, zwemmen, tennis enzz is zondermeer is dit goed.
  Maar wat ik niet begrijp is de logica van een rente verschil voor de verschillende sport organisaties, of dit nu Verenigingen of Stichtingen enz..zijn.
  Het rentetarief zou minimaal 1% boven het percentage dat de BNG voor een identieke lening aan de
  gemeente rekent.
  Ik weet dat afspraken in het verleden niet voor altijd zouden moeten gelden (30 jaar is te lang), trek dus nu alles op naar het juiste ( BNG) nivo!

 3. Kees van Immerzeel

  Het precedent voor een renteverlaging ligt er al: het rentepercentage van een lening aan Woonservice IJsselland (925640 euro) is zonder overleg met de raad verlaagd van 5,73% naar 2,11%. Was dat dan geen ‘verlies voor de gemeentebegroting? Als de motie zou worden aangenomen scheelt dat het zwembad jaarlijks 27000 euro. Dat is 0,1% van de gemeentelijke begroting. Dat ‘gat’ zou toch door de gemeente gemakkelijker te dichten moeten zijn dan voor het zwembad, waar het bedrag 3% van de begroting uitmaakt (35 maal zoveel). Maar kennelijk is bij het college met het CDA het hemd nader dan de rok. Vergeet ook niet dat het college het schoolzwemmen wil afschaffen. Dat is een belangrijke inkomstenbron voor het zwembad. Als het college van het zwembad af wil dan is het nu op de goede weg. Nogal zuur dat dit moet gebeuren in het jaar dat het zwembad haar 20-ste verjaardag viert. Wel goed voor de gemeentebegroting natuurlijk. Dat dan weer wel.

 4. Kees van Immerzeel

  In aanvulling hierop: de gemeente heeft slechts aan 3 partijen gelduitgeleend, namelijk het zwembad, Woonservice IJsselland, en Vitens. Vitens geen Doesburgse instelling en bovendien is de gemeente aandeelhouder. Hier kan van een renteverlaging dan ook geen sprake zijn. Met andere woorden: er hoeft geen angst te bestaan dat, -als het zwembad een lagere rente krijg aangeboden-, andere partijen ook een lagere rente zullen verlangen. Dus je hoeft niet bang te zijn voor een precedent werking. Laten we gezamenlijk werken aan aan dekkingsvoorstel om zo het zwembad voor Doesburg te behouden. Suggesties zijn welkom.

 5. Wil Verlaan

  Er was woensdag geen MO en ook geen motie. Er viel dus niets te steunen. Wel bracht Groen Links naar voren dat er verschillen zijn in rentepercentages bij leningen door de gemeente. De precieze achtergrond daarvan vraagt om onderzoek. Zo zou Woonservice IJsselland een renteverlaging in haar contract mogelijk maken. Waarom is een dergelijke mogelijkheid niet opgenomen in de leningen die het zwembad bij de gemeente heeft lopen? Als je alles weet, dan neem je een standpunt in. D66 staat voor het behoud van het zwembad. Als dat juridisch niet mogelijk is door een renteverlaging, dan moeten we andere oplossingen bedenken. Maar de prioriteit ligt bij het voortbestaan van het zwembad!

 6. Kees van Immerzeel

  Dag Wil, met het laatste stem ik natuurlijk van harte in. Overigens heb ik uit “welingelichte kringen” begrepen dat het rentepercentage van een lening aan het zwembad (de lening uit 1999, zijnde € 816801 ,-) op 2 augustus 2003 is bijgesteld. Het rentepercentage is toen verlaagd van 6,5% naar 4,95%. Om kort te gaan: juridisch is een renteverlaging in ieder geval zeker mogelijk: het is al eens eerder gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑