De Gestichten Doesburg, een organisatie die onder andere de Gasthuiskerk financiert, heeft de gemeente verzocht om af te zien van het plan om het bestemmingsplan van industrieterrein aan de Ver Huellweg aan te passen.
Volgens een open brief van de Gestichten wil de gemeente meewerken om het bestemmingsplan aan te passen zodat er een bedrijfshal van 22 meter hoog gebouwd kan worden.
De Gestichten spreekt in keiharde toon over ‘achterkamertjespolitiek’ en ‘verborgen afspraken’ en wijst op eerder gemaakte fouten van de toenmalig verantwoordelijke wethouder (Ellen Mulder, red.).
‘Wij vragen het college om geen medewerking te verlenen aan het verder oprekken van de bouwvoorschriften in het betreffende bestemmingsplan’, schrijft het bestuur van Gestichten Doesburg.
De betrokkenheid van de Gestichten Doesburg komt volgens eigen zeggen voort uit haar statuten waarin de instandhouding van het cultuurhistorisch erfgoed prominent is. ‘In dit geval vormt de bouw van een megahal een onherstelbare aantasting (de zogenaamde verdozing) van het bij wet beschermde stadsgezicht van Doesburg; maar zo’n gebouw vormt ook een aantasting van het bijzondere natuur- en landschapsschoon van het bijna ongeschonden IJssellandschap. Door tal van landschapsdeskundigen (waar onder het college van Rijksadviseurs) wordt gewezen op de zeer negatieve ruimtelijke consequenties van de enorme groei van distributiecentra in Nederland’, aldus de Gestichten.
De stichting Gestichten Doesburg is een zelfstandige stichting met een bestuur. Het heeft gebouwen in beheer en financiert diverse initiatieven. Voorzitter is Jan van Amstel, die eerder voorman was van Doesburg 777.
Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:
- Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
- Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
- Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
- Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
- Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
- Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.
Wie zou er dan last hebben van het uitzicht op die doos…..een laagvliegende gans ofzo die de kerk wil zien? Hoe hoog idd het talud van de rijksweg daar? Spijkers op laag water.
Gestichten Doesburg.
Wat is belangrijker voor Doesburg?
Een Bedrijfshal of een aantasting van een
beschermd stadsgezicht?
Een Bedrijfshal of een aantasting van een
bijna ongeschonden IJssellandschap?
U heeft gebouwen in Beheer en U financiert diverse initiatieven.
Applaus in plaats van Afkeuring lijkt mij eerder op zijn plaats.
De geest van Ellen Mulder-Metselaar waait nog steeds rond bij dit project,was dus allemaal al lang geregeld.
Ik onder schrijf het bezwaar van de Gestichten over de verdozing van de stad.Ik noem het horizon vervuiling, als je van af Dieren de brug over komt zie je eerst links een zeer hoge kraan van Rotra en nog meer hoge gebouwen daar? Nee dank u college, bezit eer u begint.
De blik zou het eerste moeten vallen op de prachtige Martinikerk toren.
Rotra is een van de grootste werkgevers van Doesburg. Het niet mogen uitbreiden van het bedrijventerrein vorig jaar heeft als gevolg dat de wegentransportafdeling al is afgestoten. Ga nu niet weer ‘bedrijfje pesten’ en geef ze de ruimte voor een extra bedrijfshal. Strijk ze niet tegen de haren in en laten we eerlijk zijn: voor een beetje mooie natuur moet je op de Posbank zijn. Geef bedrijven de ruimte!
Freek Noorland => 100% met U eens!
Frans van der Krul => Ons kleinkind roept op de weg van Arnhem
naar Doesburg regelmatig => “Toren!” “Toren” :-)))
Elk mens voelt / vindt en ziet het “zijne”.
Ondergetekende kan genieten van de ondernemersgeest welke door de
Rotra – kraan wordt gesymboliseerd.
Inderdaad …. wil men genieten van rust en van de natuur, dan maar even
naar de Posbank.
Dezelfde “Non-Discussie” speelt zich thans af bij het nieuwe voetbal-stadion van mijn club AFC in Mokum midden in de Zuid-As.
Veel mensen vinden het niet prettig om te voetballen te midden van
hoge gebouwen. Andere mensen vinden dat stukje “groen” weer zo geweldig. Men kan nooit elk mens tevreden stellen.
Wordt er alleen gekeken naar het gebouw wat men afwijst of kijken we naar het gehele plaatje. Werkgelegenheid, welstand enz.
Over smaak valt niet te twisten, doe dat dan ook niet. Het gaat om de Verheulweg waar het aan de andere kant van de grote weg komt (Niet centrum kant).
Wat is het verschil in hoogte met de huidige bebouwing? Hoe smoelt het??
Het is lastig om zo een oordeel te vellen daar er meerdere belangen gewogen dienen te worden.
Waarom gaat het bedrijf de hoogte in? Waarom niet de diepte in?
Zeker speelt werkgelegenheid een rol maar niet ten koste van alles, transportafdeling gesloten heeft andere oorzaken dan in de hoogte bouwen.Meer over water was het woord,
Laten we aub niet alle toegangswegen van Doesburg volbouwen met industrie.
Door niet in de hoogte te bouwen geef je Doesburg echt een smoel.
Klopt dat over smaak niet te twisten valt, maar sommigen hebben geen smaak.
Frans, in de grond bouwen zal zeker een te dure oplossing zijn. Zeker zo aan de IJssel zal bebouwing in de grond niet eenvoudig zijn met grondwater. Als hoge bomen mogen, mogen er wat mij betreft ook hoge gebouwen komen. Doen we in ieder geval nog ergens een beetje mee.
Freek Noorland,
Te duur is een keuze wel of niet bouwen.
Frans,
Dus de hoogte in bouwen.
Heren,
“Over smaak valt wel te twisten …:-)))))”
In wezen doen wij dat allemaal de gehele dag door.
Alles wordt beoordeeld, alles wordt gewogen en alles heeft een prijs.
“Wat de gek er voor geeft” ….. is daarvoor de bekende uitdrukking.
Voor een beroemde MONDRIAAN betaalde de Nederlandse staat
destijds 80 Miljoen gulden, terwijl er kinderen honger hadden en op
de scholen onvoldoende leerkrachten waren en trouwens
nog steeds zijn.
Dat schilderij wil ik nog niet eens bij ons in de huiskamer.
Over smaak gesproken …:-))))
Oh Ja ! ….. het onderwerp was:
“De Gestichten Doesburg willen geen hoge Bedrijfshal”.
Om met Koningin Maxima te spreken: ” Dat is een beetje dom!”