Rinus Rabeling van Stad en Ambt Doesborgh en Streekmuseum De Roode Tooren wijst op het gevaar van erosie wanneer de Hoge Linie volledig wordt opengesteld. De ereburger van Doesburg adviseert om te kiezen voor beperkte toegang, bijvoorbeeld een maandelijkse wandeling onder deskundige leiding.
Rabeling wijst op het 10-puntendocument uit oktober 2012 waarin Stad en Ambt Doesborgh en Streekmuseum De Roode Tooren 10 aandachtspunten melden over het gebruik van de Hoge Linie. Momenteel praat de politiek over het wel of niet openstelling van de Hoge Linie.
Het erosiegevaar in de Hoge Linie baseert Rabeling op ervaringen in de Lage Linie, dat al jaren is opengesteld voor het publiek. ‘Nu is er een overdaad aan hondenpoep, waardoor de aanwezige vegetatie volkomen is veranderd’, aldus Rabeling.
Verder stelt Rabeling dat als de Hoge en Lage Linie op een verantwoorde manier als vestigingmonument behouden wil worden, regelmatig onderhoud van groot belang is. Verder oppert Rabeling de mogelijkheid om te overwegen om een tenaille van de Hoge Linie te restaureren.
Om de Hoge Linie aantrekkelijk te maken voor toeristen denkt Stad en Ambt Doesborgh en Streekmuseum De Roode Tooren aan het aanleggen van een fiets- of wandelpad aan de buitenzijde van de Liniegracht. ‘Een buitengewone beleving van de Hoge Linie vanuit het oogpunt van de aanvaller van vroeger’, aldus Rabeling.
De presentatie voor de openbare raadscommissievergadering op 13 juni is duidelijk gemaakt dat het allergrootste deel van de Hoge Linie afgesloten blijft voor publiek. Alleen onder begeleiding kan dit gebied bezocht worden. Verder worden er maatregelen voorgesteld die het gebied nog rustiger moeten maken dan het nu is. Slechts het uiterste westelijke (minst waardevolle) puntje van de Hoge Linie wordt opengesteld. Het fiets en wandelpad aan de buitenzijde van de Liniegracht komt in het plan niet voor. Kortom: er is een dappere poging gedaan om natuurwaarden en cultuurwaarden op een verantwoorde manier metelkaar te verbinden.